Руски военни открили в Алепо куп боеприпаси, Made in BG

Захарова: България произвежда оръжие по изтекли съветски лицензи
Обновена: 28 дек 2016 14:32 | 28 дек 2016 14:00, Елка Василева
426
Руски военни открили в Алепо куп боеприпаси, Made in BG
Снимка: архив, Reuters

Боеприпаси, произведени в България, САЩ и Германия са били открити от руските военни в хода на разминирането на Алепо. Това съобщи командирът на групата по разминиране от международния противоминен център на руската армия Иван Громов, цитиран от ТАСС.

Там има боеприпаси и стрелково оръжие – едрокалибрено, има реактивни снаряди за установки "Град".

Снарядите са германски, американски, произведени в България, каза Громов в ефира на "Россия 24".

Громов съобщи също така, че в една от щабквартирите руските сапьори са открили минометни снаряди калибър 122 мм, снаряди за реактивни системи за залпов огън, ръчни гранати, гранатомети, снаряди за гаубица. Според руските военни тези запаси щяха да са достатъчни за цял батальон.

По-рано този месец българският вестник "Труд" публикува репортаж от специалния си пратеник от Алепо, в който се посочва, че сирийските военни са открили в един от кварталите на града оръжейни складове с военни муниции от България. Ставаше дума за реактивни снаряди "Град", противотанкови снаряди за артилерийски оръдия и гранатомети.

По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че в съпроводителните документи са посочени фирмата производител и фирмата износител.

"Цялата посочена продукция се произвежда по изтекли съветски лицензи, които навремето са били предадени на България", каза Захарова.

Тя отбеляза, че от края на 90-те години Русия води преговори с България за сключване на двустранно междуправителствено споразумение в лицензионната сфера, което да регламентира преди всичко износа на военна продукция в трети страна. "За съжаление, българската страна не бърза да го сключи", каза Захарова.

"Вероятно тази неурегулираност на дадената проблематика напълно устройва определени представители на България – каза руският дипломат. - Тази позиция е удобна – продаваме на някоя държава, която не използва руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът предава продукцията, нима не е важно за българските производители? Не става дума за карфици, а за търговия със смъртоносна стока, от която загива и мирното население на Сирия, за съдбата на което се тревожи ЕС", заяви Захарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мафия-Държава пълен синхрон и хармония.
230
3
 
11
 
! Отговори
Иван до 270 преди 7 години
Анонимен, ти да не си от Българската оръжейна мафия. Кои са бандити? Тези, които продават оръжие на ислямистите, или тези, които се бият срещу тях? Нещо около теб не е читаво.
229
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, то ако е с благословията на правителството, може да сте сигурни че нема да пише made in BG
228
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БГтото е една потъваща гемия, която неминуемо ще ни завлече всички на дъното.
227
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то в Приднестровието и Абхазия се продават всякакви видове оръжия от бившия ССССР, с каквито щямпи и номера искаш, може и без нимера,
226
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските бандити ще си платят с лихвите и за гнусните инсинуации срещу България!
225
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин към ТръмпДоналд, намерих българко оръжие в Алепо !Тръмп: ОК Влад, а ти чий го дириш в Алепо ?Путин: Дойдох на сватба, чакам самолета с музиката от Сочи !
224
6
 
12
 
! Отговори
гого преди 7 години
2 млн. снаряди и 4 000 ракети ГРАД са били изпратени от България за терористите в Сирия, с благословията на правителството ни. С толкова боеприпаси не един а няколко града можеш да сринеш със земята. Това са 2 милиона снаряда!!! Виж когато сирийците тръгнат да търсят убежище в България не ги щем - били натрапници и нашественици?!
223
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руски военни открили, че......Шефката на руската служба за допингконтрол е признала официално за манипулирането на допинговите проби от КГБ ченгета в Сочи.
222
11
 
5
 
! Отговори
другарко Захарова преди 7 години
Ние само продаваме , а вие убивате невинни хора .
221
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега като се разсърдят оня ми ти Башар и оня ми ти Ердоган лелееее. Спират ни бежанците, спират ни турските пластмасови домати. ДПС го изтеглят в Анадола, БСП обидено си заминава за Сирия. Атака я изтеглят в Русия. Трагедия. Всички руско-турски стоки ще ги спрат и в България хората ще пият само ракия, уиски и ще карат Кадилаци. Аууу страшна работа ви казвам хахаа
220
0
 
4
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
БоБими то си има щампа на завода, това е най лесно да кажеш АК 47 или 74 кой го е произвел
219
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички лъжат, но на Путин нищо не трябва да се вярва !
218
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е разликата между украйнци и бьлгари ???
217
3
 
13
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
бая болни мозъци гледам, до вчера Путин манипулирал изборите срещу Клинтън, днес нова тема, за нея били ама смериканците усетили и спасили Америка. За оръжието, не Путин , Диляна Гайтанджиева го пиказа, кореспиндент на Труд в Алепо.Сигурно и тя е ор КГБ. смешници и комплексари , ненормална държава от хейтъри безделници....
216
4
 
4
 
! Отговори
Циник до 235 възмуте преди 7 години
*** ..по-полека с думичката гнусно! ***..да не мислиш, че на запад всичко е цветя, и рози? !!! Няма убийства, грабежи, изнасилвания?!!! Или получаваш спонтанни еякулации, като плюеш българите?!! Безродник нещастен неумит! Ама не си сам де - гледам лайкнали са ти повърнята!
215
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руски военни открили, че кюмюра на "Адмирал Кузнецов" е от Бобов Дол !
214
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дългият нос на ПутинБоже, боже, колко мъка има по тоя свят.
213
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А
212
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подполковник Путин: Крим наш, Алепо наш, а боеприпасите "ваши" !