Шулц напуска Брюксел, но накъде ще поеме?

Решението му било трудно след 22 години като евродепутат
Обновена: 25 ное 2016 08:29 | 24 ное 2016 22:30,
36
Шулц напуска Брюксел, но накъде ще поеме?

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви, че няма да се кандидатира за трети мандат начело на институцията и че ще напусне Брюксел след 22 години като евродепутат.

В емоционално изявление от Брюксел сутринта, докато парламентът заседаваше по същото време в Страсбург, Шулц каза, че решението е било трудно и че той ще се кандидатира на общите избори в Германия идната есен.
Социалистът обяви, че ще бъде водач на листата в Северен-Рейн Вестфалия, откъдето е родом, което му гарантира сигурно място в Бундестага.

Според коментарите в Брюксел, където това е новината на деня, Шулц ще се противопостави на християн-демократката Ангела Меркел, която само преди седмица обяви, че ще се кандидатира за четвърти път за канцер на Германия.

За да си гарантира номинацията, Мартин Шулц ще напусне Европейския парламент и ще търси подкрепа у дома сред социал-демократите. Към мястото интерес проявява и лидерът на социал-демократите Зигмар Габриел, който сега е коалиционен партньор на Меркел.

Друга възможност за Шулц ще бъде да получи поста на външен министър на Германия, който се овакантява от Франк-Валтер Щайнмайер - бъдещият президент на страната.

Решението на Шулц, чийто мандат приключва през януари идва, след като той не можа да си осигури подкрепата на десноцентристите в Европарламента. Бившият италиански еврокомисар Антонио Таяни, бившият шеф на бюджетната комисия Ален Ламасур и ирландската депутатка Мейрийд Макгинес се кандидатират за място.

Напускането му ще отвори място и за Гюнтер Йотингер - германският еврокомисар, който трябва да наследи бюджета и човешките ресурси от напускащата Кристалина Георгиева, да стане вицепрезидент на Европейската комисия. Така балансът на силите в евроинституциите няма да се наклони прекалено към Германия, която би имала вицепрезидент на Комисията, шеф на кабинета на Жан-Клод Юнкер и шеф на Европарламента.

Лидерът на социалистите в парламента Джани Питела заяви, че групата му ще държи на политическия баланс между институциите и че "десен монопол" в тях ще бъде неприемлив.

Водачът на център-десните Манфред Вебер (също германец) съобщи, че кандидатът на най-голямата парламентарна група ЕНП ще стане ясен през декември. Дотогава ще се водят консултации за намиране на общоприемлив за проевропейските партии кандидат за мястото на Мартин Шулц.

"Една трета от членовете на парламента са от националистически и популистки партии. Целта на консултациите ще е да изолираме екстремистите от назначенията на високопоставени постове", съобщи Вебер.

Това дава шансове на водача на либералите Ги Верхофстат и на кандидатката на консерваторите Хелга Стевенс, които и двамата са белгийци. Социалистите нямат равностойна на Шулц кандидатура за парламента.
Липсата на утвърдени водачи може да попречи на плановете на президента на Съвета на ЕС Доналд Туск да получи втори мандат, защото няма да е възможно основните евроинституции да се управляват от излъчени от ЕНП кандидати, каквито са Туск и Юнкер.

Туск беше най-сдържан в похвалите за напускащия Мартин Шулц днес. Той подчерта, че двамата са имали "вълнуващо и изключително сътрудничество", но че мандатът на Шулц свършва и той трябва да потърси реализация другаде. Самият председател на Европарламента също не споменава Туск в изявлението си, където изрично благодари на евродепутатите, на социалистите и на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.
60-годишният Шулц беше председател на Европарламента 5 г. Той е евродепутат от 1994 г., като преди това е бил кмет на родния си град Хелрат. По образование е библиотекар.

Юнкер, който беше много близък с Шулц и дори открито лобираше за третия му мандат, днес изрази дълбоко съжаление: "Той не само е убеден, но и много убедителен европеец и можехме да го ползваме в Брюксел". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
18
 
! Отговори
ОСМАН преди 7 години
ШУЛЦ ЩЕ ПОЕМЕ КЪМ АНКАРА ДА ГО ЦУНКА НА АГАТА И ДА ИСКА ПРОШКА!!!!
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре дошъл в Харманли, отломко нищожна от БИВШ храбър народ. Употребен кондом!