Очаквано: Ренци подаде оставка, на ход е президентът

До събота Матарела ще провежда консултации с партиите
Обновена: 7 дек 2016 22:31 | 7 дек 2016 22:30,
2
Очаквано: Ренци подаде оставка, на ход е президентът
Снимка: Reuters, архив

Италианския премиер Матео Ренци се оттегли от поста тази вечер, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на канцеларията на президента Серджо Матарела.

Ренци връчи оставката си на Матарела след произведения в неделя референдум, на който италианците отхвърлиха категорично предложените от него промени в конституцията.

Италианският премиер обяви, че ще се оттегли още след като станаха ясни резултатите от допитването, но бе помолен от президента да изчака приемането от парламента на бюджета за догодина - нещо, което стана по-рано днес.

Държавният глава ще започне утре в 18 ч. (19 ч. българско време) консултации с политическите партии, за да бъде решено какви стъпки да бъдат направени по-нататък. Те ще завършат в събота.

Масово се очаква Матарела да натовари член на правителството на Ренци или политик от левоцентристката Демократическа партия на премиера със задачата да състави нов кабинет.

Следващите парламентарни избори в Италия трябва да бъдат произведени през 2018 г. Мнозина политици обаче призовават изборите да бъдат изтеглени напред във времето. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз кат' наш Боко. Не ми харесва, айде чао. Така ли се носи политическа отговорност?