Френската десница изпрати Фийон в битката за президент

"Ще кажа истината и ще променя софтуера на Франция", закани се той
Обновена: 28 ное 2016 07:25 | 28 ное 2016 07:22,
5
Френската десница изпрати Фийон в битката за президент
Снимка: Reuters

Френската десница избра Франсоа Фийон за свой кандидат в президентските избори догодина.

Бившият премиер спечели вчерашния втори тур на вътрешнопартийните избори. Той получи 67 на сто от гласовете, изпреварвайки с повече от 30 на сто съперника си Ален Жупе - също бивш премиер и настоящ кмет на Бордо.

Агенция Франс прес нарече резултата от вчерашното гласуване в лагера на десноцентристите "триумф за Фийон", информира БТА.

Бившият президент Никола Саркози, който участва в ранния етап на избирателния маратон, го поздрави за победата. Той призова "Републиканците" да се обединят около единния кандидат на партията. Подкрепа за Фийон обеща и Жупе.

Още по темата

"Франция желае истината, Франция желае действия", заяви Фийон в първото си изявление снощи в ролята на кандидат на партията на президентските избори догодина. Той посочи, че ще протегне ръка към всеки, който иска да служи на страната.

"Подходът ми беше разбран: Франция не може да понесе своя спад. Тя желае истината и действия", каза Фийон пред привърженици в изборния щаб, предаде Ройтерс.

"Ще поема необичайно предизвикателство за Франция: ще кажа истината и ще променя изцяло софтуера й", подчерта той.

Фийон спечели вътрешната надпревара в партия "Републиканците" с обещания за свободни пазарни реформи и драстични мерки срещу имиграцията и ислямския екстремизъм. Той обеща също подкрепа на френските ценности и по-добри отношения с руския президент Владимир Путин, припомни Асошиейтед прес.

В икономическата му програма фигурират мерки като намаляване на бюджетния дефицит, повишаване на пенсионната възраст до 65 години и преминаване от 35-часова на 39-часова работна седмица.

Убедителната победа на Фийон наблюдатели свързват с това, че сдържаният бивш премиер въплъщава в очите на избирателите традиционните ценности на десноцентристите. Известна е неговата привързаност към наследството на историческия лидер на страната генерал Де Гол, строителя на силна и независима Франция.

Фийон по-добре от опонентите си успя да улови настроенията на "мълчаливото мнозинство", посочва ТАСС. Той символизира онази промяна, която желае обществото.

Допитвания до общественото мнение предричат лесна победа на 62-годишния Фийон на президентските избори догодина, както над съперника му от Социалистическата партия, така и над крайнодясната кандидатка Марин льо Пен.

Според проучване на агенцията Харис Интерактив, направено веднага след като стана известно, че той печели номинацията на партия "Републиканците", Фийон ще победи Льо Пен на втория тур с 67 срещу 33 на сто от гласовете. Резултатите от анкетата показват също, че в първия тур социалистът Франсоа Оланд би получил само 9 на сто от гласовете.

Премиерът социалист Манюел Валс също би получил 9 на сто от гласовете, ако се кандидатира вместо Оланд. Бившият министър на икономиката Еманюел Макрон ще бъде подкрепен от 13-14 на сто от избирателите, според допитването, направено онлайн сред 6093 души.

Социалистическата партия ще проведе вътрешнопартийните си избори през януари. Списъкът с претендентите трябва да бъде готов до 15 декември. Сегашният президент социалист Франсоа Оланд още не е обявил дали ще се кандидатира.

Франсоа Фийон е роден на 4 март 1954 г. в семейство на нотариус и учителка по история. На млади години е искал да стане журналист и е бил на стаж в агенция Франс прес, но в университета избира специалността право.

В политиката влиза на 23 години; през 1981 е избран за депутат в Националното събрание. След 1993 г. повече от 10 години е бил в състава на няколко правителства. През 2007 г. по искане на тогавашния президент Никола Саркози става премиер. От 2012 г. е депутат в парламента от района на Париж.

Фотографите, които често снимат Фийон, казват, че той има две изражения на лицето: сериозно и много сериозно.

Съпругата му Пенелъпи е от уелски произход. Двамата имат пет деца - дъщеря Мари и синове Шарл, Антоан, Едуар и Арно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен БГ за ЕС и НАТО! :) при Пердоган и сие :))
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още един либераст с мераци за подмяна на ЧИПАМай ония ще му подменят задницата !
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БГ за ЕС и НАТО! :)
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БГ ВЪН от ЕС и ОТАН