Защо Меркел иска четвърти мандат?

Канцлерът ще опита да защити своето политическо наследство
Обновена: 26 ное 2016 19:04 | 26 ное 2016 19:00,
152
Защо Меркел иска четвърти мандат?
Снимка: архив, Ройтерс

Решението на Ангела Меркел да се кандидатира за нов мандат като канцлер на Германия направи изключително щастлив друг политик. Фрауке Петри, лидер на популистката, антиимигрантска партия “Алтернатива за Германия”, определи това решение като най-добрия подарък. Според нея така ще може да се изправи лице в лице с човека, който е предизвикал “бежанския хаос”, посочва сп. “Икономист”.

И все пак Меркел и воденият от нея Християндемократически съюз продължават да са фаворити. В разгара на бежанската криза подкрепата към нейното управление спадна драстично до 42%, но ето че месеци по-късно отново е на нива над 55%. 

Последните социологически проучвания показват, че дори и широка опозиционна коалиция няма да успее да сформира правителство с мнозинство. Далеч по-вероятно е Меркел да изкара още един мандат до 2021-ва година, което ще я направи политикът с най-дълга кариера като канцлер, изпреварвайки Хелмут Кол.

Преди да стане канцлер, Меркел казва на фотограф, че иска да се оттегли от политиката навреме, за да избегне превръщането в “полумъртва политическа развалина”. Сега обаче тя реши да продължи. Защо?
 
Според “Икономист” няма изявен наследник, силна фигура, която да продължи работата на Меркел за защита на центристката политика във време, когато популистите са на гребена на вълната.

Има и теория, че победата на Доналд Тръмп на американските президентски избори е дала импулс на Меркел за нова битка. С Тръмп начело Съединените щати може и да не продължат с ролята си на глобален защитник на западния свят, така че е не малко вероятно Меркел да се нагърби с тази мисия. И да застане срещу набиращите все повече власт и сила Владимир Путин и Реджеп Ергодан.

Самата Ангела Меркел побърза да охлади страстите и нарече подобни твърдения “почти абсурдни”. Канцлерът (както винаги) е здраво стъпила на земята и не иска такива хиперболизирани очаквания да бележат предизборната кампания.

Популистите в Германия се радват на определена подкрепа, но с 13% одобрение са далеч от сходните движения във Франция и Холандия. Но представянето на Меркел като бранител на глобализма, определено ще налее вода във воденицата им.
 
Така кампанията й ще бъде насочена към вътрешнополитическите проблеми – сигурността, по-твърда позиция срещу публичното носене на религиозни символи (говори се за забрана на бурките) и по-строги правила за бежанците.

По икономическите въпроси се очакват намаляване на данъците и повече инвестиции в дигитализацията.

Основната опозиционна сила в лицето на социалдемократите изглежда неподготвена да се изправи срещу Меркел. Те дори нямат готова програма, а лидерът им Зигмар Габриел почти сигурно няма да търси мандат като канцлер. Тоест към момента опозицията няма и кандидат.

Спряга се името на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Което е още една чудесна новина за Фрауке Петри. Поне по нейните думи: “Шулц е най-яркият символ за провала на Европейския съюз. Той и Меркел въплъщават пропадането на Германия”. Изглежда за Петри битката за канцлерския пост е официално открита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
Меркел и репатрация преди 7 години
Меркел изведнъж направи завой на 180 градуса с внезапно осенилата я мисъл от последната седмица: "Най-важното през следващите месеци ще бъде репатрация, репатрация и още веднъж, репатрация".
80
7
 
1
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Хора, които хабер си нямат от свобода и диктатура се пъчат тук с крякания срещу Меркел и врякания за Путин. Подобни първосигнални са в основата на фашизма. Забравят, че като настане путинизъм няма да могат да гъкнат за или против Вожда. А за вожд може да им лепнат и пълен ***. После ще *** рани, но веднъж яхнати от диктатор, сваляне без война няма. Я се замислете как искате да ви третират - като *** или като човеци бре?..Да ви сложат намордници ли? Дажби ли искате? Телени мрежи ли?
79
1
 
15
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
Да досъсипе и ислямизира някога красивата и просперираща Европа.Дано никога повече не помирише власт тази неадекватна жена.
78
1
 
12
 
! Отговори
нико преди 7 години
диктаторите се стремят за власт до живот защото знаят какво ги чака баба ангела също германия е на път за трети път да унищожи европа две войни и сега мюсюлманска инвазия
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атина следва независима държавна политика в отношенията си с Москва и руският флот ще получи достъп до гръцки пристанища и ще може да ползва всички необходими консумативи, казал източник от гръцкото министерство на отбраната пред руски медии. Атина счита за неприемлив какъвто и да е натиск, да забрани на руските кораби да презареждат в съответствие с правилата. Разговорите по този въпрос са прекратени, заявил източникът.- мъжка приказкаа не като на вашия банкянски лакей - тате на мигрантите
76
1
 
8
 
! Отговори
ЖиКаТа преди 7 години
Да исчакме,..то и Хилари беше все пред Трамп- по допитванията !!???
75
1
 
10
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Тая бабка ще бъде изритана от немците. Боко като мафиот, усети ветровете. Тая е просто ***.
74
0
 
1
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
:) шутка ***. Докара ли стотинките:) Синдю как е? Катастрофа ман:)
73
1
 
10
 
! Отговори
Ала-Бала преди 7 години
Защото Обама и каза да се кандидатира. Тя е зависима от американските тайни служби. Тя е последния лидер на голяма европейска държава свързана с т.н. Партия на войната, които са част от ДП на САЩ и провежда тяхната пъклена политика. Няма да бъде избрана! Светът вече се промени!
72
1
 
3
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Живея във Хамбург. Щадтайле Алтона. Мога да ида и във Сибир. Имам професия прилично заплатена във цял свят.
71
2
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
За да може да довърши започнатото ....а именно ислямизирането на Европа !
70
1
 
11
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Тъпата бабичка предаде собствения си народ. Тя деца няма. Няма и достойнство.
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един и същ либерастки безмозъчник е надраскал десетина коментара в подкрепа на изтрещялата вещица.
68
1
 
11
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Най големия шамар за толерастията ще е изритването на мутито.
67
2
 
13
 
! Отговори
ффф преди 7 години
А на мен ми се струва че тая krava ще изяде един здрав немски боруш по задните си части.
66
2
 
9
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Великото като фарс. Великите САЩ Великобритания, Фрамция и Русия/ссср/ побефиха Великия злодей фашистка Германия в кървава битка в защита демокрацията, хуманизма и прогреса.Днес Германия е останала последния остров на дрмокрацията, хуманизма и прогреса. Великите се превърнаха в нацисти, а нацистите в демократи. Какъв смях. Предстои още по голям цирк. Великите да се обединят отново срещу Гермсния и отново да я победят,но с обратен знак. Този път със сила трябва да направят Германия нацистка....
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Блокиран в Дневник"Светът вече е друг, усещате ли го? Само Плевнелиев още не е усетил."---Ама, той не може да се усети ... Много искате от него, а не е по силите му (умствените).
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си е направила сметката добре.Както и Бойко Разбойко се надявапак на нещо, но вече много хорасхванаха най-после колко е вредно начело на държавата даизбират вълк в овча кожа.
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да досъсипе Германия и цяла Европа !!! колко ли е набъбнала банковата и сметка от това - добре дошли - , до днес !?
62
1
 
8
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Баба Ангела ще става хилядолетна канцлерка. Хилядолетна като третия райх.