Как да отвърне Западът на водената от Путин информационна война?

"Ню Йорк таймс": Президентът на Русия се страхува от провал
15 дек 2016 22:15, Елка Василева
215
Как да отвърне Западът на водената от Путин информационна война?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Добре дошли в конфликтите на 21 век - повече макиевелистки, отколкото военни, при които хакерските атаки, изтичанията на информация и фалшивите новини заемат мястото на самолетите, бомбите и ракетите. Руската намеса в президентските избори в Съединените щати дава само бегла представа за това, което тепърва предстои.

Как могат страните да се защитават от подобни методи? Както при ядрените оръжия, възпирането е по-добър подход от противопоставянето. Съединените щати и техните съюзници от Запада трябва да намерят начин да убедят Русия, която е водещият практик в този тип политическа война, да не удря първа, пише Марк Галеоти* в "Ню Йорк таймс".

При ядрените оръжия възпирането разчита на това да се покаже притежаване на сходни възможности и воля за използването им. Това няма да проработи при политическата война.

Не че Съединените щати не са се пробвали с кампании за дестабилизиране и дезинформация. Но тези тактики е по-малко вероятно да проработят в Русия, където новинарските медии са предимно под държавен контрол, службите за сигурност бързо се справят с политическите заплахи, а гражданите не хранят особени илюзии за лидерите си. (Например, когато "Панамските документи" разкриха, че близки приятели на президента Владимир Путин имат тайни банкови сметки, повечето руснаци просто свиха рамене и не се изненадаха.) С подобни усилия най-много да се покаже на руснаците, че Путин е прав, като казва, че Западът не е по-добър от него.

Това, от което се страхува президентът на Русия, е провалът. Неговият мачистки политически характер се осланя на самонадеяното убеждение, че той никога не греши, а може с помощта на хакери, специални сили или жестоки съюзници да надиграе Запада и следователно да върне на Русия статута на световна сила.

Затова Съединените щати и техните съюзници би трябвало да следват стратегия на възпиране чрез отричане. Не бива Путин да се страхува от ответни действия в отговор на информационната си война - той би трябвало да се страхува, че ще се провали.

Това може да се постигне по няколко начина. Първо, институциите на Съединените щати се нуждаят от по-добра отбрана в киберсигурността. Сега политическите партии и големите вестници също са мишена на такива атаки, не само електропреносната мрежа и Пентагонът. Правителството трябва да помага за гарантиране на сигурността, когато може, но хората имат дълг да бъдат по-бдителни и да осъзнават, че тяхната киберсигурност е свързана със защитата на страната, а не само с електронните им пощи. Изтичането на имейлите на ръководителя на кампанията на Хилари Клинтън Джон Подеста разкри колко лесно хакери са измамили интелигентни политически служители чрез подвеждащи атаки.

Вместо да се опитва да се бори пряко с всяко изтичане, правителството на Съединените щати би трябвало да научи обществеността да разпознава кога тези изтичания са манипулирани.

Американците би трябвало да бъдат обучени чрез училищата и неправителствените организации на основните умения, които са им необходими, за да бъдат просветени медийни потребители - от това как да проверяват новинарските статии до това как да установяват дали снимките са лъжливи.

Възпирането може да бъде и под формата на ограничаване на възможността на руснаците тайно да купуват медийни ресурси. Световните финанси продължават да са най-добрият приятел на бандитите и фантомите, като им позволяват тайно да придвижват и харчат пари. С присъединяването си към най-новото и стриктно споразумение за Общи стандарти за съобщения, отнасящо се за споделяне на финансова информация, на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и с оказването на натиск върху американските щати, прочути със строгите си закони за поверителност, Вашингтон би направил по-трудно не само за корумпирани руски служители, а и за службите за сигурност на Москва свободно да харчат пари в Америка.

Но е и необходимо Съединените щати предварително и с явна решителност да обявят какви действия са готови да предприемат в отговор на определени политически атаки. Русия се възползва от слабостите и свободите на Запада, затова Западът би трябвало по подобен начин да нанесе ответен удар по уязвимите места на Русия.

Например наказателните мерки като санкциите могат да бъдат много силно оръжие срещу опортюнистичните клептократи, на чиято подкрепа разчита Путин. Собствениците на медии, чиито мрежи разпространяват дезинформация, депутатите, които поощряват екстремистите, и олигарсите, които се оставят да бъдат използвани като подставени лица на Кремъл - всички те би трябвало да бъдат легитимни мишени. Възприемането им като членове на организирана престъпна мрежа би позволило на Вашингтон да замрази не само техните авоари, а и тези на семействата им и да им забрани да влизат в страната.

Необходимо е също така Западът да бъде сплотен срещу тактиката на Кремъл "разделяй и владей". Членовете на НАТО по договор имат ангажимент взаимно да се защитават от военни нападения, но няма подобни клаузи за кибератаки или информационна война. Множество по-малки страни се колебаят да дадат своя принос в борбата с руския шпионаж и подривна дейност - било чрез изгонване на шпиони или закриване на служещи като параван организации, защото се страхуват от неизбежни ответни мерки от Русия. Нужно е Съединените щати да обещаят на своите съюзници, че ще ги подкрепят.

Накрая, суетността на самия Путин може да се превърне в оръжие срещу него. Всеки път, когато той прекали, американското правителство би трябвало да изтъква това. Всеки път, когато се провали, трябва да го казваме високо и ясно. Трябва да разказваме шеги за него. Той може да пренаписва официалната информация в Русия, но Западът не бива да допринася за неговото митотворчество - и би трябвало да престанем да му правим реклама, представяйки го като виртуален суперзлодей.

Всичко това изисква нов начин на мислене. Това означава да се приеме, че Русия е избрала да бъде във война с нас - макар и особена и ограничена война. Необходимо е Русия да бъде възприемана като политически боец.

Това също така означава да се помни колко по-силни са Съединените щати от Русия в икономическо, военно, дипломатическо и дори политическо отношение. Путин е геополитически "партизанин", възприел стратегия, която се надява да може да разиграва, като се възползва от своите силни страни и заобикаля тези на Запада. Сега е нужно Западът да покаже, че има стратегия за борба с неговия авантюризъм.

*Марк Галеоти е старши изследовател в Института за международни отношения в Прага.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
2
 
! Отговори
ДЕБИЛНОговедо преди 7 години
Българите със сигурност няма да станат Руски ***, но със сигурност ще станат АМЕРИКАНСКИ ***, но никога Българи !!!!
36
2
 
16
 
! Отговори
Да преди 7 години
Тази вече президента на САР Асад поздрави Сирия и жителите на Алепо с победата......
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сър Пичук"Хахахаха... Я и мен ме осветлете, кога руски войници са стъпвали в Париж?!"---На 31 март 1814 година. Водени от самия император на Русия Александър I. Стига ти толкова инфо. Чети преди да се изкЕнзваш. :)Вярно, че "Ама никак не е лесно да си толкова пpocт тpoл..."
34
2
 
7
 
! Отговори
Ами сега преди 7 години
CNN,съобщи за тайна визита на един от съветниците на новия президент на САЩ и група бизнесмени в Москва миналата седмица където е бил разгледан механизма за свалянето на санкциите срещу Русия?!
33
1
 
27
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Къде е тази информационна война на Путин? Аз който и новинарски сайт да отворя, все западните медии плюят срещу Русия и Путин. Не съм видял до сега някой известен новинарски сайт да пише про-руски новини.Проблемът всъщност си е в самия Западен свят. Медийната им пропаганда се води в такива мащаби, че все по-често ти показват един бял лист и ти повтарят, че е черен. Народите просто започнаха да се пробуждат от водената медийна война срещу човечеството,
32
0
 
20
 
! Отговори
лъжци преди 7 години
Т.н. Марк Галеоти лъже за Русия. Както Обама лъже, че не подслушва Меркел. Както Хитлер лъжеше за нападението над Полша. Както Кенеди лъжеше за Куба. Както Джонсън лъжеше за Виетнам. Както Никсън лъжеше за Уотъргейт. Както Форд лъжеше за Камбоджа. Както Картър лъжеше за Иран. Както Рейгън лъжеше за Пиночет. Както Клинтън лъжеше за стажантката. Както Буш лъжеше за Саддам. Както Блеър лъжеше, че не лъже.
31
3
 
14
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Този т.н. Марк Галеоти иска да забрани мисленето.
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как западът да се справи с това, че руснаците казват истината за всичко и наричат нещата с истинските им имена и разкрива манипулационните лъжи на запада.
29
4
 
8
 
! Отговори
Палячовци преди 7 години
Няма как а и Русия не води никаква война,защото ако водеше тази измислена статия нямаше да се появи,нали?
28
2
 
26
 
! Отговори
Прекрасна статия! преди 7 години
Прекрасна статия! Благодарение на нея всички ние намразихме САЩ, ЦРУ, ЕС, НАТО, Хитлъри и лъжливите западняшки медии, станахме русофили и заобичахме КГБ, Радев, Путин, Тръмп и Русия! И гледаме само Россия 24!
27
1
 
18
 
! Отговори
защо? преди 7 години
След като Барак Хюсеин Обама години наред подслушва над 4 милиарда телефона по цял свят, включително и този на баба Ангела, защо Путин да не подслушва Хитлъри?
26
5
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 7 години
Какво стана с свободата на словото на запад!?защо се прилага жестока цензура за битката за Мосул,кадето умират цивилни и военни от Ирак под ударите на авияцията на САЩ и сие!?
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 46Тоя па, тоя па, тоя па.....ти откъде падаш? Че откъде накъде Русия ще се съобразява с това, което и "казва запада..."? Чел съм в учебниците по история, че запада на няколко пъти се е опитвал да им измрънка нещо, но доколкото си спомням тогава руските войници се разходили до Париж, а после съветските до Берлин! Не им препоръчвам да го правят пак! А колкото до китайците, след един известен случай СЕ РАЗХОЖДАТ В РУСИЯ САМО КАТО ТУРИСТИ!!!
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-забавното е, че някои от тези бездарни драскачи реално са си повярвали.
23
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво да прави Путин?Запада му казва ти не си от нашите.Китайците му казват да изчезва от Сибир защото там вече има само китайци.Рамзан Кадиров му казва не си ми превел парите ще пускам моите чеченски главорези да се поразходят из Москва.Алина Кабаева иска нова вила в Швейцария.Ердоган му казва прати ми руснаци в Анталия защото пак ще гръмна някой руски самолет.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сър Пичук 37НЕЩО си се объркал!!! Шефа на шоколадения цех е президента на онова териториално недоразумение укруината - потрошенко!!! И той е от един дол дренки с брюкселските зелки!
21
5
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Путин не води никаква информационна война със Запада.Той просто показа друг модел, различен и противоположен на западния.И понеже западният модел е силно извратен, нормално много хора да припознават модела на Путин като свой.Или казано на футболен език: Западът със своето глупаво поведение вдигна топката за воле на руския президент.И отличен играч като Путин не пропуска да бележи гол след гол в западната врата.
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се страхуваше от вас НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИЯ ЧОВЕК НА ПЛАНЕТАТА, нямаше да ви излезе насреща ви и нямаше да ви бие под път и над път!!!!!!!!!!!!!!! Хи-хи-хи-хи-хи..............разкош....така ми се вдига настроението, като гледам как западната кохорта от клошари и бръкселски зелки се гърчи в безсилието си, в злобата и зависта си!!!! Недобити ***!!!
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...старши изследовател в Института за международни отношения в Прага"Институт на издръжка от фондация Конрад Аденауер. Без коментар.
18
5
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
От друга страна, ако т.нар. ценности на запада са истински и непоклатими - защо се плашат от няколкото руски медии? Чак ЕС някакви закони приема да се противопоставя на какво? Я, чакай малко.. кой в същност води информационна война и срещу кого? То не бе аутизъм, не бе нападение на разни държави, не бе чудо.. напоследък даже се твърди, че Путин хакнал американските избори и назначил Тръмп за президент хахаха