Власт и пари: Кои лидери се подписват под най-големите суми?

Тръмп ще изкара обаче американския президент от тази класация
16 ное 2016 11:14,
24

Настоящият американски президент води тази класация. Барак Обама получава годишна заплата от $400 000... но не за дълго. Снимка: Reuters
 

След изявление на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, че смята да се откаже от президентската си заплата, френски медии направиха класация на някои световни лидери според възнагражденията им, предаде ТАСС.

Според класацията на в. "Лез-еко" и статистическия портал "Statista" начело в списъка е президентът на САЩ Барак Обама, а руският му колега Владимир Путин получава три пъти по-малка заплата от него и се нарежда едва девети.

Проучването показва, че заплатата на руския президент е по-ниска от тази на повечето му колеги от страните от "Голямата осморка" (Г-8), отбелязва БТА. По данни на френски журналисти заплатата на Путин е около 8,9 милиона рубли годишно, което прави 136 000 долара.

В класацията влизат също двама лидери на страни извън "осморката" - президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума, който получава годишна заплата от 233 000 долара и се нарежда четвърти, и турският президент Ердоган, който е седми със заплата от 197 000 долара на година.

По официални данни през 2013 г. заплатата на Путин е възлизала на 3 672 208 рубли. По-късно Путин подписа указ за увеличаване с 2,65 пъти на възнагражденията на президента и премиера на Русия, след като дотогава заплатите им бяха по-малки от тези на подчинените им.

Според декларация за доходите, публикувана на официалния сайт на Кремъл, през 2015 г. доходите на президента от заплата са се равнявали на 8,9 млн. рубли. Заради икономическата криза обаче същата година Путин нареди от 1 март неговата заплата, заплатата на премиера и на много други държавни служители да се намалят с 10%.

В неделя пред телевизия CNN Тръмп заяви, че се отказва от президентската си заплата. След като призна, че не знае какво е възнаграждението на президента, а телевизионната журналистка го уведоми, че стопанинът на Белия дом получава 400 000 долара годишно, Тръмп каза, че няма да приеме тази заплата и ще получава по 1 долар на година.

По най-нови данни на сп. "Форбс", от септември, състоянието на Тръмп възлиза на 3,7 млрд. долара, като в сравнение с миналата година е намаляло с 800 млн. долара.

Тръмп няма да е единственият отказал се от заплатата си американски президент. Преди него това са направили Джон Кенеди и Хърбърт Хувър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Обзор преди 7 години
"Проучването показва, че заплатата на руския президент е по-ниска от тази на повечето му колеги от страните от "Голямата осморка" (Г-8)..."========Никой от вас ли не забеляза как с половин глас се възстановява вече отдавна несъществуващата връзка между Путин (РФ) и Г-8? Западните либерасти пак се хвърлят в напразни надежди за връщане на Русия в "клуба по интереси" и ПАСЕ. Но влакът замина и перона отустя. Без Русия Г-8 и ПАСЕ загубиха своето значение и Путин няма намерение да ги реанимира.
18
1
 
0
 
! Отговори
Джукър преди 7 години
8 00000000 рубли се равнява на има няма 40лв хахахаха изпадняцииииииии света тръгнали да оправят.
17
3
 
0
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Путин гепи и с гъ3ъ си, а Борисов гледа и подражава. :D
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп наследява и увеличава богатството на баща си Фред Тръмп. Затова и се отказа от 400 000 US годишна заплата.А Путин забогатява със собствения си труд. И с този на стадото крепостни овце.
15
2
 
3
 
! Отговори
фсб преди 7 години
то путин реално взима най-много от всички най-вероятно. Сигурно е и най-богатия човек, но няма как да го разберем. То и Боко има милярди, къде иначе изтичат тея пари....
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
краварчетата се развонтяха - на умиране са
13
4
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Не се карайте. Всеки президент взима толкова ,колкото е заслужил. Сащ най-великата държава с най -скъпо платен президент. България най-бедната в ЕС ,президента с 9 000 лв. заплата . Русия , едва девета. Ами и БВП на Русия е далеч под девето място.
12
1
 
3
 
! Отговори
Свободен българин преди 7 години
До Анонимен1 - "Путин е един пример за съвестен политик" - само където е самодържец, но това няма значение. В Русия не може да вирее демокрацията, нали?
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кремълското чудовище Жужилин всяка вечер събира хероина по бюрото с кредитната си карта за 40 милирада евро и шмърка гледайки CNN....---Ох, голяма мъка, мъка има по света. И големи фантазии.
10
3
 
8
 
! Отговори
до4 преди 7 години
при 200лв пенсия, 10 хил малко ли ти се виждат?
9
3
 
2
 
! Отговори
До примат-стамат преди 7 години
кво ти бърка бойко в заднима па на тебе , взема колкото другите 240 лапачи
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво означава - официални данни? Други данни има ли?
7
5
 
23
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Гледам карето на статията на челото на заглавната страница - "Власт и пари", а в него, естествено кой - Путин, естествено. Влизам в статията и чета... кой бил начело обаче - Обама...Аман от промиване на мозъци.
6
3
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Нашия Президент взима по 9285 лв месечна заплата или 61 хил долара годишно.Доста под заплатите на тези от снимките.
5
7
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
На Путин и 1 000 000 000 да му е заплатата пак няма да е достатъчно.Той направи за ||Русия това, което преди 10-15 години се смяташе за невъзможно.Затова руснаците го обожават. Затова искат 4-ти мандат за него.И не само руснаците.Путин е образец за лидер и държавник в световен мащаб.А, милиарди хора по света го харесват.Господ здраве да му дава !Що се отнася до Тръмп - чест му прави, че се отказва от президентската заплата. Явно САЩ ще имат силен президент през следващите 5 години.
4
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин не разчита на заплата, а на търговия с "виолончела" !
3
8
 
9
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
путин доказа че е патриот искам да знам колко получава нашият президент и премиер моля за съдействие прадарително благодаря
2
3
 
35
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Кажете сега как Бойко работи за без пари, да го пооплачем...
1
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е един пример за съвестен политик