Над 5000 опоненти на Ердоган поискали убежище в Германия

Това се случва с активната подкрепа на Берлин
Обновена: 16 дек 2016 07:34 | 16 дек 2016 07:34,
19
Над 5000 опоненти на Ердоган поискали убежище в Германия
Снимка: БТА

Над 5100 турци са поискали убежище от януари насам - тройно увеличение в сравнение с 2015 г., показва официалната статистика в Германия. Това се случва с активната подкрепа на Берлин, пише "Сега".

Миналия месец външният министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че страната ще съдейства на турски журналисти, учени и интелектуалци да продължат дейността си в Германия, пише в."Уолстрийт джърнъл". Четири дни по-късно заместникът му каза, че преследвани турци имат право на политическо убежище.

Преди дни финансирана от правителството инициатива удвои броя на стипендиите за чужди професионалисти, изложени на опасност в родните си държави. Позицията на Берлин разгневи Анкара. Президентът Реджеп Ердоган и външният министър Мевлют Чавушоглу от месеци обвиняват Германия, че се превръща в "пристан на терористи".

"След като не можем да работим свободно в Турция, трябва да основем медия тук, насочена не само към Турция, но и към турците наоколо", коментира бившият главен редактор на в. "Джумхюриет" Джан Дюндар, който по-рано тази година бе осъден на пет години затвор за материал, разкриващ как правителството изпраща оръжия в Сирия.

От юли около 20 турски журналисти са пристигнали в Германия с подкрепата на местния клон на "Репортери без граници". Сред наскоро поискалите убежище са и турци с дипломатически паспорти и военни. Свързани с духовника Фетхуллах Гюлен, който според Ердоган е основната сила зад опита за преврат, твърдят, че близо една трета от търсещите убежище са негови последователи.

Германската държава не води такава статистика. Бивш държавен служител, предпочел да остане анонимен, за да осигури безопасността на роднините си в Турция, разказва, че е избягал, след като през октомври е бил уволнен и привикан в полицията. Пристигнал е с лодка в Гърция, но властите са му казали да напусне страната, за да не предизвика дипломатически скандал.

"Реших да дойда в Германия. Тук е безопасно. Някои източноевропейски държави тясно си сътрудничат с турските власти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: германиятурци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.