Никой не бърза да ни приема в Шенген, в еврозоната

Разплащането в евро няма да доведе до по-висока инфлация
12 дек 2016 17:45, Екип на Bloomberg
86
Никой не бърза да ни приема в Шенген, в еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е доста пасивна по отношение на присъединяването си към еврозоната и сега е по-далеч, отколкото през 2005. Проблемите не са финансово-икономически, а по-скоро политически и се коренят в това дали валутният съюз ни иска или не. Сега ситуацията е такава, че никой не бърза да приема България и Румъния нито в Шенген, нито в еврозоната. Това обяви бившият министър на икономиката Николай Василев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него за доброто на банковата система е важно страната час по-скоро да се присъедини към еврозоната, защото така ще има още един гарант за контрола и стабилността на банките. Той изрази предположение, че ако бяхме част от валутния съюз, кризата с КТБ нямаше да се случи.

Василев бе категоричен, че влизането в еврозоната няма да доведе до по-висока инфлация. 

"Ако еврозоната има някакви проблеми, то те не са свързани с Източна Европа изобщо. Проблемите от край време са в Гърция, Италия, други южни държави и в по-малка степен Белгия", каза още той, допълвайки, че те не бива да са спирачка пред намеренията ни да приемем еврото.

Според икономиста най-големият риск за България в краткосрочен план е да няма стабилни правителства, а в дългосрочен - външната нестабилност. По думите му най-големият проблем за икономиката ни продължава да бъде съдебната система. 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, Гърция (грубо казано и Италия) не са ли в Източна Европа - аз ли съм спал по география или поредния плyжeк, който изпълзя да гризне малко от пира по време на чума?
56
0
 
0
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 7 години
Тези казуси, със Шенгенското пространство и с еврозоната, показва, че всички сме жертва на обстоятелствата и от България нищо не зависи.Как след гръцката финансова криза ще ни приемат в еврозоната. Гърция ни препречи пътят към еврозоната, разбира се, не нарочно.Как след тази бежанска вълна от Африка и Близкият Изток някой ще оисмее да разширява шенгенското пространство?
55
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
За каква икономика в Бг. говорите бе мишки? У нас чесън внасяме! Ако не са турците и гърците ще умрем от глад! Какво произвеждаме освен топъл въздух (пръъъц)А, правописа е Португалия а не Поругалия или Пуртогалия. Правописа не владее, ама счита, че трябва да ни поучава!
54
0
 
0
 
! Отговори
KIOSUFRA преди 7 години
KAKTO PISAH V PREDNIA MI KOMENTAR ;TRIABVA DA SI PO4ISTI DOMA;SA DA SE UPRAVIM .IMA6E EDIN PEVEZ KOITO PITA6E;KAK 6TE STIGNEM AMERIKANZITE PA I SADMINEM DORI;EMI ETO 4E GI I SADMINAHME PO KORUPZIA.PONARKOTIZI,PO MAFIOTSKI STRUKTORI PO VISOKITE ETJI NAVLASTA.POGLEDNETE 4E G.MIN.PREDSEDATELA NI E MAFIOT.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne ni trabva nito schengen nito eur sona nito euroto lv si e super. 5 mil balgari 1 mil zigani pomazi turzi musulmani i oschte dr smesezi musulmani i evrei stanete ch vsimaite primer ot ch. Nai stanilnata valuta politika nai visokite dohodi 4enge do 4enge banka do banka vsi4ko e franka bg politizi da se u4at ot politizite deputatite na schweiz. Da ama ne sa sajalenie ku4eto di lae kervana sivarvi v bg parlament 120 deput. Sa ok korupzia na mutri sem im na rasledvane kak sa milioneri stanali
52
1
 
0
 
! Отговори
ФЕС преди 7 години
Стига сте ни баламосвали! Какво ще се случи с покупателната способност на населението, ако влезем в еврозоната?!? Ей, колко "умни" представители имаме.....
51
0
 
7
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Тоя май ни продава билет за Титаник и настоява да се качим на него.
50
1
 
8
 
! Отговори
аа преди 7 години
Ами ние дефакто сме в еврозоната, 1 евро=2 лева от поне 15 години. Демек негативите от това да нямаме собствена валута сме ги изтърпяли предостатъчно. А позитивите - примерно да ходим до Гърция или Румъния без дори да показваме лична карта - са малко бошлаф работа. Все тая.
49
1
 
7
 
! Отговори
за България преди 7 години
Ха, та нима българският народ е тръгнл да настоява да ни приемат в зоната . Идват времената на националните управления , а не бюрократични съюзи с умопомрачени хора.Европа да , но Европа на народите и националните интереси на всяка нация.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плешивото джудженце, Николай Василев, е джордж соросова грантаджийскаподлога, завършил е (със стипендия от Отворено Общество) т. н. Централноевропейски университет в Будапеща основан през 1991 г. с финансовата помощ на Дьорд Шорош/ Джордж Сорос със заявена цел развитието на отвореното общество и демокрацията в страните на Централна и Източна Европа.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плешивото джудженце, Николай Василев, е джордж соросова грантажийскаподлога, завършил е (със стипендия от Отворено Общество) т. н. Централноевропейски университет в Будапеща основан през 1991 г. с финансовата помощ на Дьорд Шорош/ Джордж Сорос със заявена цел развитието на отвореното общество и демокрацията в страните на Централна и Източна Европа.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето вижте по-долу какви "възвишени интелекти" е хранила, храни и днеска Майка България.После ЕС и еврото ви били виновни.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еврото ще донесе само ползи за България. Проблемът е че страните от еврозоната нямат необходимото доверие да ни приемат. Те се страхуват че ние пожем да им навредим, а не обратното.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименAz mislia che za lidnizata si tochno ti
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този дребен и физически, и духовно плyжek заслужава да бъде нахранен от народа още веднъж, но този път с тежка базалтова плочка в крадливата и лъжлива уста!
42
2
 
7
 
! Отговори
? преди 7 години
Абе, демократи, какво стана, Русия нали щеше да фалира след международните санкции от 2014 г.?
41
1
 
22
 
! Отговори
гтф преди 7 години
***, банковата система генерира 1,5 млрд печалба за какви глупости говориш. На нас не ни трябва ни шенген, ни еврозона. Почти всички страни в еврозоната са с дългове, които едва изплащат, в поредната сценка болен-здрав носи аз не искам да участвам и ще браня това си право с тояга ако трябва.
40
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е "човека", инфлация няма да има, само покупателната способност на населението ще спадне с 30 до 50%.
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До емигрант от 22 г"Лъже, че няма да доведе до инфлация"---Лъже, разбира се, защото знае, че не носи отговорност.
38
1
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Крадец !!!