Бедна, постна... Гърците ще карат най-бедната Коледа

Щели да изхарчат ?438 за покупки, а миналата давали по ?457
19 дек 2016 10:37,
36
Бедна, постна... Гърците ще карат най-бедната Коледа
Снимка: архив Reuters

Предстоящите Коледни празници, продължаващите преговори с международните кредитори по втората оценка на хода на гръцката икономика и слуховете за възможни предсрочни избори са сред основните теми в гръцките печатни издания днес.

Очаква се гърците да прекарат най-бедната Коледа от последните години, отбелязва гръцкият вестник "Та неа", цитиран от БТА. Изданието коментира, че движението на пазара е засилено, но портфейлите на гърците са празни.

Още по темата

Търговците говорят за спад на оборотите с 2,5 на сто спрямо декември месец миналата година. Въпреки че потребителите обикалят търговските центрове, те се ограничават само с гледане на витрините, отбелязва "Та неа".

Според проучване гърците планират през тази година да изхарчат по-малко пари за коледни покупки - 438 евро срещу 457 евро през миналата година.

Постигането на споразумение с кредиторите по втората оценка на хода на гръцката програма се отдалечава все повече, коментира в. "Катимерини". Вече открито се говори, че това ще стане в най-добрия случай през март.

Вестникът сравнява сегашната ситуация с тази в началото на управлението на премиера Алексис Ципрас и тогавашните напрегнати отношения с кредиторите. Сега напрежението се породи от изненадващото решение на Ципрас да даде еднократна финансова помощ на пенсионерите с ниски доходи и да намали ДДС-то на някои острови.

Действията на гръцкия премиер доведоха до замразяване на оповестените по-рано краткосрочни мерки за облекчаване на дълга.

В."Етнос" отбелязва, че през тази седмица страните членки ще решат дали да размразят процедурата, спряна по искане на Берлин.

За слухове за възможни предсрочни избори в Гърция, пише в. "Прото тема". Проучванията обаче показват, че Ципрас не би спечелил при едни следващи избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: празнициколедагърци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
недоволната плевенча преди 7 години
Живяла съм в Гърция 10 години и много добре ги познавам Гърците! Когато искат да им намалят заплатите и пенсиите или когато дори с жълти стотинки искат да им увеличат цените на храната целият народ се вдига на НЕМИРНА СТАЧКА - хвърчат камъни срещу властоимащите и полицията като дъжд, както и бомби ***, а развалените домати и яйца са само за "ЗДРАСТИ". Там НИКОГА НЕ ИМАЛО МИРНА СТАЧКА! Децата им още от малки ги учат как да хвърлят камъни и затова много често ги взимат и тях по време на стачки
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютна клетивина. Оревах орталъка от жалост.
26
0
 
6
 
! Отговори
Боколандия преди 7 години
Българите със 130 лева пенсия да си дадът изгладуваните спестявания за лекарства и скромна коледна трапеза за да помогнат финансово на изстрадалите дебелогъзи и крадливи маляки с по 800 евро пенсии. Точно както "отличниците", отчитащи "стабилност" в оценките, помагат на "нестабилните" двойкари. Банкенска логика.
25
1
 
10
 
! Отговори
НЕКА ИМ Е ЗЛЕ преди 7 години
Нека им е зле ,освен ТЕХНИТЕ заплати, бонуси, премии, пенсии. НЕКА ИМ Е ЗЛЕ С ОЩЕ 450 ЕВРО.Мъкааа,мъкааа и сега като им налеят ОЩЕ няколко десетки милиарда пак ще са си есктра.НО ЩЕ ГОВОРЯТ ,ЧЕ ИМ Е ЗЛЕ ПРЕД БУДАЛИ КАТО НАС, ВСИЧКИ, И НИЕ ЩЕ ПОМОГНЕМ ПАК С ПАРИ БОГАТАШИТЕ..ЗАЩОТО СМЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ БУДАЛИ..МЪКААА,МЪКААА.НЕКА ИМ Е "ЗЛЕ".
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
горките . Нашата коледа пък ще е най-богатата от 39-та насам , ще похарчим 20 милиона евро по празниците
23
1
 
13
 
! Отговори
българската Коледа преди 7 години
Ех, ако имах 430 евро да празниците, щях да се чувствам богата!
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още по зле да стават ,Правеха се на велики сега да просят като просяк...
21
0
 
33
 
! Отговори
Радо преди 7 години
Гърция, млади усмихнати хора, магазините са пълни с клиенти. Добре облечени, ведро изглеждащи, красиви и чисти улици, блокове, градинки и къщи. Винаги прясна храна в ресторантите. Живеят си добре и само някой да си помисли да им промени статуквото, веднага се обединяват и надигат вой до небесата. А и превантивно от време на време пускат подобни статии, да не им пипат живота, демек, много сме зле не ни закачайте.Айде моля...
20
1
 
36
 
! Отговори
Някой преди 7 години
И аз искам България да изпадне в "криза" както в Гърция! С техните заплати и пенсии, но засега ние сме "добре" - Не сме като тях "изпаднали"!!!!
19
8
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
нищо не са видели още, чакайте да падне меркел, тогава ще говорим пак
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
наистина горките гърци, с 19 евро по-малко харчове си е жива мизерия
17
2
 
28
 
! Отговори
български пенсионер преди 7 години
Да вземем да съберем малко помощи за горките бедни гръцки пенсионери. Живи да ги ожалиш, горките. За коледа щели да им отпускат 14-та пенсия по 700 евра. Ама са бедни, бедни. С паничката просят горките. Виж ние българските пенсионери се мноого добре. Е, нямаме нито 13-та нито 14 пенсия, но си получаваме по 200-300 лева и си свиркаме. Даже и за нас за коледа ни обещаха по 3 лева коледни. Чак се чудя къде да ги похарчим.
16
3
 
20
 
! Отговори
Maлякa преди 7 години
Узас! Изпукакис от свирепис гладакис!
15
5
 
8
 
! Отговори
Iordan преди 7 години
Na koi mu puka ne iskame da vijdame nikakvi *** ot gurciq ne dosajdaite s *** ot tam
14
1
 
40
 
! Отговори
идиот преди 7 години
Вчера се върнах от Гърция. Много са си добре !Ресторантите им са пълни, пазаруват много подаръци и са усмихнати и щастливи.За съжаление тук не виждам такава картина.И ми писна да ни лъжат всички колко са зле,а ние сме най-добре.
13
2
 
16
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Леле ше се разплача..... Ами да вземем ниe "най-богатите" помощи да им събираме, че да не вземат по Коледа да измрат от глад!
12
1
 
13
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Garcite polzvat bulgarite samo za strashilo i plashilo.Moliat se da ne dostignat nasheto blagodenstvie
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези в Днес бг наистина ли са т.ъпи или само ни дразнят с подобни писания.
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците дадоха коледна пенсия на тези пенсионери, които вземат под 800 евро - някакъв коментар за мизерстващите гърци и богатите им съседи на север?
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А българската Коледа ще е "богата" - българите ще изхарчат три пъти по-малко от гърците. Ние ще изпратим годината с 20 млрд. нов дълг и малко над 3 % усвояване на еврофондовете. В момента положението на гърците за нас е мечта, а когато след ударното вземане на заеми дойде моментът, в който вече не можем да плащаме и никой няма да даде повече - тогава какво ще говорим?