Демокрация ли е Турция все още?

А преди 4 г. Западът ги превъзнасяше като модел за подражание
6 ное 2016 16:00,
89
Демокрация ли е Турция все още?
Снимка: Reuters

Не беше отдавна времето, когато Турция беше сочена за пример за модерна мюсюлманска държава, пише БиБиСи. Страната водеше преговори за членство в ЕС и вървеше към мирен край на дългогодишния кървав конфликт с кюрдското малцинство. 

Западът се прехласваше по стабилността на страната и ключовата роля на Анкара в близкоизточния мирен процес. Всичко това беше само преди 4-5 години. 
 
Тази седмица независимата правна организация World Justice Project постави Турция на едва 99-то място от общо 113 държави в класация за върховенството на закона и правото. Страната е първа по брой на журналисти в затвора.

От БиБиСи посочват, че потърсили турски анализатори за коментар по повод тези данни, но никой не е поискал да вземе отношение от страх от съдебно преследване в родината си.

Още по темата

Заместник-председателят на опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите обаче е категоричен в оценката си: “Това е краят на демокрацията!”. Хисяр Озсой изтъква, че и досега положението в това отношение въобще не е било розово, но вече е заличена и последната надежда за демократично управление.

Какво се случи в Турция само през изминалата седмица?

Арестувани бяха кметовете на най-големия град с кюрдско население Диарбекир. Обвиненията бяха за връзки с Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), обявена за терористична организация от Турция и Запада.

Още 10 хиляди държавни служители бяха отстранени от работа по подозрения, че са поддръжници на проповедника Фетулах Гюлен, обявен за организатор на проваления преврат срещу Ердоган. От юли насам общият брой на уволнените и отстранените от работа предполагаеми поддръжници на Гюлен от държавния сектор набъбна до 100 хиляди.

Заповеди за арест бяха издадени срещу 137 научни работника, пак заради връзки с Гюлен. Задържаните от юли насам са над 37 хиляди.

Бяха въведени промени в закона, които позволяват на президента Реджеп Ердоган да назначава лично ректорите на университетите в страната, а не те да бъдат избирани от Ректорски съвет, както досега.

15 медии бяха затворени, за да се стигне до общ брой от 170 от юли насам.

Редактор, карикатурист и други служители в най-стария тиражен светски вестник Cumhuriyet бяха арестувани за предполагаеми връзки с Гюлен и ПКК. Изданието е бастион на светската държава и редовно критикува кюрдските бунтовници и движението на Гюлен.

Лидерите и депутати от опозиционната Демократична партия на народите бяха задържани по подозрения в контакти с ПКК.

Югоизточна Турция беше поставена в интернет “затъмнение”, а достъпът до социални мрежи като Туитър и други приложения за комуникация бяха спрени в цялата страна.

В същото време турската лира се срина до рекордно ниски нива спрямо американския долар.

На фона на тези събития турският президент намери време да обвини Германия, че дава убежище на терористи. Ердоган отговори и на критиките на Европейския парламент, че турската власт прекрачва червената линия: “Въобще не ни интересуват вашите червени линии… Ние чертаем наша червена линия върху всички ваши”.

Всичко това се случи само за седмица в Турция.

И някак въпросът “Продължава ли Турция да е демократична държава?” става все по-актуален, коментира БиБиСи.

За жертвите на отмъщението на Ердоган след проваления преврат, за поддръжниците на светската държава, за опозицията този въпрос дори не е на дневен ред. Защото демокрацията била заличена още преди години от държавник, достигнал до параноя по отношение на властта и “барикадирал” се в тесен кръг от приближени лоялисти.

Но другата част от населението вярва, че Реджеп Ердоган е човек, който трансформира Турция за светло бъдеще, но остава неразбран от външния свят. Тези хора считат, че само Ердоган може да се справи с терористичните заплахи от ПКК, гюленистите и съседните Сирия и Ирак.

Всички политици са корумпирани, казват те, но поне президентът защитава религиозните хора, строи болници и училища и се е превърнал в силният лидер, който турците отдавна търсят.

Нощта на 15-ти юли е символът, който Ердоган и неговите поддръжници, развяват като знак за демократична зрялост. Повече от 240 души загинаха по улиците в опит да се противопоставят на танковете и заговорниците. Петият опит за военен преврат в историята беше осуетен от народа, който според президента е заявил, че политическите лидери ще бъдат избирани с гласовете на хората, а не с танкове и оръжия.

Разбира се, това, че хората се обединиха срещу преврата, не означава автоматично, че подкрепят безрезервно настоящата власт. Изборният процес в страната пък е доста противоречив, като се има предвид, че управляващата Партия на справедливостта и развитието се ползва с изключителен медиен комфорт (почти всички критици се озовават в ареста).

При все това Турция е ключов партньор за Запада. Партньор, който не може да си позволи да загуби.

Но дали е демокрация, това вече е съвсем друг въпрос, с все по-труден за аргументиране положителен отговор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Ahaaaa преди 7 години
BIBISI.... abe ya poglednete parvo vasata strana che poslo Türkei..... mai pochna straha aaaaaaa.. m........ i d....... a... oshte bekoi godina ostana.... malko malko spoko krastavi jabi takiva
18
10
 
6
 
! Отговори
нн преди 7 години
На някакъв горд турчин да кажа, в Близкия изток и северна Африка всички проспериращи държави бяха съсипани. Помниш ли първи беше Бейрут и в какво го превърнаха, Ирак, Либия, Сирия, Иран следва Саудитска Арабия, Кувейт и запомни Турция. В Турция ще има гражданска война и край с просперитета и. В света има кой да казва какво ще става. САЩ. Ердоган е дебела глава и ще докара неприятности на турския народ. Народа не го заслужава. Ердоган се големее повече от Ататюрк и това ще му изяде главата.
17
10
 
2
 
! Отговори
Yashar преди 7 години
До Факт...nali znaqt che Erdogan napravi prevrata,zatova se izpravqt....vsichko beshe inscenirovka,samo zabludenite gi ubiha po sluchaynost,....ili za dostovernost!
16
5
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Точно затова ти предложих да ги обиколиш. Аз съм ги обикалял и знам - българина и ще го напсуват, и ще му се зарадват, но когато стане дума за Турция всички казват "Не ни говори за турци". А пък вие продължавайте да си се гордеете.Друг човек да е направо му иде да се обеси. Но вие чувства нямате. Затова и насилието и терора са популярни при вас.
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най- сетне иде часът на кюрдите.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнаех че българите обикалят пазарите по света, но явно не си ходил на пазара в Кърджали
13
7
 
7
 
! Отговори
До турчина преди 7 години
Така ли мислиш? Обиколи пазарите в България, Гърция, Армения, Кюрдистан и поговори с хората какво мислят за Турция. За всеки случай не казвай, че си турчин щото може да си ъръгнеш повреден.
12
2
 
3
 
! Отговори
Бай онзи преди 7 години
До Анонимен 30Все пак това е български сайт и българите могат да коментират колкото и каквото си искат.Въпросът ,,Какво би станало?'' означава какво би станало в бъдеще и не означава че сега в този момент фирми са започнали да затварят филиалите си.За Мицубиши е разбираемо че са отворили фабрика все пак част от нея е собственост на ,,Крайслер''Последното което си написал,без коментар вие и без това се славите със всичко друго но не и с интелект.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 29. Колкото по-зле стават нещата в Турция, толкова хвалбите са повече. И ако на нас ни пука за нещо единственото,за което ни пука, е че сте близо, и освен с вътрешен терор към народа си упражнявате и външен. Как не се намери поне един ваш съсед да каже една добра дума за Турция, а всички с ужас се отдръпват от вас?
10
8
 
8
 
! Отговори
Бай онзи преди 7 години
До Анонимен 19На никой не му пука колко лири е заплатата в Турция,най малко пък на нас българите.Само да те питам какво би станало с ,,голямата турска икономика'' ако чуждестранните фирми си вдигнат чукалата от Турция? Та вие сте роби на запада бе,работите в западни компании за жълти стотинки,те затова имат филиали в Турция,заради евтината работна ръка а не защото сте много кадърни.И като говорим за роби наскоро гледах по една гръцка телевизия как в турски предприятия работят деца бежанци.
9
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Приликата м-у Демокрацията и Турската "демокрация", е като приликата м-у ризата и усмирителната риза! Това разбирасе е реплика на 1 стар виц но напълно актуален от доста време в Турция. Запада и най-вече САЩ се правят че не забелязват какво се случва там защото техните интереси винаги са стояли над Демокрацията! "Загрижеността" им си е чиста проба лицемерие! Това пък с пълна сила захранва диктатурата там да се развихря!
8
1
 
1
 
! Отговори
---------- преди 7 години
Що е туй "демокрация" и има ли тя почва на Балканите???????-)))))))))))))))))))
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей 16-ти. Ти човек ли си, робот ли си? Ти чувства имаш ли? СЪЖАЛЯВАМ ТЕ
6
4
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Ще напишеш ли същото ако арестуват жена ти и децата ти?!И ако в атеста ги малтретират и избият?В Турция никога не е имало демокрация,но напослефък стана нещо страшно.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като чета турските коментари чак ми става кеф, че са все по-зле. Заслужават си съдбата. Или просто пишат срещу заплащане? Или в мюсюлманския свят терора се смята за нещо нормално?
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ислямски кочак демокрация не може да има.
3
0
 
4
 
! Отговори
иде ли преди 7 години
ИДЕ ИДЕ , скоро като ПРАСНАТ некои дебели вратове и с учудени погледи на хасфалта по лице и после ще викат КОЙ ,КОЙ ми *** в гащите ? Може би някоя саса ? Или пиле дуван ?
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото по-бързо Запада осъзнае, че демократичния режим не е приложим навсякъде, толкова по-добре. Опитът им да въведат демокрация в северна Африка и Близкия Изток се провали и се роди ИД. В Турция е същото - няма как държава, чието население мечтае за възвръщане на Османската империя и как коли и убива съседите си да съществува с нещо различно от Ердоган
1
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В мюсюлмански държави демокрация не може да има. Онези маймуни само за Османска империя, войни и кланета мислят.