Китай плени US дрон в морето. Тръмп: Дръжте си го!

Апаратът е извършвал научни изследвания, твърди Пентагонът
Обновена: 18 дек 2016 08:24 | 18 дек 2016 08:21,
57
Китай плени US дрон в морето. Тръмп: Дръжте си го!
Снимка: Reuters, архив

Заловен подводен американски дрон стана повод за нарастване на напрежението между Китай и САЩ.

Боен китайски кораб "плени" безпилотния плавателен съд в четвъртък в Южнокитайско море. От Пентагона заявиха, че става въпрос за дрон, извършващ научни изследвания и поискаха връщането му незабавно.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп пък каза, че САЩ трябва да позволят на Китай да задържи американския подводен дрон, който е "заловил" в Южнокитайско море, предаде Асошиейтед прес.

"Трябва да кажем на Китай, че не искаме да ни връща дрона, който открадна. Да го задържи!", написа президентът в Twitter.

По-рано през вчерашния ден Тръмп остро нападна с туит Китай, затова че е задигнал, както се изрази, дрона, като допусна и правописна грешка.

Според Пентагона дронът е взет от китайците в четвъртък, докато е събирал несекретни научни данни в Южнокитайско море, към което Китай на практика има пълни териториални претенции.

Китайското министерство на отбраната, цитирано от агенция Синхуа, заяви, че дронът е бил взет, за да не навреди на навигацията и че ще го върне "по подходящ начин", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
нн преди 7 години
Чичко Тръмп още не приел президенството започна да се закача с дракона. Обама не посмя в Южно китайско море, но този..............Първо Тайван, сега водния дрон, ще видим къде ще му излезе края. Нещо намирисва работата на барут.
38
4
 
2
 
! Отговори
уточнение преди 7 години
Самолетчето е било за измерване на температура и соленост на водата. А островите са изкуствени и никой не ги признава за чайна територия.
37
0
 
1
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
"Зелената тоалетна хария " май гони 1.90 лв за долар?!Къв дрон кви пет лева все бедни мушмороци?
36
3
 
5
 
! Отговори
пешу преди 7 години
За незапознатите връщането ще се осъществи след: Пълно разглабяне на бурмички с цел запознаване дали има нещо по ново и сложно от евтин смартфон Хуйуей,след това сглобяване и връщане на хамериканците.Цялата процедура трае от 6 до 8 часа. Е разбира се първо са свалени криптокодовете за управление и предадени на Русия, които по всяка вероятност са същите като на летящите дронове.да не се чудим защо USдронове толкоз често участват в т.н. френдли файър.На куц кон залагат някои отново.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е че той си е техен на практика. Как да е американски, като е правен с китайски части, а софтуера е писан от индийци. То си е пълен провал от самия зародиш на идеята...
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъкмо китайците да видят нещо ново... Те от както купиха стелта от сърбите и самолетоносача от украйна друго не са видели я
33
0
 
15
 
! Отговори
Иец преди 7 години
Тоа Тръмп чуек ши излези.Напрао им каза да го барат за дрона.
32
8
 
14
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 7 години
"От Пентагона заявиха, че става въпрос за дрон, извършващ научни изследвания и поискаха връщането му незабавно." Много ми е любопитно откога Пентагона се занимава с наука и изследвания. Това, че избиват хора по цялата планета, не означава, че убийствата са някакви научни експерименти. То и д-р Менгеле се е занимавал с научна дейност, свързана с генетиката, зачеване на близнаци и т. н., но го смятат за военнопрестъпник. Наглостта на краварите няма граници.
31
8
 
15
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Американците проведоха ,,научни изследвания,, и в кабинета на Андреа Меркел...
30
8
 
15
 
! Отговори
РККА преди 7 години
преди време китайците им свалиха един от тези разузнавателните аероплани де летят на 20 000 м. височина безпилотен,американците си го поискаха обратно и естествено духаха супата...та сега може и да им върнат дрона придружен с некой вирус в комп. системи и естествено името на вируса ще е,, ДРОН,,..
29
5
 
34
 
! Отговори
Juls преди 7 години
Докато Американците си играеха на "преИби другарче" с Русия, на световната сцена се появи нова военна сила, която няма нито дипломатичноста нито добрите обноски на "дядо Иван". Само че ЦРУ и Пентагона по навик си го карат по класическия модел с класическия враг, изпускайки от очи онези, които икономически, в скоро време и във военно отношение ще бъдат съвсем истинска и съвсем сериозна заплаха за САЩ. Май само "***" Тръмп успява да проумее простата истина че
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп: Китайците ми хванаха "дрона" !
27
11
 
6
 
! Отговори
Златният рибок преди 7 години
Е да, ама китайците искат да си върнат дрона на американците, не искат да се карат със САЩ. Обаче тоя умник Тръмп иска да се скарат очевидно.Прочее, какъв е Тръмп? Тръмп не е президент, че да казва какво да правят и какво да не правят!!!
26
10
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
Щатите са пуснали дрон в морето да шпионира руската палубна авиация...сештате ли се
25
12
 
11
 
! Отговори
dmx преди 7 години
Заловен е шпионски дрон, който ще им бъде върнат културно. Действието се развива в южно китайско, а не в южно американско море, обърнете внимание. Обикновена провокация. Китай е мъдър и търпелив.
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще го върнат... жичка по жичка и винтче по винтче... Мухахахахаааа!
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Trump zapochna da mi xaresava :-)
22
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гернерал Коношенов, шеф на Генщаба, наскоро се пошегува, че само три ракети Калибър пуснати срещу стената на най-големия язовир в света, Трите клисури, ще изтече цялата китайска икономика в морето. Защото тя е съсредоточена по поречието на река Яндзъ.
21
5
 
28
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Много тъпо. Рано в неделя сте се надрусал, това ли е новата евроатлантическа мода ?
20
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно, защо да завземат Сибир като той си е вече техен.А кремълският Супермен гледа безпомощно и криви устни като "лека жена". Всъщност, защо "като"?