Путин не е готов да прави сериозни отстъпки на Запада

Руски издания: Той иска да намали международното напрежение
28 окт 2016 09:44, Елка Василева
53
Путин не е готов да прави сериозни отстъпки на Запада
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руските издания коментират речта на държавния глава Владимир Путин в Сочи пред Международния дискусионен клуб "Валдай". Словото на президента открои неговия стремеж да намали напрежението в сирийския и в украинския конфликт, както и да открие пътища за нормализиране на отношенията със Запада, пише "Комерсант". Според присъствали експерти впрочем това е доста трудна задача, пише вестникът.

Списъкът с обвинения срещу Запада, отправени от Путин, излезе дълъг, посочва изданието. Руският лидер спомена и за стремеж Западът "да промени в своя полза стратегическия баланс", и за разрушаване на "международноправния режим, забранявал преди разполагането на нови системи за противоракетна отбрана", и за създаване и въоръжаване на терористични групировки. Напомни също за решенията на "някои държави" да нанесат "ракетно-бомбени удари в центъра на Европа, по Белград, по Ирак, после по Либия".

Още по темата

Основният патос в речта на Путин обаче се свеждаше до призив да не се води по-нататъшна война на думи, а да се фокусира вниманието върху "наистина реалните проблеми пред цялото човечество", подчертава "Комерсант".

"Риториката на президента бе по-скоро помирителна, а не войнствена", но той "не е готов да прави сериозни отстъпки на Запада". Съответно напрежението в отношенията на Москва със Запада едва ли ще се вдигне, "но е трудно да очакваме и пробиви", смята политологът Андрей Кортунов.

"Говорейки по най-проблемните въпроси, той (Путин) все така хвърляше практически цялата отговорност върху Вашингтон", изтъква американският му колега Робърт Легвълд. "В САЩ позицията на Владимир Путин ще бъде възприета като изискване да променим из основи своята политика, за да направим реална възможността за какъвто и да било напредък", добавя той.

"Често съм казвал, че Западът не чува Русия. Но и Русия трябва по-ясно да формулира своята позиция, да обяснява какво иска от своите партньори. И днес според мен бе представена такава стратегия", коментира британският учен Ричард Сакуа, цитиран в "Росийская газета". Анализаторът изтъква "съзидателния елемент в думите на руския лидер" и неговите "конструктивни предложения".

Експертите от клуб "Валдай" дадоха висока оценка за словото на руския президент и отбелязаха, че на политическата арена трябва да има такива премерени политици като Владимир Путин", пише "Известия".

Николай Злобин, аналитик от Вашингтон, нарича руския лидер "сериозен политически философ с политически опит, уникален по времетраене и дълбочина".
Светът свързва Путин "с т. нар. консервативна стабилност. Днес обаче видяхме друг Путин, който призова не за стабилност и консервативност, а за еволюционни промени. Промените са единствената нормална основа за развитие", допълва Злобин.

Според експерти от "Валдай", цитирани в друг материал от "Известия", Европа няма да бърза с въвеждането на нови санкции срещу Русия, преди да минат президентските избори в САЩ.

САЩ и ЕС ще вдигнат и санкциите, наложени вече на Русия във връзка с конфликта в Донбас, но само "ако повярват, че Минските споразумения (за уреждане в Украйна) се изпълняват", уверява американският наблюдател Даниъл Дрезнър. Колкото до санкциите от т. нар. Кримски пакет, те "няма да бъдат свалени, защото това е въпрос за десетилетия напред", допълва той.

Според "Ведомости" клубът "Валдай" много се е променил и вече не е място за дискусии. Сега заседанията напомнят по-скоро пресконференция на руския президент, цитира вестникът мнение на европейски участник във форума.

За три часа дискусии в рамките на клуба участниците му пет пъти намекнаха на Путин за неизбежното му излизане в пенсия, пише "Московский комсомолец".

Претекст за повдигане на "деликатната тема" според вестника са дали дебатите за световното устройство след 10 години. Някои експерти предположили, че руският президент тогава вече със сигурност ще е далеч от събитията. "Но Путин не даде ясен отговор на многобройните намеци и обеща, че ще се пенсионира, "когато му дойде времето", добавя всекидневникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: речВладимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
6
 
! Отговори
Страничен наблюдател преди 7 години
Разчитам на Путин. Той освен, че е по-малкото зло е в пъти по-разумен и човечен от всички западни политици-марионетки взети заедно.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е велик!
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tribva radikalna promiana v USA tova istinata inache evropa she bade unishojena demografski
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
nikoi ne e protiv evreite a protiv zionistite sektanti s tihnite sektanizmi i sladosta im da unishojavat narodi i rasi zaradi edinstvenata im zel da kontrolirat sweta niama antisimitizam v bg a anti zionizam motanti kato soros,solomon pasi medlin olbraet bjejinski nuland i mnogo drugi oligarsi evrei i hazari i safaridi eshkinazi koito sa v zionistkata sekta nima kak da badat obichani nikoi ne e protiv normalnite evrei ne vsichki balgari sa kradzi na kolli i falsifikatori na evro kazvah v espania
39
0
 
5
 
! Отговори
KAJETE NA SETNE преди 7 години
V DRUG SAIT PISHE Руският президент намекна, че във Вашингтон действат задкулисни сили, които не се съобразяват с Белия дом.AVE PUTIN NE GO OVARTAI AMI KAJI ZIONISTKITE OLIGARSI OPRAVLIAVAT BELIAT DOM STIGA S TEZI VIALI PLAHLIVI IZKAZVANIA
38
1
 
15
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 7 години
ПУТИН Е ВЕЛИК, А ШЕПИЧКАТА ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ***.ТИ ОТ ЩАБА НА ИВО МИНДЖЕВ НЕКА СИ БЕСНЕЯТ. ТОВА НЕ ПРОМЕНЯ НИЩО.
37
2
 
14
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 35Ами САЩ РЕАЛНО НЕ СА СПИРАЛИ ДА ВОЮВАТ ОТ КАК СА СЕ ПРЪКНАЛИ ЕТО ТИ ОБРАЗЕЦ ЗА ОМРАЗАДо 36И в България и В Украйна Икономически става ЕДНО И СЪЩО - НОВАТА ВЛАСТ СПИРА НАСИЛСТВЕНО ТЪРГОВИЯТА СЪС СТАРИТЕ ПАЗАРИ - ЕФЕКТА ФАЛИТ И КРАХРусия няма изгода да спира търговията с Украйна. Заради Действията на новото Украинско ръководство Русия спира половината си Космически програми, От 2014 до поне 2020 не може да строи големи кораби и тъй нататък все неприятни последициУкрайна ФАЛИРА де ФАКТО
36
13
 
2
 
! Отговори
до Боби преди 7 години
"Хи хи ков не разбра ли до къде са стигнали нещата в Украйна?" Професоре, вие *** все се надявате, другите да са безпаметни, като по-голямата част от електората ви! Аз помня кризата след комунистическият преврат в България. В един момент моята заплата ми бе равна на 60 хляба! Да не се впускам в описание на виденова България, че ми се доповръща.Украйна е в подобен период. Какво да се очаква от икономиката на държава тотално обвързана с Русия? Чудеса ли?
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиНе всеки, а само тези които мразят другите и искат война!
34
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжливото джудже с нито дума за Украйна и Грузия!
33
1
 
14
 
! Отговори
ан преди 7 години
мисля ,че всички политициф трябва да са на сцената само един мандат,за да не се превръщат в професионални ,но за путин съм за повече мандатиняма друг като него ,колкото и да се напъват да го имитират разниточни приказки ,изказ,поведение,решителност,мноого др
32
3
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
До ЧАР - Толкова са "духовни", че Патриарха им се вози на супер брониран Мерцедес и носи часовник за СтоХиляди долара!
31
11
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Заьари Ст.Айде почна се с опорните клечки.За пореден път дай ОПРЕДЕЛЕНИЕ на ФАШИСТ. И защо всеки който ти е ВРАГ го наричаш Фашист?
30
20
 
7
 
! Отговори
Заьари Ст. преди 7 години
Този фашист искал да намали напрежението. Скоро не съм чел такива глупости.
29
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин както и неговия приятел Берлускони са си подвижни мумии, но първият си има вече изграден мавзолей.
28
23
 
6
 
! Отговори
куку преди 7 години
този започна да прави неща които са толкова глупави щял да прави отстъпки на Запада като че той е наложил санкции Народа му огладня и търси как да лъже но никой не му вярва да спре да произвежда оръжие да направи нещо за народа си А когато махне окупацията на Крим и така наречените провъзгласените провинции в Украйна както и избиването на цивилни в Сирия може да очаква нещо смекчаващо от Запада който не му вярва Той е Хитлер на 21в
27
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Младите хора в Русия казват "Рашка лайняшка" и мечтаят да бягат на Запад !
26
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е натикан в меча дупка така, че и да иска няма къде да отстъпва, освем да се предаде !
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧАР.....евреите не признават Бог.....Толкова си и чел Библията неграмотнико, само я цитираш погрешно. Антисемитизма, който проповядвате русофилите е живо доказателство, че не сте българи. Българите спасихме своите евреи.
24
6
 
11
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ХА ХА 20Хи хи ков не разбра ли до къде са стигнали нещата в Украйна? В момента един пенсионер който се водеше богат преди 2014 сега Комуналката(наем, ток, вода, топло) му е 1/2 от пенсията. До края на годината за поредния транш от МВФ тока ще поскъпне с 70%. Опитват се да ЛЕГАЛИЗИРАТ ПРОСТИТУЦИЯТА защото толкова са се навъдили "масажни студия" ...Най-посещаваните магазини са за дрехи втора употреба и има бой при отварянето сутрин. Униката МРИЯ АН-225 беше продаден на Китай за 3 милиарда $