Препарат за вана, антифриз... Какво са пили отровените руснаци?

Жертвите на отровния концентрат за вана станаха вече 41
19 дек 2016 15:45,
184
Препарат за вана, антифриз... Какво са пили отровените руснаци?
Снимка: Reuters

Броят на починалите от отравянето с концентрата за вана "Бояришник" продължава да расте. По последни данни от 57 пострадали са починали 41, предаде ТАСС. Останалите пострадали са в изключително тежко състояние.

Метилов спирт и антифриз съдържа козметичното средство "Бояришник",  предаде ТАСС, като се позова на федералната служба за регулиране на алкохолния пазар.

Още по темата

Досега бе съобщавано, че отровените са пили лосион, но според Алексей Крупин, оглавяващ сибирския окръжен клон на федералното ведомство, "Бояришник" е концентрат за вана.

Препаратът за вана "Бояришник", какъвто са пили загиналите от отравяне вече 41 жители на руския град Иркутск, е произведен нелегално. Това заяви сенаторът от Иркутска област Виталий Шуба на заседание на бюджетната комисия в горната камара на руския парламент, предаде ТАСС.

Според федералното следствие отровените граждани употребили течността като алкохолно питие, но тя съдържала концентриран метилов спирт вместо етилов.

"Буквално след 10 минути, който пие, загива", каза Шуба. Според него в момента в Иркутск се издирват клошари, които може също да са пили "Бояришник".

На етикета пише, че съдържа 93 на сто етилов спирт, екстракт от глог, лимоново масло, глицерин и диетилфталат, заяви за ТАСС Крупин. На етикета на препарата пишело, че не трябва да се пие. Въпреки предупреждението обаче хората го пили.

Посочен е несъществуващ номер на стандарта, по който течността е произведена. В рамките на следствието са задържани двама продавачи на концентрата. В момента следователи и полицаи извършват обиски на пазарите, където се е продавал "Бояришник".

Открити са над 100 пункта за продажба на алкохол с нарушения на правилата за търговия, съставени са няколко десетки протокола, конфискувани са над 2000 литра нелегално продавани спиртни напитки.

В редица места, където се продава козметичното средство "Бояришник", са иззети над 2000 съда, пълни с този концентрат, с общ обем повече от 500 литра, информира федералното следствие.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев нарече станалото "пълно безобразие" и заяви на правителствено заседание, че трябва "просто да се забрани" продажбата на такива препарати.

Дмитрий Медведев прикани МВР да търси отговорност по-специално от фирмите, които продават некачествена продукция със съдържание на алкохол чрез автомати, "още повече полулегално".

По случая е образувано наказателно дело. Общо 7 души са задържани според градското управление на МВР в Иркутск. За инцидента е докладвано на президента Владимир Путин, съобщи говорителят му Дмитрий Песков.
Заради случилото се в Иркутск е обявено извънредно положение и е забранена продажбата на спиртни напитки, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една фризьорка във Велинград ми разказа как двама руснака са нахълтали в ателието и една вечер преди да затвори и насила са и взели всичките одиколони и други подобни течности. Сега, в тези къси дни тя затваря още в в 5 часа. Не знам защо, във Велинград се мотат доста руснаци.
88
1
 
12
 
! Отговори
Пияница преди 7 години
Това е защото са пили вражески алкохол, това дето са го пили е алкохол измамник, дето прилича на истински алкохол, но този алкохол всъщност не е истински алкохол, а този алкохол е враг на руснаците, защото руснаците са го припознали за истински алкохол.
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина един силен народ някоЛко милиона руснака са пили от тоя препарат и само няколко умрели. Такъв народ може да завлазее света ако поиска но се задоволи само с Крим, а още и скромни браво братушки.
86
1
 
15
 
! Отговори
бг преди 7 години
45000 на година умират от фалшив алкохол.Бедност и опиянение.Алоооо за какво говорим.
85
15
 
5
 
! Отговори
СТРАБОН СЕЛЕВКИДИС преди 7 години
НИЕ ГЪРЦИТЕ УВАЖАВАМЕ РУСНАЦИТЕ, ЗАЩОТО САМО ЕДИН СИЛЕН ДУХОВНО НАРОД--МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ НА ТАЗИ КЛИМАТО-ГЕОГРАФСКО ЗЕМЯ, КОЯТО ДЪРЖИ РОССИЯ.САМО ИЗБРАН НАРОД МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ НА ТАКЪВ ГОЛЯМ СТУД И ЛЕДНИК, КЪДЕТО ПАДАТ ТЕМПЕРАТУРИТЕ ПОД - 60 ГРАДУСА.ЗА НАС РУСНАЦИТЕ СА ИЗБРАНИ ХОРА, СЪС СИЛНА ДУША (ДУХ).А ВИЕ ВУ.ЛЛГАРИ - СТЕ САМО ЗА БЪЗИК, ГАВРА, И ЗА ТОРМОЗЕНЕ.
84
0
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
"За това тази страна, която е най-богата на природни богатства..."Докога ще я повтаряте тази мантра? То и брутния вътрешен продукт на България е повече от този на Словения, ама сме много по-зле икономически от словенците!
83
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Два часа държите новината като главна, голяма радост създадохте на толерастията, браво! А че в България всеки ден се правят по осем опита за самоубийство, нещо не я виждам новината. Или дай да ревеме на чужди гробища, че е по-лесно!
82
2
 
13
 
! Отговори
руски кенеф преди 7 години
пили антифриз да не им замръзне алкохола в кръвта..ха.ха
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези са доказано глупав народ... Примери много....... То си пише ...препарат за почистване.. Но умниците са решили да почистят града от ***
80
9
 
2
 
! Отговори
27 години стигат преди 7 години
До xaxoКакъв ЕС и НАТО като ЕС се разпада и ГЕРБ и РБ загубиха изборите на 13 ноември.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците не са в демографска катастрофа. Така че няма лошо, нека се прочиства нацията от глупав биологичен материал.
78
4
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Не ни отклонявайте вниманието с руснаците, в момент, когато управляващата мафия се опитва да измами отново народа като сглоби правителство от същите партии, които управляваха и досега.
77
3
 
13
 
! Отговори
xaxo преди 7 години
По време на съветския съюз беше същото.Аз от кога ви казвам,че те живеят още в съветски съюз,а някой хора искат да ни върнат пак там.Аз не мога да разбера тези дето хвалят Русия,няма как да живееме по добре в съветски съюз,анатема!
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Степанушка дурака"Българите НЕ СМЕ славянски народ"...............A, kakви са българите след като говорят славянски език от памти века ??
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин отказа да направи военен режим и ще пати. Русия има много врагове включително и чеченци и турци правят ментета.
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май не сте добре запознати. В Русия се произвеждат множество уж козметични препарати с 98% етилов алкохол и различни аромати. А всъщност това си е чист спирт предназначен за пиене. По този начин се избягват строгите изисквания за лиценз за производство на спиртни напитки. Всъщност в Русия се пият много повече такива "козметични препарати" отколкото истинска водка. А за този случай някой е сложил в препарата метилов алкох а е написал на етикета че е етилов. Та оттам е дошла белята
73
7
 
4
 
! Отговори
чичо-дядко преди 7 години
До Степанушка дуракаако преди да бълваш змии и гущери беше малко прочел, щеше да знаеш, че българите сме славянски племена, а руснаците не са славяни. Те са варяги (викингски племена). Но... както е модерно в България последните години - първо се псува, пък после... не се чете :) *** си е по-лесно да се живее: понял ;)
72
4
 
2
 
! Отговори
чичо-дядко преди 7 години
До Анонимен:хайде, че пък ние сме по-добре ;)Че забравихте в Якоруда какво се случи (там.. не умряха хора, или нещо бъркам), че няма-няма и някъде я ослепеят, я не се събудят пияндета и в България :) . Това го има по целия свят :) . Защо не отидете в Лондон по време на празниците им... невероятна гледка ;)
71
9
 
2
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 93,Ти се радвай, че зимата в България е мека, а не е люта като тази в Русия, че не препарат за баня, ами сода каустик щеше да пиеш в лютата сибирска зима!
70
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балъка с джонито, аз си сипах едно 18 годишно Ямазаки, до което никога няма да дораснеш финансово. С български домашни орехи. Нищо че съм руснак, имам хиляди пъти повече.