СЕТА е факт, ЕС и Канада подписаха

Падат визите за българи в края на 2017 г.
Обновена: 30 окт 2016 16:40 | 30 окт 2016 15:43, Александър Попов
168
СЕТА е факт, ЕС и Канада подписаха
Снимка: Reuters

ЕС и Канада подписаха днес двустранното търговско споразумение на церемония в Брюксел. С този акт са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година.

Споразумението бе подписано от председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Съвета на ЕС Роберт Фицо и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Заедно със придружителните документи, споразумението изглежда на външен вид като книга, дебела половин метър.

Още по темата

През декември се очаква документът да получи утвърждението на Европейския парламент, с което да започне предварителното му приложение. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламента в ЕС.

Днешната церемония премина в приповдигнат дух. За общата снимка след подписването на сцената бяха поканени върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и канадският министър за външната търговия Кристия Фрийланд. По-рано този месец Фрийланд развълнува всички, след като си тръгна просълзена от провалените тогава преговори с властите от белгийската провинция Валония, отказали първоначално да приемат споразумението.

След като валонците си извоюваха отстъпката Белгия да може да спре по своя преценка прилагането на споразумението, днешната церемония бе пренасрочена и осъществена. Фрийланд днес бе широко усмихната и дори извика "Успяхме!" с високо вдигнати в юмрук ръце, развълнувана от положителния край на продължилите седем години преговори.

Днес е една от най-важните срещи в последните години, допълни на съвместна пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Днес изпращаме послание към онези, които отписаха ЕС с коментарите, че е неефективен и самовглъбен, коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

От самото начало беше ясно, че това няма да бъде лесна задача, посочи Туск, чийто микрофон в началото на пресконференцията не проработи. Той отбеляза, че това е втората техническа трудност, след като по-рано днес премиерът Трюдо се наложи да се върне след излитането си обратно в Канада, за да смени самолета, с който долетя до Брюксел, заради нередности с управлението на машината.

Споразумението е историческо и цели да постигне по-добро бъдеще за нашите граждани, посочи премиерът Трюдо. ЕС е нашият втори най-голям търговски партньор, подписването на споразумението е добра новина за средната класа в Канада, това са нови работни места и повече работа за нашите дружества, добави той.

Навсякъде има хора, които са настроени да пречат на всичко и все не са съгласни, коментира Трюдо по повод съпротивата срещу подписването на документа. Нашата задача като управляващи е да направим живота на нашите граждани по-добър, да работим добросъвестно за намирането на решения на поставените от тях въпроси и да успеем да им обясним взиманите от нас решения. Това, че съм тук днес, а не пристигнах преди три дни, не влияе на доброто споразумение, което постигнахме, допълни той по повод отложената церемония по-рано тази седмица заради съпротивата на част от белгийските регионални власти.

Благодарим на Канада за проявеното търпение, заяви Юнкер. Слушам и често чувам нашите критици. Направихме изключение да преговаряме с властите във Валония, защото нашият събеседник би трябвало да бъде федералното белгийско правителство, добави той.

Туск коментира, че перипетиите около подписването на споразумението са показали колко впечатленията и чувствата играят роля в днешния свят. Той изрази "много предпазлив оптимизъм" за лесното приемане на споразумението от Европейския парламент. Трябва да убедим нашите граждани, че свободната търговия е в техен интерес, а не само в интереса на търговците, отбеляза Туск.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: канадаЕССЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПенчоДа пенчо точно това означава! Качваш се на самолета и отиваш да продаваш ако искаш и майка си! И да Визите бяха най голяма пречка за нашата държава!!!
134
2
 
2
 
! Отговори
Пенчо преди 7 години
едно търговско споразумение, за което изтъкват че НАЙ-ГОЛЕМИЯ позитив за страната ни е отпадането на някакви визи е чиста проба глупост ! Добре де аджеба като е ТЪРГОВСКО, кажете ползите за търговците ни ? с какво те ще са облагодетелствани ? или вече ще могат спокойно да се качат на самолета и да си продават краставиците на някоя сергия в канада ? защото аз така го разбирам, рекламираме едно търговско споразумение с отпадане на визи!
133
2
 
1
 
! Отговори
ass преди 7 години
още една загубена война...
132
3
 
2
 
! Отговори
Социопат преди 7 години
7 години преговори и сега още две години приемане в 28 парламента от които полвината подобни на нашия-ужас 9 години чакане за договор ,бюрокрация до немай къде ,заплати за чиновници командировки консултанти тоя договор едно 150 милиона евра е глътнал до тук минимум.
131
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 159"Кой от вас дори е отварял оригинала от около 1500 страници, камо ли да го е чел?"Никой не го е чел, защото е строго секретно. Защо ли, след като е пълно с "добрини" за хората, не им стиска да го покажат?Защото обслужва корпоративни интереси. Всички управляващи са продажници, които се надяват само да си напълнят гушите максимално и после да духнат далече от мизерията, която са сътворили.И Меркел обяснява колко полезна е миграцията за народа, пък той народа не ще да разбере ползи
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 158Май скоро не си купувал нищо от магазин за ликьори или не си сравнявал цени на български вина и ракии продавани там, а ;-)?------Не само, че съм купувал, но наскоро дадох 29 лв за някаква българска нефилтрирана еко-помия, която беше по-зле и от Джей Пи Шене за 8 кинта и на всичко отгоре ме боля главата от него. Така че аре моля ти се да не ме занимааш с глупости.
129
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Заедно със придружителните документи, споразумението изглежда на външен вид като книга, дебела половин метър."Документ, който е половин метър и е пълен с правила му викат "свободна" търговия. Ха-ха-ха.Кой от вас дори е отварял оригинала от около 1500 страници, камо ли да го е чел?
128
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я ми го покажи в споразумението как става тоя трик с митата, щото те ще паднат както за тези така и за френските да речем, или италианските, испанските или германските, гръцките :-).Май скоро не си купувал нищо от магазин за ликьори или не си сравнявал цени на български вина и ракии продавани там, а ;-)?Брех какви сте ми се извъдили "граматици". Ще поживеем и ще видим
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КузнецовЧакаме въглища от Донецката републикаЧакаме танкера с евтина шистова газ от братята американци.
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все ми се струва, че повечето "канадци" влизащи на терминал 2 са с български имена. Или съм в грешка, а ;-)?Ама те така или иначе имат и български паспорт, така че пак си влизат свободно ;-).А и да получите визи това не ви гарантира "опортюнити" за печалба. Не бъркайте визи с опортюните. Дори думичките са различни :-).
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако България бе подписала това споразумение за търговия, еле па свободна, щеше да е далеч по-добре. Но това е "миракъл". А Трюдо е син на баща си, само толкоз. Е и е симпатяга :-). Ако баща му не бе отворил Канада към Азия сега Канада щеше да е в жестока рецесия - партнер номер 3 ;-). Вероятно на път да задмине партнер номер 2 много скоро. Само погледнете випускниците на Ротман бизнес схул, да речем. Така, че учете мандарин, погледнете къде са произведени Айфоните ви ;-).
124
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС е нашият втори най-голям търговски партньор, подписването на споразумението е добра новина за средната класа в Канада, това са нови работни места и повече работа за нашите дружества, добави той."По-ясно от това Трюдо едва ли може да ви го каже ;-).Теоретично при растеж на глобалната икономика това звучи като "win-win" от теория на игрите, но това ли е случая :-)? Да не говорим колко щатски фирми ще прекарват бизнес през Канада за ЕС. Нали знаете кой е партньор 1 на Канада. Благодаря ви.
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лично на мен ми е трудно да кажа колко България, като член на ЕС, ще спечели от това споразумение. Според мен спорно. Това което виждам е че българските вина да речем практически ги няма по ликьор-стор-ите, или са на цени над чилийските или дори австралийските и са сравними с местните. Което означава, че такъв пазар е практически затворен.Канадския заедно с австралийския долари имат подиме - комодити долар. Това би следвало да ви покаже кои ще пият студена вода, особено ако разчитат на ЕС.
122
3
 
2
 
! Отговори
Кузнецов преди 7 години
Чакаме въглища от Донецката република
121
6
 
3
 
! Отговори
Муpзилка2 преди 7 години
- А правда, что у вас в России медведи прямо по дорогам ходят?- Брехня! Нет у нас никаких дорог!(Поздрав за всички муpзилки миpизливи на водкa)
120
7
 
2
 
! Отговори
Мурзилка преди 7 години
UK все още е в EU. А само заради намерението за напускане, курсът им е на най-ниско ниво от XX години и не знам коя Путинкa те излъга че са нагоре. След време ***, които гласуваха за излизане, поддали се на рушняшките дезинформации ще проклинат всички Путиняци
119
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, какво става с Британия, всички ги оплакваха а се оказа, че без ЕС е по-добре и икономиката им тръгва на горе. Измъкнаха се, а корабът потъва, потъва, а?
118
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСтрува ми се, че това споразумение изисква още по-ожесточен русофилски вой!!! Нещо много слабо се представят кacкетите.Може всичко да ти се струва, но реално Русия изобщо нито реагира нито коментира това спорезумение защото то по никакъв начин не я засяга, а шоpошоидите се пенят и дори по темата СЕТА, ЕС и Канада пак Русия не им излиза от главата и само за изолираната Русия, яко им го е нацепил Путин.
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Азия Русия има необятни пазари. ЕС вече е пътник.----Хахахаха, мерси за смешката, добра е!
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Канада е само доставчик на суровини. След като ЕС се скара сРусия им трябва алтернатива и това е Сета. Другото е мижи да те лажем. Робите си остават роби и през демокръцията.