Руски военни открили в Алепо куп боеприпаси, Made in BG

Захарова: България произвежда оръжие по изтекли съветски лицензи
Обновена: 28 дек 2016 14:32 | 28 дек 2016 14:00, Елка Василева
426
Руски военни открили в Алепо куп боеприпаси, Made in BG
Снимка: архив, Reuters

Боеприпаси, произведени в България, САЩ и Германия са били открити от руските военни в хода на разминирането на Алепо. Това съобщи командирът на групата по разминиране от международния противоминен център на руската армия Иван Громов, цитиран от ТАСС.

Там има боеприпаси и стрелково оръжие – едрокалибрено, има реактивни снаряди за установки "Град".

Снарядите са германски, американски, произведени в България, каза Громов в ефира на "Россия 24".

Громов съобщи също така, че в една от щабквартирите руските сапьори са открили минометни снаряди калибър 122 мм, снаряди за реактивни системи за залпов огън, ръчни гранати, гранатомети, снаряди за гаубица. Според руските военни тези запаси щяха да са достатъчни за цял батальон.

По-рано този месец българският вестник "Труд" публикува репортаж от специалния си пратеник от Алепо, в който се посочва, че сирийските военни са открили в един от кварталите на града оръжейни складове с военни муниции от България. Ставаше дума за реактивни снаряди "Град", противотанкови снаряди за артилерийски оръдия и гранатомети.

По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че в съпроводителните документи са посочени фирмата производител и фирмата износител.

"Цялата посочена продукция се произвежда по изтекли съветски лицензи, които навремето са били предадени на България", каза Захарова.

Тя отбеляза, че от края на 90-те години Русия води преговори с България за сключване на двустранно междуправителствено споразумение в лицензионната сфера, което да регламентира преди всичко износа на военна продукция в трети страна. "За съжаление, българската страна не бърза да го сключи", каза Захарова.

"Вероятно тази неурегулираност на дадената проблематика напълно устройва определени представители на България – каза руският дипломат. - Тази позиция е удобна – продаваме на някоя държава, която не използва руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът предава продукцията, нима не е важно за българските производители? Не става дума за карфици, а за търговия със смъртоносна стока, от която загива и мирното население на Сирия, за съдбата на което се тревожи ЕС", заяви Захарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето защо гърмяха оръжейни складове... прикриване на липси... нато загрубя !!! А горкото неосведомено дойно население на ес още си сърба попарата от тези действия... бежанци, терор...Така ще е.. докато са пионки на чичо сам...!
250
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименкато се разсърди ще му пратим русофилите да му правят кеф, турците много обичат русофили
249
8
 
2
 
! Отговори
до 287 преди 7 години
Виж в Арабската пролет кои държави участваха и какво стана с тях. Само в Сирия се закучиха нещата, а в Либия си се намесиха Англия, Италия, САЩ и Франция, щото кадафито много ги изнудваше.
248
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев по-добре да дръпне едно слово, посветено на българското оръжие в Сирия. Това вече си е истинска война, а не предполагаема хибридна. И в тази истинска война бандитите воюват с българско оръжие. Важно е да се изясни кой, как и защо го е доставял там и кой е одобрявал разрешенията за износ.
247
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРАЙ. СЕГА ЩЕ НИ СПРАТ БЕЖАНЦИТЕ ЗА НАКАЗАНИЕ БРАТУШКИТЕ. АЛГАФАРИ СИ ЗАМИНАВА ЗА СИРИЯ ОБИДЕН, СЕРГЕЯ И ТОЙ. ТРАГЕДИЯ.
246
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега като се разсърдят оня ми ти Башар и оня ми ти Ердоган лелееее. Спират ни бежанците, спират ни турските пластмасови домати. ДПС го изтеглят в Анадола, БСП обидено си заминава за Сирия. Атака я изтеглят в Русия. Трагедия. Всички руско-турски стоки ще ги спрат и в България хората ще пият само ракия, уиски и ще карат Кадилаци. Аууу страшна работа ви казвам хахаа
245
0
 
6
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До Анонимендо 290 А,войната не е заради глупост,а заради алчност!
244
3
 
20
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Бай ИванАко Путин не се беше намесил в Сирия,войната щеше да приключи,ама само за християните-щяха да ги избият до крак!Май не си забелязал,че ЕДИНСТВЕНО в контролираните от Асад територии християните не са заплашени от изтребление!
243
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то има ли някой, на който да не му е ясно, че войната е бизнес. Цял свят продава оръжие, петрол се купува от ИДИЛ на безценица, карат се под кой контрол да е Сирия заради нефта. Hа бизнесмените не им пука, че умират хора като мухи. Човешката глупост няма край.
242
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Леле,голямо разкритие,няма що!То от няколко години почти цялата българска оръжейна индустрия работи за американски посредници финансирани от US-правителството и С.Арабия.Продукцията отива изключително за умерените(и не чак толкова) главорези.При ИД отива много малко,не си струва обсъждането.Дето се вика:грехът си е на американците,от наша страна е общо взето законно.Ако руснаците имат претенции-нека ни съдят,може и да успеят.Впрочем двама американци дадоха фира на полигона в Анево с такова оръ
241
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай ИванКакто и казваш "патакламата" в Либия,Тунис, Афганистан, Ирак, Пакистан, Нигерия, Мали свърши ли благодарение на америкамците???
240
13
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Ако не се беше намесил Путин, Асад до сега да го бяха свалили и цялата патаклама да беше приключила. Колкото американците са виновни, толкова са и руснаците. В Сирия умират хора, а вие се карате кой е по-голям, САЩ или Русия, да ви *** и смахнатия народ.
239
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Иван до 270Руснаците са бандити и убийци а русофилите оправдаващи техните престъпления са съучастници в убийствата.
238
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците ни осъдиха за реакторите, сега да не вземат да ни осъдят, че ползваме незаконно изтекли лицензи за оръжие. И в този случай ужасът ще бъде почти колкото при реакторите.
237
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОЦЕСЪТ Е СЛЕДНИЯТ: АМЕРИКАНЦИТЕ ГИ КУПУВАТ ЕВТИНО ОТ НАС И ГИ ПРЕДОСТАВЯТ НА ИДИЛ
236
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не мога да разбера какви хора са тези дет вземат страната на някаква си говорителка нещастна и са против интересите на своята държава .Руското посолство да не е подарило компютри на 4-ти километър .
235
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО-РАНО НАМЕРИХА БЪЛГАРСКИ МУНИЦИИ КРАЙ МОСУЛ.
234
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин: Доналд нали се разбрахме?Тръмп: Няма проблем, ще си приберем терористите от Сирия,Ирак, Пакистан, Афганистан, Либия,Тунис и Нигерия и ще има мир.
233
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не че не е възможно или не е вероятно, но на думи излезли от устата на руснак, още повече военен или част от управлението, не може да се вярва дори на 1%.
232
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мирните сирийци умират не от измислените български боеприпаси аот бомби хвърлени от руските убийци и военнопрестъпници.