Официално: Тунизиецът Анис Амри окървави Берлин

Дават се 100 000 евро за информация, която да доведе до задържането му
Обновена: 21 дек 2016 22:45 | 21 дек 2016 19:20, Анисия Иванова
61
Официално: Тунизиецът Анис Амри окървави Берлин
Снимка: БТА

Германските власти официално идентифицираха заподозрения за атентата в Берлин като Анис Амри, 24-годишен тунизиец, съобщи Ройтерс.

Прокуратурата предлага награда от 100 000 евро за информация, която да доведе до задържането на Амри, за който предупреждава, че "може да е въоръжен и насилствен“.

Още преди това той е бил подозиран, че готви нападение, и сигнал за него е бил пратен през ноември в германския център за борба с тероризма, предаде Франс прес.

Още по темата

"Полицията на Северен Рейн-Вестфалия беше започнала разследване към германската федерална прокуратура (която е компетентна по терористични дела) заради подозрения, че се подготвя застрашаващо държавата тежко престъпление", заяви Ралф Йегер, вътрешен министър на тази западна германска провинция, където заподозреният е пребивавал известно време.

Тунизиецът е бил в контакт с ислямисти в Северен Рейн-Вестфалия, отбеляза Йегер, цитиран от Ройтерс.

Той е подал молба за убежище в Германия, която била отхвърлена през юли. Опитите да бъде депортиран в Тунис не са успели, защото нямал документи за самоличност и тунизийските власти оспорвали, че е гражданин на страната.

Атентаторът се преместил от Северен Рейн-Вестфалия в Берлин през февруари 2016 г. Той е използвал различни самоличности.

Таблоидът "Билд" свързва Амри с иракчанина Ахмад Абделазиз, по-известен като Абу Уалаа, който е подозиран, че ръководи група за вербуване и финансова и логистична подкрепа на групировката "Ислямска държава", отбелязва ДПА.

Този имам бе арестуван в Западна Германия през ноември с още четирима заподозрени екстремисти.

Според тунизийкото радио "Мозаик" Анис е роден през 1992 г. в северната тунизийска провинция Кайруан. Германските власти са поискали помощ от тунизийското посолство в страната.

Амри вероятно е дошъл в Европа в началото на 2011 г., след свалянето от власт на авторитарния тунизийски президент Зин ал Абидин бен Али.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Deutschland преди 7 години
До Не ми дреме за тезиНямате ли поне малко съчувствие как може такова нещо?
46
0
 
2
 
! Отговори
Deutschland преди 7 години
До Анонимен И аз така мисля. Защо? Германците се отнесоха толкова добре с тях, а те как се отблагодаряват . Взимат невинни жертви! Потресен съм от случилото се в Берлин. :-(
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нас ни интересува да неизбираме управници, коитоне можели да се противопоставят на Брюкселза тези мигранти - щом не могатзначи не стават.
44
1
 
2
 
! Отговори
Не ми дреме за тези преди 7 години
Какво са се разревали тези? Нали те самите ги поканиха в Европа пък сега реват. Хайде сега те да им свикват с "културните особености" и да не реват като ги плющят, ритат и взривяват. Нали това им е "демокрацията".
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хелзинският комитет да се намеси и да го защити нещасният човечец
42
0
 
9
 
! Отговори
Някой си там преди 7 години
Значи този е извършил атентата. САМО ТОЗИ? така ли да разбирам? Че той, сам е пребил онзи 1,80 висок и 120 кила тежък поляк шофьор? И сам е организирал всичко? И сам си е направил четири самоличности? От две години сам си е сменял имената и националностите да обикаля Европа? Онзи мароканец дето го пуснаха щото се кълнял че той е невинен, случайно се е отзовал близо до камиона, и после е бягал два километра, щото е спортувал?
41
0
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Много цезура в тоя сайт.. мнооого! Абе не знам дали разбрахте, ама човек може да говори и пише общо взето каквото реши - това е в свободните медии де.. е, щом искате може да търкате на воля също! Обаче някакси хич не е демократично и цивилизовано това..
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, ние ги приемаме, че уж при тях е страшно и е застрашен живота им, а те се отблагодаряват като отнемат животи. Какъв е смисъла от всичко това, като тези хора явно не разбират от добро. Всеки трябва да си седи в неговия свят, това е истината.
39
0
 
8
 
! Отговори
..... преди 7 години
Препоръка трета- създайте министерство на терминирането,което незабавно да прочисти света от децивилизаторските обществено-религиозни групи (комунисти,ислямисти,гейоанархисти,антихристи и др.п.),опитващи да спрат колелото на прогреса и да унищожат европейската демокрация.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, бе, атентаторът е човекът, който е гонил 2 километра пакистанчето.
37
0
 
9
 
! Отговори
..... преди 7 години
Препоръка втора- създайте министерство на тоталната деислямизация,което незабавно да подхване Турция,Северна Африка и Западна Азия.
36
0
 
15
 
! Отговори
..... преди 7 години
Препоръка първа: създайте министерство на скопяването и незабавно да захваща бежанците заедно с ромейските им роднини!
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предполагам че има цяло подминистерство, което ги скълапява тези версии. Ама тоя път бая се изложиха, защото нещата бяха излезли от контрол и операционните части го хванаха тоя, който беше видян да слиза от камиона. По него нямало следи, да бе, да. А тоя където тича 1час след него кьорав ли е бил и как пък точно се оказа мигрант. Надали ще хванат мен или друг случаен минувач, изглежда ми на сапунка.
34
0
 
11
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Как вие германци допуснахте в страната си това уродливо чов-екоп-од-об-но?
33
1
 
8
 
! Отговори
Плеввнюю преди 7 години
за да не разсърдят МЕркелда не кажатпонеже се казвам *** и ме гонитезаради ценностите и върховенството на закона
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама прилича и на Светослав може преди 1000 години да са имали едно и също ДНК
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета коментарите и си мисля:1/немците имаха негативно отношение към Източна Европа, а приеха главорезите на Арабия.2/Много лошо беше при комунистите, но беше спокойно. Ухажваха Арабия, препродаваха петрола и приемаха начинът и на живот.3/ САЩ разбиха света. Направиха"износ на демокрация" но не страдат от това, че Европа се подведе по техният акъл. Кой знае: може Путин и Тръмп да се окажат прави. Едно е вярно за нас българите. ЕС и САЩ да, но никога срещу Росия!
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко много си приличат с Видински-българееши се роми , лика прилика са
29
0
 
11
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Как вие германци допуснахте в страната си това уродливо ***???
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скръндзи!!!