Бунт на необразованите ли е подкрепата за Тръмп?

Те са основен двигател на похода на бизнесмена към Белия дом
6 ное 2016 17:37,
16
Бунт на необразованите ли е подкрепата за Тръмп?
Снимка: Reuters

Доналд Тръмп заяви, че обича слабообразованите хора, посочва “Нюзуик”. И това изглежда напълно нормално, предвид факта, че тези хора са “гръбнакът” от избиратели, които дадоха път на Тръмп към номинацията на Републиканската партия.

От изданието обосновават странното развитие на президентската кампания като следствие на мащабна криза в цялата политическа система в Съединените щати. Нестабилността умело е прикривана години наред, но пукнатините вече се виждат – първият явен израз беше възхода на крайнодясната Чаена партия.

В подобна ситуация кандидат като Доналд Тръмп може да придобие ореол на представител на онеправданите и тези, които не получават това, което очакват от системата.

Подобни народни “спасители” могат да имат различни идеологии. Едни се насочват към връщане на идеализирано минало, други залагат на революционни промени за постигане на въображаемо по-добро бъдеще.

Политиката за възраждане на славните времена на Римската империя, прокламирана от Мусолини е пример за първата идеология, Октомврийската революция на Ленин – за втората.

Според експерти тазгодишните президентски избори в Съединените щати имат поне два симптома за излизането от рамките на досегашния политически модел. Първият е успехът на Тръмп в борбата за републиканска номинация. Вторият е изключително оспорваната битка в лагера на демократите, при която на пръв поглед слабата кандидатура на Бърни Сандерс за едната бройка не пресече мераците на Хилари Клинтън за Белия дом.

На пръв поглед именно Хилари е големият печеливш от тези събития, но може и сътресенията тепърва да предстоят.

Катализатор на тези сътресения беше финансовият колапс от 2008-ма година. Хората така и не разбраха действията на политическата класа, която направи всичко, за да спаси алчните банкови институции, поставили на колене не само американската, но и глобалната икономика.

В тези напрегнати времена Доналд Тръмп излезе на политическата сцена с постоянните си твърдения, че Барак Обама е чужденец от Кения, който узурпира президентската власт в САЩ. Твърдения, които би трябвало да бъдат подминати с насмешка от всеки редови избирател. Но…

От началото на кампанията си през юни, 2015-та година, Тръмп насочва вниманието си към слабообразованите представители на долната част на средната работническа класа, които са и най-големите жертви на политиката, водена от елита на двете партии.

Това са хора, които са готови да следват своя нов водач сляпо и безрезервно, защото виждат в него единствената надежда за промяна на статуквото, за връщане на старите времена, когато “злият” капитализъм не ги е задушавал така силно.

Подобно поведение е описано впечатляващо подробно в „Манифест на Комунистическата партия“ на Маркс и Енгелс през 1848-ма година. Германските автори изтъкват, че хората от долната част на средната класа като дребния занаятчия, продавача в магазин, селскостопанския работник се противопоставят на буржоазията, за да защитят собственото си съществуване като част от средната класа. Те са зависими, уязвими и инстинктивно предубедени към всякакъв вид социални промени. Затова и първичната им реакция е да подкрепят този кандидат, които им обещае, че промени няма да има, а ще се търси връщане съм познатото минало, където те имат място в средната класа.

Кампанията на Тръмп е олицетворение на съжденията на великите философи от края на средата на 19-ти век. И американската политическа система изглежда по-уязвима от всякога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
dn13 преди 7 години
До Анонимен 8Ето ти данни за разпределиенто ан гласовете според образованието. Помоли нчкой да то прочете какво пише, защото е ясно, че сам не можеш.
11
0
 
5
 
! Отговори
оня от северозападо преди 7 години
До Станой от Ахелой 11във Хамерика пич от доста време няма демокрация...Правителството е подчинено на монополите и алчните еврей..Та щом има някой различен който не им играе по сви'рката ,винаги е неудобен..да ти е познато това..
10
0
 
5
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
Според някои пишещи Тръмп бил машА на Русия.Това не знам така ли е,но ме шашна позицията на Комунистическата Партия на САЩ(CPUSA).Те подкрепят Хилъри.Какво ще кажете за това,другари антикомунисти?Аз немея в пОтрес.Почти.
9
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 7 години
Заради един необразован и *** го изнесоха на бегом от Рино, Невада охраната преди по малко от 24 часа.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Не е *** статията, защото почива на точна статистика. Не трябва да се обърква желаното с действителността.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'бати и малоумната статия. Точно образованите са с Тръмп. Овците дето подкрепят гнусната дръта вещица нямат и грам акъл та не могат да разберат че тя е изтъкана от зло и иска да седне на трона само за лична облага и власт. Какви ли не скандали се развихриха около нея, но нейните избиратели не искат и да чуят за имейли, за престъпната й фондация, за педофилията, за трафика на деца и т.н. и т.н.Единствения кандидат за президент в историята на Америка който е разследван текущо от ФБР
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Необразованите хора по принцип гласуват за диктатори.
5
2
 
8
 
! Отговори
г преди 7 години
по добре циркаджията тръмп отколкото кръвожадния *** клинтън
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а черните от гетата, дето гласуваха за Обонго да не би да бяха по-образовани?
3
0
 
13
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Не ставай смешен . гласуващи за Обама за неграмотни като нашите и той спечели с тяхна подкрепа.Клинтън отново разчита на тях .
2
1
 
20
 
! Отговори
123 преди 7 години
Не на не образованите а на обикновените американци,Трънп каза такива истини за САЩ че повечето американци са в шок,там истината за живота е табу......
1
0
 
19
 
! Отговори
гост преди 7 години
В ранното утро на събота е намерен убит агентът от ФБР, когото смятат за отговорен, относно изтичането на информацията и разкритията около кореспонденцията на Хилъри Клинтън, от времето, когато е заемала поста държавен секретар на САЩ.За това пише изданието Denver Guardian