Професия: Дезинформация! Сайтове бълват лъжи и печелят

Фалшивите новини може да донесат печалба от $40 хил. месечно
5 дек 2016 08:14,
67
Професия: Дезинформация! Сайтове бълват лъжи и печелят
Снимка: flickr

Джестин Колър редовно публикува новини, които изглеждат като истински, а всъщност са абсолютна измислица. Има дори фирма за разпространяване на фалшиви информации, пише "Дойче веле" и разказва историята му.

"Агент на ФБР, разследващ скандала с електронната поща на Хилари Клинтън, е открит мъртъв" - това беше една от безбройните фалшиви информации по време на предизборната кампания в САЩ.

А фалшивата информация, че папа Франциск подкрепял Доналд Тръмп, беше споделена 960 000 пъти във Facebook.

Кои са обаче хората, които целенасочено публикуват неверни информации? И защо го правят? Репортерка на National Public Radio звъни не вратата на Джестин Колър в едно от предградията на Лос Анджелис. Домакинът отваря вратата и веднага казва: "Съжалявам, нищо няма да ви кажа! Благодаря за вниманието и приятен ден".

Джестин Колър е основател и шеф на фирмата Disinfomedia.inc. Компанията му поддържа много дезинформационни сайтове. Когато по-късно се съгласява да даде интервю, той не иска да каже точно колко точно или кои са те.

Колър е един от "производителите" на дезинформации и лъжливи новини. Той публикува неверни новини, които звучат като съвсем истински, но всъщност са плот на въображението му. Преди две години например той публикува информацията, че в щата Колорадо чрез някои хранителни стоки се разпространява и марихуана.

"Тогава един конгресмен от Колорадо дори внесе проектозакон, който забранява разпространението на марихуанаq посредством хранителни продукти. А новината беше пълна измислица", казва Колър. Работодател на 30 "автори" Джестин Колър е на 40 години, женен с деца.

Ето как обяснява защо е започнал да публикува неверни информации: "Исках да създам един сайт, който да бъде възприеман сериозно от хората с крайнодесни възгледи. Целта ми беше да публикувам целенасочено измислени истории и дезинформации и да гледам изненадата на хората, повярвали, че са истински".

Междувременно Колър дава работа на 25 до 30 "автори". Самият той е бил изненадан от огромния брой кликове във Facebook на фалшивите новини по време на последната предизборна кампания в САЩ. Както в случая с историята за открития мъртъв агент на ФБР, който разследвал скандала около мейлите на Хилари Клинтън.

Публикацията с предизвикателното заглавие изглеждала като препечатка от вестник "Denver Guardian". С малката подробност, че такъв вестник изобщо не съществува.

"Хората искаха да чуят подобно нещо. Аз съчиних цялата история. Измислих си града, хората, шерифа, агента от ФБР. Нашите онлайн редактори разпространиха целенасочено информацията до привържениците на Доналд Тръмп и я публикуваха в социалните мрежи. Историята се разпространи като лавина", казва Джестин Колър.

Всеки допълнителен клик прави сайтовете на Колър привлекателни за рекламните агенции, Това пък му носи пари, много пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едонствените които разпространяват лъжи са официалните медии- слуги на правителството !
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълно е с такива сайтове. Брадви и Секири...
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''......но всъщност са плот на въображението му.'' По тази логика вероятно имате кухненски плоД !
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на мен в Днес.бг редовно ми излиза реклама "Баба Ванга: през 2016 парите ще отидат при зодия....".
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Head on the block. Head bowed not cut. Разбирам, че парите ви блазнят.Наясно сте, какво правите.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нарбосова, явно разполагате с вид информация, която знаете, и е проверена. Но, заинтересувани сте от информация, която е хвърлена в пространството. Какви пари ви се плащат, надхвърля ли шест цифрена сума, поне като си слагате "главата на дравника" да сте наясно.
46
0
 
14
 
! Отговори
Въртикапаков преди 7 години
Колър, приятелю, пич бедна ти е фантазията какво правят нашите драскачи, да не говоря за тн бгполитици! Имаш толкова много да учиш, че цял един живот няма да ти стигне!
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимна преди 7 години
"Плот на въображението му"???!!!! "Плот" е хоризонталното нещо, което стои отгоре на краката на бюрото или масата. Онова, на което си поставяте компютъра или на което вечеряте - плота на масата. Изразът е "плод на въображението му", нещо като плоДа на дървото. Недопустимо е човек без елементарна грамотност да списва статии. Четете книги, бе! Ако не друго, поне ще се научите да пишете без грешки! Аман от неграмотност!
44
0
 
4
 
! Отговори
L-ка Набросова. преди 7 години
дезинформация? непотвърдена информация? къде тва?
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и този сайт често публикува непроверена и съмнителна информация-не че ми дреме-тука само чета коментари и опознавам психиката на сънародниците сиСамо им вижте рекламите- свалете 20 кг дза 1 седмица- трябва да си умствено недоразвит, за да вярваш на такива глипости и изключително арогантен, за да ги публикуваш!
42
1
 
12
 
! Отговори
ф--к преди 7 години
А от любовта с БХК колко се печели ???
41
0
 
5
 
! Отговори
Агент Мълдър преди 7 години
Истината е някъде там, но не в Нета.Най-шантавото нещо, на което съм се натъквал в Нета е снимка на човек, който страшно много прилича на един мой роднина, ама до степен, че ще кажеш че са братя близнаци.И този човек е бил доста популярен...при опит да намеря подробности за живота,семейството му, и дейността му се натъкнах на непреодолими пречки)))
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Izmislici na tozi koito izmislq istoriite, navqrno.
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дезинформация и лъжи . Това бълват всички български саитове .Като започнем с бълвоча и дезинформацията -Бежанци .При положение че у нас няма и половин бежанец по всички международни и наши закони .Сайта е блестящ пример за бълвоч и дезинформация .Честито!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Do 41. Da e Samo tova. Tarsi se i snumka predi shetri petiletki. dori lipsva pik.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тотално искат да ви объркат главите защото и това е дезинформация.
36
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Новините в България след 1989-та година си бяха дезинформации в по-голяма или по-малка степен. Примерно през 1992 година за нещата, които познавах добре, само една новина отговаряще на истината, но тя беше за нещо незначително. Останалите новини, доста на брой, не отговаряха на истината. От много години спрях да обръщам внимание на истинноста на новините - чета, каквото са написали и го приемам за измислица до доказване на противното.
35
18
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Чаксега ли се сетихте за "фалшивите новини" спонсорирани от Евразийската гнилоч с плешиво теме?!? Това е част от т.нар. му война срещу Западния, цивилизован свят!! Този процес на дезинформация съществува от поне 7-8 години и отровата от него се е разпростряла във всички краища на цивилизацията!! Освен спонсорството на определени десни партии в много държави с псевдопатриотични лидерчета чрез петродолари/рубли-руската *** създаде в цял свят медии, които да дезинформират и това не е тайна!!
34
1
 
16
 
! Отговори
Манипулации преди 7 години
Това е крайна форма на дезинифомация. В България обикновено се прави друго - смесва се много лъжа с малко истина или нещо наподобяващо истината и ни се поднася. Другият вариант е да се даде само част от истината или нещо около истината, така че нещата да изглеждат точно обратното на това, което е в действителност. Примерно: случва се някъде младеж на 17 години да ограби някоя жена, но хуква да бяга след грабежа, за да не го хванат околните, спъва се, пада и умира. Новината е - дете падна и умря
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Manipulation akt so:Why do i have to work, and can bot work with. Типично по български. I winder hiw people byild, a true no opinion about another, person people. And do not bkink to belive in the truth. And sy live in a world of lies and ignorance. The life was narsh and unfair. Not life, and people who you allow into your lafe skoy. Merry Christmas! ******Be healthy, heppy! ******