Турция на протест: Властите искат да помилват изнасилвачи на деца

Според правосъдният министър мярката не легитимизира изнасилването
Обновена: 19 ное 2016 12:03 | 19 ное 2016 12:01,
123
Турция на протест: Властите искат да помилват изнасилвачи на деца
Снимка: архив Reuters

"Изнасилването не може да бъде легитимирано“. Това скандираха хората, които излязоха на улиците в Турция в знак на протест срещу предложение за законодателни промени, които предвиждат помилване на злоупотребилите сексуално с деца, предава Deutsche Welle.

Съгласно промените, предвидени от управляващата „Партията на справедливостта и развитието“, мъжете, осъдени за посегателство срещу деца, ще бъдат освободени от затвора, ако сключат брак с жертвите си.

Предложението, което бе одобрено на предварителните четения в парламента, ще бъде гласувано в законодателния орган следващата седмица.

Според министерството на правосъдието проектозаконът е предвиден да освободи мъже, които са взели за съпруги непълнолетни момичета в религиозни церемонии, за което са били съгласни момичето и родителите й. Властите посочват, че законът няма да облагодетелства изнасилвачите.

В Турция бракът с лица под 18 години е незаконен, но съдебно решение, основано на "изключителни обстоятелства" може да разреши на 16-годишни лица да минат под венчилото. Въпреки това ислямски религиозни церемонии са често срещани в селските райони на страната, особено в югоизтока.

Правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че онези, които протестират преекспонират проблемът с твърдението, че законът легитимизира изнасилването. По думите му управляващата партия е направила множество стъпки за предотвратяване на браковете с деца и изнасилванията по време на 12-годишното си управление.

Според премиерът на страната Бинали Йълдъръм предложението е насочено към семейства, които са сключили рано брак и вече иммат деца, но не са знаели за съществуващия закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Мимоза преди 7 години
В Турция изнасилвачите се наказват по-строго, отколкото в България, където закони НЯМА. Така че вместо да вярвате на всяка жалка статия и да се утешавате колко е зле в Турция, вижте си вашата жалка кочинка и беззаконието ;)
81
1
 
2
 
! Отговори
hjbhj преди 7 години
До Анониментака е трябваше българските юнаци да изтрепят турците,за да сме свободни
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ *** КОГАТО ПИША ,ЧЕ ЕРДОГАН ЩЕ ВЪВЕДЕ ШЕРИАТ В ТУРЦИЯ ,ТУК НЯКАКВИ ТУРЧЕЕЩИ СЕ РОМИ И НЯКАКВИ НЕОБРАЗОВАНИ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ СИ КЪСАТ ЗАД.НИЦИТЕ ДА МЕ КРИТИКУВАТ И ДА МИ ОБЯСНЯВАТ "КОЛКО БИЛ ПОЛЕЗЕН ЕРДОГАН НА ТУРСКИЯТ НАРОД" ! СЪЩО ТАКА СИ КЪСАТ ЗАД.НИЦИТЕ ДА МИ ТРИЯТ КОМЕНТАРИТЕ ПОРАДИ ЧУВСТВО НА БЕЗСИЛИЕ ПРЕД ПО-ОБРАЗОВАНИЯ И ПО-ИНТЕЛИГЕНТНИЯ ГУРБЕТЧИЯ !
79
1
 
14
 
! Отговори
Име преди 7 години
И къде ни е мястото на жените, бе, анадолецо? Цялата ви цивилизация отмъщава на жените, че не знае как да си поиска, че и на деца посягате и се аплодирате един друг, повърнати хуманоиди сте вие. За нас жените пък остава малкото удоволствие, че никога няма да разберете какво е хубавият секс. Това жена да те иска и да ти направи кефа е запазено за истинските мъже, люспо :) Такива, дето спукват от бой педоизроди като вас :) Вие сте петно не за мъжете, а за човечеството и изобщо не се слагайте там, че е обидно.
78
1
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
"Правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че онези, които протестират преекспонират проблемът с твърдението, че законът легитимизира изнасилването."Еми баш па си го легитимират изнасилването. Как иначе ще се обясни закон, който разрешава мъж да се жени за непълнолетно момиче без нейното съгласие?!?!?!?
77
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми, какъвто им пророка Мохамед (оженил се за 9 годишната Айша), такива и Ердоганофилите...
76
0
 
4
 
! Отговори
Не разбрах преди 7 години
(допълнение) Имах предвид, когато изнасилвачите са членове на Партията.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ ние знаем че в България има и хора!
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До gggНие знаем, че много хора в Турция имат съвременно мислене, а други, дори да са консервативни, са честни по душа и протестират от хуманни съображения.Не омаловажаваме тези факти.
73
0
 
9
 
! Отговори
Мима преди 7 години
А в Кърджали толерират бивши агенти на ДС!За директор на училището в с.Стремци е назначен бившият агент на ДС-Юксел Юсеин-агент Болбин.Други бивши агенти бяха оставени на работа и след достигането на пенсионна възраст-агент Тимур-директор на училището в с.Миладиново.Всичко това под вещото ръководство на Цвета Караянчева и нейната политическа булонка Гроздан Колев-шеф на РУО,с оценка 5 на последното оценяване.Държавен служител с оценка 5!?
72
0
 
14
 
! Отговори
Не разбрах преди 7 години
А жертвите ще ги питат ли или ще е задължително ? ...Кво ли се чудя, май ще е второто, особено за членове на Партията !
71
0
 
7
 
! Отговори
Да ти поясня преди 7 години
До ggg/84Те коментарите са за турците, които го предлагат !
70
0
 
16
 
! Отговори
Бозавдуган за Rдоган преди 7 години
Фащам се на бас, че има техни хора в затвора за педофилство и изнасилване ! Но за опозицията - смъртно наказание, за недоволните прошка няма !
69
0
 
4
 
! Отговори
ggg преди 7 години
vnimavayte kakvi komentari pishete be oshte na zaglavieto pishe che turcite protestirat tova neshto
68
0
 
18
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Твърдо се отказват от светското в тази република!
67
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TURZIA MIAZALA NA INDIA AMI EVROPA NA KAKVO MIAZA NA AFROAZIA XAXAXAXAXAXA
66
1
 
12
 
! Отговори
PD преди 7 години
Партията на Ердо се опитва да измисли, как да изкара от затвора едни хора, осъдени в съд, на същата държава. Завеждани са вероятно дела, на база жалби, така че, не си мислете, че е щото не знаели, или от религиозни нрави си патят. Съдиите не са вчерашни. И после да се женят на колкото си искат, който е консумирал обаче да си плаша по реда в държавата. Жалкото на Турция е, че с спазването на закони, още от оттоманския си период има проблем. Раболепието и закона на силата са на почит.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 79кое е разрешено,изнасилването ли, или сватбата
64
1
 
18
 
! Отговори
До A1 преди 7 години
Я сега помисли и по друг казус - Ако "младежите" са четирима на по 40г всеки е женен и "годеницата" е непълнолетено момче, стандартна вечеринки в анадола...
63
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В турция е разрешено след 18г възраст. А в България след 14г възраст.Какво сте се разпенили бе?