Препарат за вана, антифриз... Какво са пили отровените руснаци?

Жертвите на отровния концентрат за вана станаха вече 41
19 дек 2016 15:45,
184
Препарат за вана, антифриз... Какво са пили отровените руснаци?
Снимка: Reuters

Броят на починалите от отравянето с концентрата за вана "Бояришник" продължава да расте. По последни данни от 57 пострадали са починали 41, предаде ТАСС. Останалите пострадали са в изключително тежко състояние.

Метилов спирт и антифриз съдържа козметичното средство "Бояришник",  предаде ТАСС, като се позова на федералната служба за регулиране на алкохолния пазар.

Още по темата

Досега бе съобщавано, че отровените са пили лосион, но според Алексей Крупин, оглавяващ сибирския окръжен клон на федералното ведомство, "Бояришник" е концентрат за вана.

Препаратът за вана "Бояришник", какъвто са пили загиналите от отравяне вече 41 жители на руския град Иркутск, е произведен нелегално. Това заяви сенаторът от Иркутска област Виталий Шуба на заседание на бюджетната комисия в горната камара на руския парламент, предаде ТАСС.

Според федералното следствие отровените граждани употребили течността като алкохолно питие, но тя съдържала концентриран метилов спирт вместо етилов.

"Буквално след 10 минути, който пие, загива", каза Шуба. Според него в момента в Иркутск се издирват клошари, които може също да са пили "Бояришник".

На етикета пише, че съдържа 93 на сто етилов спирт, екстракт от глог, лимоново масло, глицерин и диетилфталат, заяви за ТАСС Крупин. На етикета на препарата пишело, че не трябва да се пие. Въпреки предупреждението обаче хората го пили.

Посочен е несъществуващ номер на стандарта, по който течността е произведена. В рамките на следствието са задържани двама продавачи на концентрата. В момента следователи и полицаи извършват обиски на пазарите, където се е продавал "Бояришник".

Открити са над 100 пункта за продажба на алкохол с нарушения на правилата за търговия, съставени са няколко десетки протокола, конфискувани са над 2000 литра нелегално продавани спиртни напитки.

В редица места, където се продава козметичното средство "Бояришник", са иззети над 2000 съда, пълни с този концентрат, с общ обем повече от 500 литра, информира федералното следствие.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев нарече станалото "пълно безобразие" и заяви на правителствено заседание, че трябва "просто да се забрани" продажбата на такива препарати.

Дмитрий Медведев прикани МВР да търси отговорност по-специално от фирмите, които продават некачествена продукция със съдържание на алкохол чрез автомати, "още повече полулегално".

По случая е образувано наказателно дело. Общо 7 души са задържани според градското управление на МВР в Иркутск. За инцидента е докладвано на президента Владимир Путин, съобщи говорителят му Дмитрий Песков.
Заради случилото се в Иркутск е обявено извънредно положение и е забранена продажбата на спиртни напитки, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
10
 
! Отговори
Степанушка дурака преди 7 години
Степан, дурак тьi,1.Българите НЕ СМЕ славянски народ2. Русия/СССР не ни беше съюзник, колониален владетел.Понимал?!
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, ти, по-долу! Пише се одухотворени, бе, умник!
67
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В едно съм сигурен - щом въпросът стигна до Путин сега ще има паднали глави. И то буквално. Щото за разлика от евроатлантическа разградена и безхаберна България в Русия има "Престъпление и наказание"
66
20
 
6
 
! Отговори
Степан преди 7 години
Вие българите се оказахте най-големите мекотели от славянските народи. Освен, че през 20 години си мените съюзниците, ами и най-малко носите на алкохол!
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже... Русия я обвиниха, че едва ли не назначила новия американски президент и пищят, че навсякъде по света действала дългата ръка на Москва, а те били някакви пияндурници руснаците... Ами ако не бяха, бе?! Ако въобще не пиеха,? Радвайте се, че пият, че иначе представяте ли си?
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искахте импортозамещуние - те ви го на
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те вани нямат препарат за вана си купили...
62
7
 
1
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 7 години
Аз цял живот си пия "Кармен"- истинското съветско качество , сега с ембаргото се набавя трудно ,нопси струва.
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е виновен че докара народа си до просешка тояга за разлика от неговият виоланчелист който има скромен влог от 2,5 милярда долара.
60
16
 
1
 
! Отговори
Жалкарчета преди 7 години
малко радост за прогресивната толерастия - макар и върху гърба на мъртви хора... Дотам я докараха след толкова много шамари. То не беше Брекзит, Крим, Сирия, Тръмп, бежанци и надигане на проруски партии из цял свят... загинаха няколко руснака и най-после намериха причина да плюят по Русия.
59
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само алкохола може да победи руснаците. Нищо друго. НАТО да се саморазпуска.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До къде води немотията. Нямат пари за водка.
57
2
 
4
 
! Отговори
Кики преди 7 години
Жалко за починалите руснаци. Не се и съмнявам, че ще има наказани.
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не трябваше да го съобщават нека го пият още поне милион *** и така ще се прочисти расата. Хитро са го измислили, не мисля е грешен етикета
55
2
 
13
 
! Отговори
бг преди 7 години
За тях живота е в алкохолното опиянение.Така дрогирани ги пускаха в бой.
54
1
 
4
 
! Отговори
vlady преди 7 години
По принцип препаратите за прозорци съдържат пропанол и изопропанол и могат да се пият в малки количества, но не повече от 1/3 от еквивалентното количество етанол.
53
1
 
14
 
! Отговори
бг преди 7 години
Сега светна ли на някой младоци за европейските и руски ценности и за разликата между жизнь и лайф?
52
0
 
13
 
! Отговори
ined преди 7 години
Щом в един препарат има спирт, никакви предупредителни надписи не могат да спрат руснак да го изпие.
51
1
 
12
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Виждал съм руснаци да пият одекон "Тройной", но да пият шампоан.... Трябва да са много изпаднали от влака... Интересно какъв шампоан пие Патин?
50
13
 
4
 
! Отговори
И да рИвете и да не преди 7 години
Крим и Кьонигсберг са руски. Въпроса е приключен. Бог да прости десетките загинали, както и хилядите разстреляни в САЩ.