Няма поражения в АЕЦ Фукушима след труса в Япония

Еднометрови вълни цунами удариха североизточната част на страната
22 ное 2016 07:21, Александър Попов
1
Няма поражения в АЕЦ Фукушима след труса в Япония
Снимка: Reuters

Еднометрови вълни цунами удариха североизточния бряг на Япония тази сутрин след земетресението с магнитуд 7,4 в същия район, опустошен от земетресение и цунами през 2011 г., предадоха ДПА и Франс прес.

Вълни, високи 1,4 метра връхлетяха пристанището Сендай в североизточна Япония в 8 ч. сутринта местно време, съобщи телевизия NHK.

След земния трус метеорологичната агенция издаде предупреждение за цунами с височина до три метра в префектурите Мияги и Фукушима, където при опустошителното земетресение с магнитуд 9 през 2011 г. загинаха 18 500 души и бе разрушена едноименната атомна електроцентрала.

Още по темата

Премиерът Шиндзо Абе разпореди на компетентните служби да направят всичко необходимо за минимизиране на последиците от земетресението и за защита на местното население. Абе каза това на извънредна пресконференция в Буенос Айрес, където е на посещение.

Властите призоваха жителите в крайбрежните райони да се изтеглят към вътрешността на страната.

Ен Ейч Кей съобщи, че след днешното земетресение в АЕЦ Фукушима Даичи не са открити поражения. За кратко е изключила охладителната система в трети реактор, но не е имало опасност от изтичане на радиация. Реакторите са спрени, съобщи операторът на централата.

Властите не са получили съобщения за пострадали или щети в района, съобщи главният секретар на правителството Йошихиде Суга.

Земетресението е регистрирано в 5 ч. и 59 мин. местно време. Епицентърът е бил в морето, край брега на Фукушима, на дълбочина 25 км, съобщи метеорологичната агенция, която уточни, че магнитудът е бил 7,4. Според първите съобщения силата на труса бе 7,3. Геофизическият институт на САЩ определи магнитуда на 6,9, посочва Асошиейтед прес.

Земетресението е разлюляло сгради в Токио, на 250 км югозападно от Фукушима.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Какви поражения, там си е тотал щета отдавна. Никой не знае къде е ядреното гориво и какво се случва с него, не можаха да спрат изтичането на радиоактивна вода, Чернобил поне гръмна и го запечатаха, а тук става все по-зле.