Популисти и ислямисти взаимно подклаждат огъня си

Терористичните атаки само помагат на популистите
21 дек 2016 12:00,
55
Популисти и ислямисти взаимно подклаждат огъня си
Снимка: Reuters

Терористичния акт в германската столица и убийството на руския посланик в Турция са отново във фокуса на западната преса.

Лондонският "Гардиън" предупреждава, че реакцията на модерните днес популисти, като Найджъл Фараж, Марин льо Пен, Герт Вилдерс и дори Доналд Тръмп е да насаждат страх и омраза срещу мюсюлманите. Точно това целят ислямските терористи с техните жестокости.

Още по темата

По този начин, отбелязва вестникът, ислямските фанатици и въздигащите се западни популисти действат в тандем, взаимно се "подхранват" и са взаимнозависими. "Акциите" им се качват и спадат заедно. "Гардиън" цитира британския еврофоб Фараж, който писа в Twitter, че "ужасната новина от Берлин не е изненада. Събития като тези ще бъдат наследството на Меркел, която пуснала мюсюлманските бежанци в Европа".

Десните популисти сега внимателно ще кроят планове как да извлекат политически дивиденти от терора. Мюсюлманите като цяло ще се окажат под още по-голямо подозрение. Точно това е, което фанатиците искат.

"Не трябва да оставяме нашият отговор на случилото се в Анкара и Берлин да бъде онзи, който терористите желаят, предупреждава вестникът още в заглавието на редакционния си коментар.

А в авторска статия в "Индипендънт" Кърсти Мейджър направо насочва показалеца към новоизбрания американски президент Доналд Тръмп заради провокативния му коментар в Twitter, че "ИД и други ислямските терористи продължават да избиват християните в техните общности и храмове като част от глобалния джихад". С това, според авторката, Тръмп пряко "върши работата" на джихадистите от "Ислямска държава".

Такива слова, според авторката, пряко разпалват междурелигиозна вражда. "Няма ние и те. В глобализирания свят такива отчетливи културни граници не съществуват. Питайте моя приятел мюсюлманин, който миналата седмица ми купи подарък за Коледа", пише тя.

Това не е първият път, когато новоизбраният американски президент представя тероризма като сблъсък на цивилизациите: цивилизования Запад срещу варварския халифат, и призовава "цивилизования свят да промени начина си на мислене", добавя авторката.

Разбира се, бъдещият президент не е глупак. Той добре разбира, че тази разделяща риторика служи да подсили неговата протекционистка и изолационистка вътрешна и външна политика. Ние все още не знаем кой е отговорен за терористичната атака в Берлин, но ако това е екстремистка ислямистка група и ако тя цели нещо, то това е тотална война между исляма и Запада. И Доналд Тръмп трябва да го знае по-добре, вместо да се поддава на намеренията на терористите, отбелязва "Индипендънт".

Сходна позиция заема и американският "Ню Йорк таймс". В редакционна статия, озаглавена "Жесток тест за Германия и за цяла Европа", вестникът отбелязва, че десните популисти, сред които посочва и Доналд Тръмп, не губят време и не чакат изясняването на фактите за самоличността на берлинския атентатор, а веднага си намериха мотив, за да заклеймят канцлерката Ангела Меркел за политиката й да дава убежище на бежанци, и за да прокарват ксенофобската си програма.

"Тази опасна, макар и очаквана реакция, служи пряко на "Ислямска държава", която не би искала нищо повече от това да започне война между християни и мюсюлмани в Европа", завършва изданието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 52 То май нищо нормално не може да се осигури и затова си осигуряваме хора с бежански статут, които извършват терактове.
38
4
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Удивително изопачен коментар! Точно така са мислили и западните либерали в навечерието на Втората Световна война! Знаем резултата. Тия сега дори не са отворили Историята и тикат Света към същите тотални и много фатални грешки!
37
6
 
1
 
! Отговори
всуе журналя преди 7 години
се потите да ни насаждате опорни точки. Доказателствата са навсякъде по свете, вкл. и в БГ. Уж сте прави, а след поредните избори се оказва, че печелят "популистите"! Само със заклеймяване и лаф не става, хората искат действия. Например меркел, вместо да говори като поп за мир и любов, да каже колко бойни единице е мобилизирала, кога започва дебаркирането в Азия, къде напада - С. Арабия, Либия или Оман? Тогава изборните резултати ще са други. А засега- 4 резултат на изборите догодина й се очерта
36
5
 
3
 
! Отговори
парцалът "Гард преди 7 години
значи, докато ни мачкат с камиони, разстрелватт с калашници или бомбят, ние да ги обичаме. Иначе сме популисти? смеех! Ама като ви думнат редакциите, като на шарлито, друго ще запеете... Ако не тсе стъанали на молекули дее...
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в тази статия има повече безсмислени глупости от реч на Хилъри Клинтън
34
5
 
6
 
! Отговори
б преди 7 години
Демократьт е човек който отглежда крокодил в задния си двор с надеждата,че него ще изяде последен. Чьрчил
33
5
 
8
 
! Отговори
б преди 7 години
Значи всеки,който иска нормален и спокоен живот е популист?!
32
0
 
0
 
! Отговори
itel преди 7 години
Da vidim arabskite chisla na brutnia vatreshen produkt na glava ot naselenieto po kontinenti za poslednite 10 godini i da sravnim arabskite chisla...po borsi, po kolichestva parichni masi, po bruten vatreshen produkt i po celi i orientacii za novi postijenia...
31
4
 
6
 
! Отговори
"вятър сменя по преди 7 години
"Драги ми журналисти от "бълг. независими медии"-Не усещате ли,че вятъра сменя посоката,а вие сте срещу него?Може би идва смяна на "журналистическия планктон"(бизнес термин),която не зависи от вас.Още малко и вашите "работодатели и грант-филантропи" ще запеят нова песен,ще спуснат нови "директиви".Повечето от вас може би ще бъдат "заклеймени,като журналисти подтикващи към ксенофобия,войни и тероризъм заради манипулативни статии"(защитаващи радикални терористи като "бунтовници за свобода")"
30
0
 
0
 
! Отговори
Merced преди 7 години
Ama v Istanbul i Ankara postradaha mnogo nevinni musulmani...svetla im pamet i na musulmanite v Istanbul, i na christianite v Berlin...vse nevinni hora s choveshko pravo za radosten jivot i svoboda....
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново избиват европейци насред християнските празници, а топ темата е подменена с "опасност от популизъм и крайно-десни".
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАнглия няма паво да говори за бежанците,защото първа излезе от ЕС точно,поради нежеланието си да приема повече бежанци!
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Саудитска Арабия,Русия и САЩ,Иран,отказват да пиемат бежанци от Северна Африка ,Авганистан и Пакистан?!
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИДИЛ започна да избива християни много преди Тръмп да дойде на власт."Не трябва да оставяме нашият отговор на случилото се в Анкара и Берлин да бъде онзи, който терористите желаят, предупреждава вестникът още в заглавието на редакционния си коментар."Какво да правим според авторката?Да си сложим доброволно глават на дъвника ли,да погребваме всяка седмица десетки невинни европейци?ЕС трябва да има своя политика,САЩ-също.Бежаанския поток към ЕС трябва да спре!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Не мога да разбера едно, защо всеки който каже нещо разумно и в полза на хората се нарича популист???!!"Защото е разумно само за простолюдието. Популизъм е да ти кажа "Ще направя твоята заплата 10 000 лева" при условие, че няма как да го направя. Но ти ще се кефиш, щото заплата от 10 000 лева би била добре за теб, при условие, че сега взимаш 450 лева. И за теб звучи готино и разумно. Но иначе не е. И е неосъществимо.
24
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера едно, защо всеки който каже нещо разумно и в полза на хората се нарича популист???!!А тези които са срещу морала и принципите които от векове се е крепяло и развивало обществата в Европа и по света се нарича достоен политик.Защо ако някой е за традиционото семейството , християнските принципи и ценности които са развивани в Европа е враг, защо???
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-*** статия не бях чел....
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има противоречие. Ако Европа е с крайнодесни правителства, тогава няма как да виреят там. Обслужват някакви чужди интереси, които вероятно идват от самия Запад, но какви?
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24Аз виждам поне две причини да го искат. Първата е да дестабилизират Европа за да могат да виреят и там. Виждаш, че те възникнаха и съществуват там където има хаос. Искат халифата им да се разпростре и в Европа. Виж им плановете за халифата в геграфските карти начертани от тях. Втората причина е да накажат мюсолманите дошли в Европа. Те ги смятат за вероостъпници и ги мразят повече от християните. До сега те са избили много повече мюсолмани отколкото християни.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тази опасна, макар и очаквана реакция, служи пряко на "Ислямска държава", която не би искала нищо повече от това да започне война между християни и мюсюлмани в Европа"Всички изказали се до тук помагат на Ислямската държава защо и те искат да започне война между християни и мюсюлмани в Европа.