След изборите в Македония: Власт и опозиция на 1% разлика

И ВМРО-ДПМНЕ, и СДСМ на Зоран Заев обявиха изборна победа
12 дек 2016 07:55,
24
След изборите в Македония: Власт и опозиция на 1% разлика
Снимка: Reuters

Управляващата в Македония  ВМРО-ДПМНЕ и опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) са с почти изравнени резултати след вчерашните предсрочни парламентарни избори.

Провеждането им имаше за цел да сложи край на продължаващата от две години политическа криза, припомни Ройтерс, цитиран от БТА.

Дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски е спечелила 37,96 процента от гласовете, а СДСМ на Зоран Заев е получила 36,65 процента, показват резултатите на Държавната избирателна комисия при обработени близо 98 процента от гласовете.

Неправителствената организация МОСТ заяви, че резултатите са твърде близки, за да се изчислят броя на депутатските мандати на всяка от партиите.

"Режимът падна. Целият свят трябва да разбере, че днес пишем история", заяви лидерът на СДСМ Зоран Заев пред симпатизанти, които се събраха пред сградата на правителството в Скопие.

Никола Груевски заяви, че неговата партия е победила.

"ВМРО-ДПМНЕ е победителят на тези избори. Днес ВМРО-ДПМНЕ спечели, но спечели и Македония", заяви той пред привърженици в Скопие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Деветгодишното управление на Груевски в Македония беше за да не завали ювка. Ювка не заваля и повече не се очаква да завали. Затова Б-я трябва най-сетне да си изчисти политиката спрямо Македония. Не може да храниш куче, което непрекъснато се опитва да те хапе. Трябва други подръчни материали.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е, но не е съвсем точно сравнението. Косово беше целенасочено албанизирано от сърбите, за да се разкара от там българският елемент. Защото българите се смятаха за много по-голяма опастност от албанците, понеже поне половината днешна Сърбия е "мешавица". Преди Руско-турската война, самите сръбски официози определяха Косово за българска провинция, а по време на Нишкото въстание, сръбският крал пише на въстаналите, че няма да им помогне, защото са българи и да се оправят сами.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сегашният си вид Македония е обречена да стане поредната албанска държава. До 40 години албанците там ще са 80-90% от населението, точно както стана с Косово.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно. И ние тука имахме един американски гражданин с македонска идентичност. По едно време беше и председател на НС. И не беше Заев, а Зайков. При ДПМНЕ, Путин и Русия дойдоха като добавка към дружбата с Велика Турция, ама игрите на Путин с Ердоган излязоха много голяма лъжица за Грую. Затова действията се ограничиха до чупене на споменници по баирите с чукове.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
16, помня, че в първото правителство на Груевски през 2007 г. имаше 3-*** американски граждани. Къде слагаш Путин и Русия тук? А ВМРО ще се българизира, когато завали юфка.
11
1
 
4
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Ete .....jas se fakam na bas so sekoj od Bolgarija deka i kaj vas ke bidi FIFTI- FIFTI .. mislam BSP :GERB
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пука ни с какво граничим, след като до там няма ни железница, ни нормален път. Тая граница е железна, по-голяма от железния дувар през Комунизмот!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Южен поток няма тука никакво значение. Още когато се говореше да минава през България, груевичетата врещяха за великата дружба с велика Турция и това се смени след чушването на руския самолет. Сега се щурат и не знаят какво да правят. Цялата политика на Груевски беше отчетливо антибългарска и даже основно и фундаментално антибългарска. Сега, след като вече го постигна това, стана излишен и на ред отново е СДСМ, защото ако СДСМ беше останало на власт, ВМРО със сигурност щеше да се българизира.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво искаш да кажеш бе, 10? Проалбански според теб са европейски. Всъщност Груевски 9 години управляваше и нашите пишмандесни му даваха безрезервна подкрепа, но когато спомена нещо, че Южен поток може да мине през Македония твоите първобитни приятели обърнаха палачинката по "молба" на Обонгото.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При тая малка разлика 100% следват обвинения във фалшифициране на избори, нови протести, сблъсъци... Тези няма да се стабилизират
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11 - Точно така. Сърбите си имат собствени проблеми с федерализацията на Воеводина. При това по-скоро на икономическа основа. Тия от Воеводина се считат освен една част за унгарци, останалите за истинските сърби. От Белград на изток ги считат за мешавица. Освен това по време на войната в Косово, албанците изгониха от там всички роми и сега те направиха гигантско гето в предградията на Белград. Значително по-помпозно е от нашите.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
9 - Много точно, но няма да са чак 90%. Ромите там заявика партия и 12%. Значи 18% сърби + 12% роми+ 32% албанци+ 6% българи+ 3% турци и пр. = 71% Ами значи 29% антички със просръбски уклон. По-малко са от албанците.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
8 - така е, но те са повече проевропейски и антируски, а ДПМНЕ повече антиевропейски и пропутински. Освен това СДСМ обещаха на албанците официална двуезичност и бъдеща федерализация и затова са подкрепени от новите албански партии. Това значи, че при тия резултати следнащото правителство е на тях в коалиция с албанците.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 - Не е толкова черно-бяло, защото и ДПМНЕ също са комунисти. Титовите комунисти, бяха малко по-друга порода от нашите и го удариха на тотален национализъм, при нашите е умерен. Освен това там има 18% етнически сърби и 40% сърбомани, разпределени по равно между двете основни партии. Те засега се пишат македонци, но не е ясно как ще се пишат при евентуално преброяване и затова властта там не иска да прави преброяване. 12-та година го почнаха, но като излязоха прогнозните, веднага го отмениха.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето виждате ли - македонците са българи. И на техните избори всички са победители :D
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм сигурен, дали ДПС у нас някога събра 26%. При това, при повсеместната емиграция на албанци.