Французинът Химиш планирал атентатите в Париж и Брюксел

Той е от марокански произход, служил е в Чуждестранния легион
Обновена: 23 ное 2016 08:39 | 23 ное 2016 08:18, Елка Василева
6
Французинът Химиш планирал атентатите в Париж и Брюксел
Снимка: архив, Reuters

САЩ включиха в черния списък с международни терористи французин от марокански произход, бивш член на Чуждестранния легион, който според Вашингтон е планирал атентатите в Париж и Брюксел, въпреки че името му не се появява във френското разследване за атентата на 13 ноември 2015 г., предадоха Франс прес и ДПА.

Абделила Химиш с псевдоними "Абдел легионера" и "Абу Сюлейман ал Фаранси" е роден в Мароко през ноември 1989 г., но е израснал в малкия град Люнел край Монпелие. През 2013 г. двайсетина младежи от града заминаха за Сирия. Според Държавния департамент и финансовото министерство на САЩ той е международен терорист и играе роля в операциите на Ислямска държава в чужбина.

Вашингтон смята, че Химиш е отишъл в Сирия през 2014 г., за да се присъедини към Ислямска държава. През следващата година той е създал клетка от дошли от Европа бойци, които да извършват нападения в Ирак, в Сирия и в други страни. В даден момент неговият "батальон може да е включвал до 300 членове", според американската дипломация.

Според френския Център за анализ на тероризма и запознат със случая френски източник Абделила Химиш е служил две години в Чуждестранния легион. През този период той е служил в Афганистан. Опитът му във френската армия, към която се присъединява през 2008 г., обяснява бързото му издигане в Ислямска държава, според центъра за анализи на тероризма.

Според Вашингтон обаче той е замесен и в нападенията във Франция и Белгия на 13 ноември 2015 г. и на 22 март тази година. При серията от атентати във Франция загинаха 130 души, а нападенията в Брюксел отнеха живота на 32 души. Според Държавния департамент на САЩ Химиш е участвал в планирането им.

Името на джихадиста не се споменава в разследването на атентатите, извършено от парижката антитерористична прокуратура. Смята се обаче, че той е свързан с делото за потеглянето на млади джихадисти от Люнел.

В списъка с терористи бяха включени и още двама членове на Ислямска държава - Абдула Ахмед ал Мешедани, който ръководи убежища на групировката и Басил Хасан, арестуван за нападение срещу датския журналист Ларс Хедегор, отбелязва ДПА. Смята се, че той е бил пуснат в Сирия като част от размяна за 49 заложници на Ислямска държава.

Разследващите органи са идентифицирали и 32-годишен белгиец, известен като Абу Ахмад. Смята се, че той е играл важна роля в ръководенето на нападенията от Сирия. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
Sad преди 7 години
Колкото мишка родена в аквариум е рибка ...толкова и джихадиста е французин....
2
2
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
След някоя година Франция ще е ислямска - след нея Германия....единственото, което тарамбуките могат е да се множат....и да избиват "издържащите ги" неверници!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стават смешни с тези определения.. Французин, белгиец... арабина никога не може да е французин.