Турция на протест: Властите искат да помилват изнасилвачи на деца

Според правосъдният министър мярката не легитимизира изнасилването
Обновена: 19 ное 2016 12:03 | 19 ное 2016 12:01,
123
Турция на протест: Властите искат да помилват изнасилвачи на деца
Снимка: архив Reuters

"Изнасилването не може да бъде легитимирано“. Това скандираха хората, които излязоха на улиците в Турция в знак на протест срещу предложение за законодателни промени, които предвиждат помилване на злоупотребилите сексуално с деца, предава Deutsche Welle.

Съгласно промените, предвидени от управляващата „Партията на справедливостта и развитието“, мъжете, осъдени за посегателство срещу деца, ще бъдат освободени от затвора, ако сключат брак с жертвите си.

Предложението, което бе одобрено на предварителните четения в парламента, ще бъде гласувано в законодателния орган следващата седмица.

Според министерството на правосъдието проектозаконът е предвиден да освободи мъже, които са взели за съпруги непълнолетни момичета в религиозни церемонии, за което са били съгласни момичето и родителите й. Властите посочват, че законът няма да облагодетелства изнасилвачите.

В Турция бракът с лица под 18 години е незаконен, но съдебно решение, основано на "изключителни обстоятелства" може да разреши на 16-годишни лица да минат под венчилото. Въпреки това ислямски религиозни церемонии са често срещани в селските райони на страната, особено в югоизтока.

Правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че онези, които протестират преекспонират проблемът с твърдението, че законът легитимизира изнасилването. По думите му управляващата партия е направила множество стъпки за предотвратяване на браковете с деца и изнасилванията по време на 12-годишното си управление.

Според премиерът на страната Бинали Йълдъръм предложението е насочено към семейства, които са сключили рано брак и вече иммат деца, но не са знаели за съществуващия закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
38
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Реджепа декриминализира изнасилвачите на деца, за да освободи килии за още политически опоненти.Няма що,"партия на справедливостта и развитието" ала Ердоганя...
21
4
 
32
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Турция е уахабитска държава, там след преврата публично бяха обезглавени 260 войника!
20
9
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Там поне са в затвора,у нас може и депутати да станат .
19
5
 
21
 
! Отговори
ЗАЩО преди 7 години
Защо се възмущават ?Та нали Аллах е казал че може да се хващат малки деца , независимо момчета или момичета , и да се употребят сексуално . Има само една уговорка за този акт описан в Корана - трябва да си боец Терорист и да убиеш детето или да го затвориш в мазето , т.н Харем .
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Третият свят :D
17
3
 
38
 
! Отговори
Любопитен въпрос преди 7 години
Любопитно ми е, ако изнaсиленият е мъж, а изнacилвачът също е мъж, този зчкон пак ли ще важи? :-)
16
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С ускорен темп се завръщат в средните векове. Браво. Но нека драскачът, направил отчаян опит да преведе този материал, да ни поясни, в кое духовно и културно средище усвои глагола "легитимизира"? О, свещена простота!
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
група елитни командоси ще разрешат проблема на турция за минути.точен снайпер и свобода на хората.
14
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете, осъдени за посегателство срещу деца, ще бъдат освободени от затвора, ако сключат брак с жертвите!?!?!?! Маето ви Резано дева! Да се оженят за децата и да им напряват деца ли????? Вашта верица резана ненормална дева! Искате в ЕС ли!?!?!? Вие и за в Азия няма да ви вземат! Вшта ***.а дева!
13
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ценностите са общочовешки а не западни и източни северни и южни.турция ще се върне в средновековието и ще се капсулира от неоосмонизма си.Кемал Ататюрк се върти в гроба си.Сега Ердоган да върне и арабската азбука и това ще е.
12
13
 
10
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
А тези УМНИЦИ дали се сещат, че ако някой пeдофил се влюби в момиче под 18 може просто да я изнaсили и после да предложи брак. Или са се досетили, но просто в турция, подобно на раша, правата на обикновения човек не се зачитат. Ето затова злобни и комплексирани джудженца като истанбулското и кремълското джудже не трябва да стават президенти!
11
0
 
40
 
! Отговори
иво преди 7 години
средновековни османски изчадия
10
2
 
55
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Турция все повече се отдалечава от модерната светска държава и върви към средновековни ислямистки порядки. В тези държави е масова практика жените да се продават още невръстни на някой местен селски нерез, стига да има пари да плати на бащата. След това може да прави каквото иска. Момичето няма думата. Ако има късмет, ще има приличен живот, като птичка в кафез. Ако няма - доживотен роб на някой изверг. За домашно насилие, да не говорим. Това там е нормално. Та ето това иска да узакони Ердоган.
9
1
 
38
 
! Отговори
PD преди 7 години
Интересно мислене. Насилваш малолетни после се жениш за тях и в харама. И тогава си ок спрямо закона. Като ти писнат ги продаваш. Е това са оттоманско имперски мераци, на новата силна Турция. А чужденките туристки, и с тях ли така ще е законно. Не че и сега не го правят, но понякога и в затвора влизат.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До smoke_chiba_chibaбъркаш ги с комшиите им от юг, които още са във времената на брадатите пророци
7
4
 
53
 
! Отговори
smoke_chiba_chiba преди 7 години
Турците бясно препускат към средновековието.
6
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те там момичето броят ли го за човек изобщо ?
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ Е ИНТЕРНАЦИОНАЛНА? ЗАЩОТО НЕ Е ЧАСТ ОТ НИКОЯ НАЦИЯ. ТЯ Е МАФИЯ МЕЖДУ НАРОДИТЕ. ПРЕЧИ НА СВЕТОВНИЯ МИР И ПРОГРЕС.
4
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите пак си търсят повод за размирици, пак ще има натрошени петолъчки.
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мафията против Турция