Глоговата тинктура измести водката в Русия

Паралелния пазар на алкохол процъфтява в страната
25 ное 2016 11:37,
29
Глоговата тинктура измести водката в Русия
Снимка: архив Reuters

В Русия функционира паралелен алкохолен пазар и той става все по-голям. Близо 10 на сто от жителите на страната, от 12 до 15 милиона души, виждат алтернатива на водката в различни медицински препарати и козметични лосиони. Това са изводи от разследване на руския вестник "РБК", цитиран от BBC.

Дори събрани заедно, продажбите на всички най-популярни марки алкохол в Русия отстъпват по обем на глоговата тинктура - капките, наричани в бита просто "глог". Те заемат към 20 на сто от целия пазар - "дял, какъвто не са и сънували законопослушните лидери в производството на водка", пише вестникът.

Според Федералната служба за регулиране на алкохолния пазар малоимотните хора в Русия консумират годишно колосални количества такива лосиони и тинктури с 40 на сто съдържание на етилов спирт, равностойни на 170 милиона до 250 милиона литра водка. Търсенето им стабилно расте с почти 20 процента всяка година, отбелязва БТА.

На практика обаче е невъзможно да се докаже, че производителите продават алкохол, а не лекарства и козметика със спиртно съдържание, отбелязва "РБК".

На всяко шишенце с такъв препарат - "тинктура от овес", "тинктура от чушки" или "хлебен лосион", има инструкция за употреба: "20-30 капки по няколко пъти дневно преди хранене при разстройство на сърдечната дейност" или пък "да се втрива с памучен тампон в кожата на лицето с цел тонизиращо въздействие". Така че няма как да им се търси отговорност, заключава изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11С толкова алкохолизирани мъже, като мужиците, какво друго им остава на рускините, освен да са неверни жени?
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време руснаците като бяха закъсали с пиенето, мажеха паста за обувки на филия хляб и така поемаха алкохола. Правиха (а може и сега да си правят) водка от домати или цвекло. Парфюм или одеколон пиеха само по-заможните. Един познат ми разправя: като пътувал с влака в купето имало и някакъв майор. Още с влизането в купето, онзи отворил куфарчето което носил, извадил бутилка изпива я на един дъх и пада мъртво пиян на кушетката. След ден се свестява и повтаря процедурата. и така 5 дни.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами така си е, затова средната продължителност на живота на руския мъж е 59 години
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 21не е тайна, че в русия сърбането на одиколон не е новост не знам защо вие трудно да го повярвате. вие русия сте я виждали само на картинка в интернет, вземете малко се разходете.
17
3
 
0
 
! Отговори
Мексиканеца преди 7 години
До БилкарАко се научиш да приготвяш и тинктура (някой я наричат неправилно текила) от синьо агаве си златена направо. В комбинация с резен лимон и малко сол организма се изпълва с енергия и сили ... в зависимост от дозата може да се стигне и до еуфория за организма.
16
1
 
7
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
Руснаците явно са след американците по консумация на алкохол именно защото въобще не пият алкохол :)))А по консумация на тинктури на кое място са?
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15.... Бяла християнска православна Русия....Лавров и Шойгу са пример за бяла и православна Русия, а статията неграмотно русофилче отдавна се върти по руските сайтове и хората искат спиране на автоматите за продажна на тинктурата. Ама за вас за всичките коли беща в *** ви е виновен дедо ви Сорос.
14
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пак журналистически простотии.руснаците са на 12 място в света по алкохол след такива'уважавани' нации пияндета като германци, американци, англичани ,скандинавци които не само пият но исе друсат.ДЕМОНОКРАЦИЯ....
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ем се лекуват,ем си поркат,много добра комбинация,само се чудя откъде намират толкова глог
12
8
 
12
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Лъже тази статия , нищо не може да замени качествената водка !
11
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До русофилчето 6Изобщо не е като в България. Руската *** е ненадмината а руснаците са зомбирани ***. Дори вие русофилите трябва още много да падате за да ги стигнете
10
13
 
15
 
! Отговори
BG преди 7 години
Опазил ни Бог от пияния, мърляв руски мужик..дано заблудените се вразумят. Но ако не искат, прав им път към Сибира, ама се за Европата драпат. Русофили са по форумите и обикновено пишат от Виена, примерно. Интересно, нали?
9
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Стига глупости, всеки уважаващ себе си руснак пие само спирачна течност, охладена чрез разливане върху окопна лопатка при -40 на открито в Сибир, задължително в компанията на мечок :)
8
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, поркат като невменяеми, ако няма друго и антифриз ще пият.
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надали тези екстракти и тинктури са евтини, че да заместват водката. А най скъпата масова водка е към 7 лв за половин литър.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1всичко е като в българия нали
5
0
 
31
 
! Отговори
билкар преди 7 години
Имам и друга рецепта за екстракт от грозде: след като ферментира гроздето го слагам на слаб огън. Парата я събирам и прекарвам през серпентина със студена вода. накрая се получава една бистра течност. Много е лечебна. От нея си пийвам по половин литър всеки ден и съм здрав като бик.
4
0
 
31
 
! Отговори
Билкар преди 7 години
До Анонимен 2Така е, и аз използвам само билки за сила. Много ползвам грозде. Имам две основни рецепти за грозде за сила: смачквам гроздето, слагам му захар и го оставям да ферментира. После го прецеждам и пия отварата. Божествено е и така ме тонизира и освежава. Едни познати ми казват че това било вино, ама аз не им вярвам. Изпивам си по 2 литра всеки ден и съм много добре. Имам и друга рецепта за екстракт от грозде: ...
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братушките не издържат :) Междувпрочем, това е един от проблемите на Русия, с който самият Путин се е видял в чудо. Смъртността сред мъжете е голям проблем там.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Билките са голяма сила.Примерно екстракт от сибирски жен-шен и Левзея плюс зелен чай дават доста енергия.