"Файненшъл таймс" за президентските избори у нас

При Цачева може да е проблем английския
195
"Файненшъл таймс" за президентските избори у нас
Снимка: БТА

Бившият началник на ВВС на България Румен Радев впечатли тълпите на авиошоу край София преди две години със зрелищни маневри на изтребителя си МиГ-29. Сега той може да постигне нещо още по-впечатляващо - да стане държавен глава на тази балканска страна, пише в кореспонденция от София журналистът на в. "Файненшъл таймс" Тони Барбър, цитиран от БТА.

Той припомня, че след преброяването на 95 процента от бюлетините 53-годишният Радев, представен от Тони Барбър като независим кандидат, подкрепян от опозиционната БСП, води с 25,7 на 22 процента пред председателката на парламента и кандидат на ГЕРБ за президент - 58-годишната Цецка Цачева.

Вестникът цитира Кънчо Стойчев от Галъп интернешънъл, според когото Радев е с по-добри шансове за спечелване на балотажа в неделя.

"Обществото възприема Радев като несвързан с политическата мафия или корумпирания бизнес. Като военен командир той е приеман като патриотична фигура", цитира вестникът думите на Стойчев.

Г-жа Цачева не владее английски, което може да е пречка в ролята на президента да е публичното лице на България пред външния свят. За разлика от нея г-н Радев говори свободно английски, немски и руски. Той е следвал известно време в американска военновъздушна школа в щата Алабама, отбелязва "Файненшъл таймс".

Радев е обвиняван, че е твърде близък до Москва и не е напълно ангажиран с членството на България в ЕС и НАТО. Той е призовавал за отмяната на западните санкции срещу Русия, които бяха наложени заради анексията на Крим и руската намеса в Източна Украйна, но също така е подчертавал подкрепата си за мястото на България в западната съюзническа система, посочва Тони Барбър.

Дипломати в София казаха, че нямат причини да се съмняват в лоялността на Радев към ЕС и НАТО и отбелязаха, че е естествено търсещите гласове български политици да ухажват значителния русофилски елемент на електората, пише "Файненшъл таймс".

Вестникът припомня изявлението на премиера Бойко Борисов, че в случай на победа на Радев на балотажа, той незабавно ще подаде оставка, което почти сигурно означава предсрочни парламентарни избори догодина.

Предсрочните избори са вероятни, не на последно място защото България ще поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС през януари 2018 г.. Тази роля е най-подходяща за правителство с нов електорален мандат, което има време да се подготви за европейските си отговорности, отбелязва "Файненшъл таймс".

Възможно усложнение при предсрочни избори е, че не се очертава нито ГЕРБ, нито социалистите да спечелят абсолютно мнозинство в следващия парламент. Тогава ще последват деликатни коалиционни преговори и ще се очаква от г-н Радев като президент да помогне за успешния им завършек.

Борисов обаче не се е предал. "Имаме реален шанс да спечелим балотажа. Но ако това не стане, правителството ще подаде оставка в понеделник сутринта", цитира думите му британският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
9
 
0
 
! Отговори
Жалко! преди 7 години
Най-добре беше да спечели Господин Не подкрепям Никой! Щеше да е независим президент, нямаше да слуша нито Москва, нито Вашингтон! А и Господин Никой щеше да ни излезе много евтино, защото нямаше да пътува, да получава заплата, нямаше да има нужда от помощници и съветници! Чиста далавера си беше...!
81
4
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
До балканска колония 106 България да стане 51 щат на Америка.Ще ни изтеглят като локомотив от блатото в което ни вкараха знаете кои.
80
5
 
13
 
! Отговори
елемаг преди 7 години
Това заслужават за крадливата си и обирджийска политика .За намалените субсидии в земеделието.За овчите им гяволъци във всеки един отасъл.Никога до сега не съм гласувал за човек подкрепян от БСП , но съм пинуден .
79
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Радев проблемът му е между ушите.
78
5
 
30
 
! Отговори
чужди езици преди 7 години
Как така не говори чужди езици госпожа Цачева? Говори свободно утърчински и герберски
77
6
 
31
 
! Отговори
Позорно честно преди 7 години
Видяхте ли официалните данни на ЦИК за гласуването в Турция. Както им е наредено, така са гласували. Позорно честни избори, няма що.И сега като им дадат заповед ЦЦ, като гласуват приятелите на ЦЦ от Столипиново, като напазаруват още, като фалшифицират повече - ето ви ЦЦ позорно честно избрана за президент. Президент/ка, който заселва бежанци в България по постановление 128 и ни унищожава държавата. А как ще приема парадите просто не ми се мисли.
76
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интересува Радев. Просто на балотажа ще гласувам срещу Мутрата, "демократката" Цацка и комунистическата партия ГЕРБ!
75
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...в неделя удоволствие 5 в 1....избираш Радев- махаш Борисов , Кунева , Ненчев , Москов , Цецка .....
74
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква невероятна новина Днес.бг На Цачева и бил зле английският на генерала английският му е перфектен щото го е научил за няколко месеца. Абе вие имате ли нещо в между ушното пространство? Те са единици политиците които говорят свободно английски и мога да се обзаложа, че генералът не е сред тях, той май и политик не е между другото.
73
6
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ние безпартиините избрахме ген радев тои сьщо е базпартиен така че да не сеопитва герб да го пришива кьм бсп тои е издигнат от иниц комитет и това едостатьчно по закон това е чист мажоритарен вот лично за него а не за бсп и иотова
72
27
 
5
 
! Отговори
защо го харесват преди 7 години
генералът прилича на Тато! Също!
71
34
 
9
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Много жалки коментари. Ако избирате президент по външен вид - сивото ви вещество е с огромен дефицит. Затова не пишете нищо по същество.
70
4
 
36
 
! Отговори
Сминдух енд чесън преди 7 години
Тежко е днес да си пиар на Цачева
69
6
 
65
 
! Отговори
Иван П преди 7 години
Нищо лошо няма ако за президент си имаме един такъв човек като генерал Радев . Аз не съм за БСП или с ляво виждане но просто Цачева не е за тази работа . А и заканата на Борисов не е проблем за никого . Какво като си подаде оставката няма да свърши света я .
68
5
 
36
 
! Отговори
Сексолог-путколог преди 7 години
До Цaчевa е трaвеститДа. Прав си, ако съдим по това което виждаме на снимката. Класически травестит, при това много грозен. На всичкото отгоре и ***. Има и нещо друго. Една част от женските индивиди по рождение са сбъркани "мъж-жена". При тях клиторът е с размери 5-7 см. с оформена глава, срамните устни са големи, като едната от тях покрива външния отвор на ***. Според мен Цачко/Цачка е по скоро "жена-мъж", до като началника и е "мъж-жена", това беше потвърдено и от кмета на Симитли.
67
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представете си я без коса! Та това е мъж!
66
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 103 Гласувай си за стругарката! Кой те спира? Впрочем не те ли е срам да гласуваш за тази?
65
47
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да коментирам владеенето на английски на госпожата (те от Файнейншъл таймс ако знаят колко депутати у нас не знаят инглиш!).Безпокои ме повече завръщането на БСП и ДПС на власт отново. Българите имат къса памет и сигурно са забравили митингите и гнева срещу червените само преди 3 год.!Бирисов не е цвете, но държи положението къде по-стабилно. Ако има предсрочни ПИ и спечелят бсп /дпс, страната ще капитулира. Вече 25 год. това се повтаря- едните изместват другите, после обратно и така до безкрай. От Осанна до Разпни го. Що за мазохизъм?!
64
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато стане дума за политици без езици, питайте преводачите какво чуват, но не превеждат. Няма успешна външна политика без поне един общ език равните по ранг. Ако няма общ език и свобода на общуване, политикът е един аутсайдер на когото се гледа като на човек с изостанало развитие. В нашия случай това с изостаналото развитие си е факт при премиера, а сега искаме и да го повторим. Хайде стига сте подценявали избирателя! И децата вече говорят английски!
63
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още не са питали АЛФ (Роро от DrisBrother) какво мисли за Ракел Ачмонек. На хората им писна от кукли на конци. И Бат Пожарникар се беше наежил още от преди, но му потънаха гемиите. От 27 години хората гласуват само наказателен вот! Не си го набиха това в тъпите и алчни кратуни.