"Файненшъл таймс" за президентските избори у нас

При Цачева може да е проблем английския
195
"Файненшъл таймс" за президентските избори у нас
Снимка: БТА

Бившият началник на ВВС на България Румен Радев впечатли тълпите на авиошоу край София преди две години със зрелищни маневри на изтребителя си МиГ-29. Сега той може да постигне нещо още по-впечатляващо - да стане държавен глава на тази балканска страна, пише в кореспонденция от София журналистът на в. "Файненшъл таймс" Тони Барбър, цитиран от БТА.

Той припомня, че след преброяването на 95 процента от бюлетините 53-годишният Радев, представен от Тони Барбър като независим кандидат, подкрепян от опозиционната БСП, води с 25,7 на 22 процента пред председателката на парламента и кандидат на ГЕРБ за президент - 58-годишната Цецка Цачева.

Вестникът цитира Кънчо Стойчев от Галъп интернешънъл, според когото Радев е с по-добри шансове за спечелване на балотажа в неделя.

"Обществото възприема Радев като несвързан с политическата мафия или корумпирания бизнес. Като военен командир той е приеман като патриотична фигура", цитира вестникът думите на Стойчев.

Г-жа Цачева не владее английски, което може да е пречка в ролята на президента да е публичното лице на България пред външния свят. За разлика от нея г-н Радев говори свободно английски, немски и руски. Той е следвал известно време в американска военновъздушна школа в щата Алабама, отбелязва "Файненшъл таймс".

Радев е обвиняван, че е твърде близък до Москва и не е напълно ангажиран с членството на България в ЕС и НАТО. Той е призовавал за отмяната на западните санкции срещу Русия, които бяха наложени заради анексията на Крим и руската намеса в Източна Украйна, но също така е подчертавал подкрепата си за мястото на България в западната съюзническа система, посочва Тони Барбър.

Дипломати в София казаха, че нямат причини да се съмняват в лоялността на Радев към ЕС и НАТО и отбелязаха, че е естествено търсещите гласове български политици да ухажват значителния русофилски елемент на електората, пише "Файненшъл таймс".

Вестникът припомня изявлението на премиера Бойко Борисов, че в случай на победа на Радев на балотажа, той незабавно ще подаде оставка, което почти сигурно означава предсрочни парламентарни избори догодина.

Предсрочните избори са вероятни, не на последно място защото България ще поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС през януари 2018 г.. Тази роля е най-подходяща за правителство с нов електорален мандат, което има време да се подготви за европейските си отговорности, отбелязва "Файненшъл таймс".

Възможно усложнение при предсрочни избори е, че не се очертава нито ГЕРБ, нито социалистите да спечелят абсолютно мнозинство в следващия парламент. Тогава ще последват деликатни коалиционни преговори и ще се очаква от г-н Радев като президент да помогне за успешния им завършек.

Борисов обаче не се е предал. "Имаме реален шанс да спечелим балотажа. Но ако това не стане, правителството ще подаде оставка в понеделник сутринта", цитира думите му британският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Махнете го тоз крокодил , от снимката вече до гуша ни дойде. Колко грозотия и простотия да понесем от вчера насам съжалете ни малко !
61
14
 
13
 
! Отговори
Елфа Леководолаз преди 7 години
Мразя шапкарите/комунистите/чорбарите.Алтернативата обаче прилича на дядо ми с перука, говорещ глупости.И за жалост за пореден път ще гласувам с отвращение.
60
5
 
39
 
! Отговори
Никой преди 7 години
Здравейте форумци, дано да ви е добър денят. Учих с генерала 5 години в Долна. Свястно момче и умно. От малък го готвеха за голям пост, но той си има качествата. Българската политика е дупе-авска за последните 120 години, едва ли много ще се промени. Надявам се само той да може да повлияе, дори малко, на нещата. Ако е като Орбан ще съм щастлив, България е по-важна от успеха на селските ергени правещи пари в политиката в София. Стига празни приказки и загубено време. Лек нощ на всички.
59
2
 
5
 
! Отговори
Другомислещ преди 7 години
До Станой от АхелойА може да стигне и до гащичките на Станой от Ахелой :)
58
4
 
11
 
! Отговори
българина преди 7 години
А на тиквата английския проблем ли е? Аз пък си мисля че на фт им е проблем българския. да си гледат лицемерната работа
57
3
 
66
 
! Отговори
някой преди 7 години
Защо трябва от чужда медия да научим някои неща за кандидат-президентите ни?"Г-жа Цачева не владее английски... За разлика от нея г-н Радев говори свободно английски, немски и руски""Дипломати в София казаха, че нямат причини да се съмняват в лоялността на Радев към ЕС и НАТО"А някои наши "първи" хора днес цял ден говорят обратното и че едва ли не ще настъпи краят на държавата ни.Радев е класи над Цачева - това е толкова видно, че дори чуждите медии го забелязаха.
56
2
 
12
 
! Отговори
До 76 преди 7 години
Обясняваха нещо, обаче нищо не им се разбра. Била изгубена, после преиздавана, ама нещо сбъркана /или обратното/. Така или иначе нещо не е наред. Успехът изглежда силно преувеличен
55
5
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ако и Дойче веле излезе с подобна статия, тотално ще бъде разбита поредната лъжа на герберите, че Радев бил човек на Москва.
54
4
 
56
 
! Отговори
проблемче преди 7 години
най-големия кусур на Цецка е, че е повече красива от колкото умна
53
4
 
34
 
! Отговори
Проди преди 7 години
Защо от герб не дадоха обяснение за дипломата на Цецка? БТВ са проверили архивите на СУ и съобщиха, че няма никакви семестриални оценки. Посочен бил общ успех 5.19, а в показаната диплома във вестниците беше 5.12. Освен това номер на ръка изписан е невъзможно. Тази тетка си повярва, че е велика и ще народа я боготвориТъпа и безочлива. Ако това чудо на природата ще представя България ще отвратим света.
52
15
 
8
 
! Отговори
ПетльО преди 7 години
Ако щете вервайте, аз бих я отпeрдашил тая...!
51
3
 
29
 
! Отговори
Харис преди 7 години
"При Цачева може да е проблем английския". Бат Бойко ще я научи на английски той много добре го владее т'ва да и е най-малки проблем. Гледай сега че ще изложи своя вожд и учител и ще загуби балотажа и тогава Бойко газ ще изпуска яко ще има обгазяване. Цецка прилича на Памела АндерсОн с перука.
50
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цецка може да е прекрасен юрист, факир на сложните формулировки и способен да оправдае всяка позиция интелигентен човек, но за съжаление не може да управлява самолет. Играта свърши.
49
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таен агент на Кремъл се оказва Борисов !!! Последния силен про кремълски ход се окза неговото лично предложение за Цачева до личната му партия ГЕРП. Да беше предложил Томислав Дончев,щеше да спечели от раз. И другият проблем на Борисов това е АЗ ,ние не искаме вождове, искаме модерно европейско управлени, което да е анти чекистко,антикагебиско,анти Путиновско.Ние обичаме Руските хора ,но мразим Чекистите !!!!!
48
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ГЕРБ уж са големи европейци пък не знаят един чужд език. Тиквата само мутренско-банкянски, а Тьетка само дагейско-сьелски.
47
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С една дума- Файненшъл Таймс сложи кръст на герб. Какво се пеняват още останалите герберски трандафори.
46
3
 
30
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Според мен е много красива. Сега цъкам с десен бутон над снимката и избирам "запиши като" свалям снимката и ще я ползвам за уолпейпър на екрана на компютъра. Хем никой няма да има смелост да ми пипа компа.
45
2
 
38
 
! Отговори
probi преди 7 години
" Файненшъл таймс" за президентските избори у насПри Цачева може да е проблем английския ""Аз си мисля, че английският е само един от твърде многото проблеми при Цачева.
44
3
 
30
 
! Отговори
Х преди 7 години
Ако Борисов не се държеше пред ЕС като малко момиченце, а мъж като Орбан и магаре да предложеше щеше да бъде избрано.Като пример може да дадем Плевнелиев.И той като магаре реве от време на време без да знае защо, но беше избран.Причината е в детската наивност на Борисов ,че всяко решение на ЕС е полезно за България.А те ни имат за хора от третия свят.
43
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не 42На български може да си плещи само в Народното събрание.За президент са нужни и други качества. Като собствена позиция, бърза мисъл и чужди езици.