България се оказа шампион в Европа по... евтиния

Най-ниските потребителски цени са в Македония и у нас
30 дек 2016 13:50, Елка Василева
94
България се оказа шампион в Европа по... евтиния
Снимка: архив, Reuters

Най-евтино в Европа се живее в България и Македония, а най-скъпо - в Исландия и Швейцария. Разликата в цените на някои стоки и услуги е в пъти, сочат данните на фондация "Ханс Бьоклер", цитирани от Дойче веле.

Ако решите да прекарате отпуска си във Франция или в Ирландия, ще ви излезе доста по-скъпо, отколкото ако летувате в България или Турция. Разликата в цените възниква най-вече покрай три „артикула”: алкохолни напитки, тютюневи изделия и хранене в ресторант.

Това установява последното проучване на германската фондация "Ханс Бьоклер", публикувано в медиите. Според авторите на изследването едно посещение в супермаркет в Швейцария излиза с около 60% по-скъпо от същия пазар в Германия.

Най-ниски в Европа са цените в Македония, следвана от България, Албания и Сърбия.

За килограм хляб или ориз в Исландия плащате 3,30 евро, докато в Унгария и Литва за същите пари можеш да си купиш три килограма хляб или ориз.

На север особено скъп е алкохолът: половин литър бира както в Исландия, така и в Норвегия струва 2,50 евро, а бутилка маркова водка – 36 евро.

Сравнително евтин е алкохолът в Германия – от западноевропейските страни само испанците пият по-евтин алкохол.

Най-ниски, разбира се, са цените в Източна и Югоизточна Европа, като България е шампион: бирата, виното и концентратите в България струват около четири и половина пъти по-малко, отколкото в Исландия.

Горе-долу същото съотношение е фиксирано и при цените на тютюневите изделия. Кутия цигари в Исландия струва 10 евро, а в България 2-2,50 евро. Тютюнът е още по-евтин в други държави: Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Албания.

Когато 1 = 2 (евро)

В Средна, Източна и Югоизточна Европа са ниски и цените на услугите. В Полша, например, едно мъжко подстригване струва 4 евро, в Унгария – около 6. Нощувките в хотел и храненето в ресторант са особено изгодни в България, Македония и Албания – и отново около четири пъти по-скъпо в Исландия и Норвегия.

Статистиците от фондацията „Ханс Бьоклер” обобщават, че държавите с най-ниски потребителски цени в Европа са България и Македония, а най-скъпо е в Швейцария и Исландия. За германеца, избрал да почива в България, едно евро в джоба има покупателната сила на 2 евро, а за норвежеца – на цели 3,50 евро.

Изследването не включва данни за доходите, където също има огромни разлики между отделните страни. Известно е, че България е на опашката по този показател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: цениЕвропаевтиния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
избирател преди 7 години
Въпросът е кой какво произвежда и къде го реализира.Завещанието на Тройната ламя беше държавни инвестиции за милиарди които целяха да направят българите нация от сервитьори и камариерки за да им е по ефтиничко на руските туристи. Сега като си ги изберем пак и ще почнем да смятаме всичко в рубли. И тогава ще изпаднем като останалите страни от евразия. Четете между редовете. Годината е била трудна за Русия. Каза го Путин. Докато България имаше ръст. Това е важно!
63
1
 
3
 
! Отговори
Slovaka преди 7 години
v slovakia cenite sa edno kum edno s tezi v bylgaria no tam zaplatite sa 2 do 3 pati po golemi ot nashite ...
62
0
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Абе тия измерват жизнения стандарт по цените на ЦИГАРИТЕ И АЛКОХОЛА ЛИ САМО ?!Било в България най-ефтино-вятър и мъгла !Напротив- у нас ,в сравнение с много други страни в Европа си е значително по-скъпо! Примери колкото щеш ! И стига сте преписвали и писали статии с невярно съдържание,целящи облагодетелстването на определен кръг от хора ! Идете и поживейте по чужбина ,сравнете цените там и у нас и тогава говорете,но да е от личен опит,а не само да пишете за хонорари!
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко написано в статията е вярно.
60
1
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
във България най евтино е заплащането на труда
59
3
 
4
 
! Отговори
пройко преди 7 години
по евтиния не знам но по простотия ,на никой не даваме първото място ,там сме абонати во веки веков ,само като видиш премиер и президент и оставаш без думи
58
0
 
0
 
! Отговори
До Shopp™ преди 7 години
Хе - хе , БеСеПе добре ще ви порежат с тези заплати - 22% данък.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
........и ниски доходи.
56
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Shopp Изпий си хапчетата и се успокой
55
2
 
2
 
! Отговори
блаженнете вярващи преди 7 години
До Анонимен - Не предизвиква ли съмнение във вас разликата във вместимостта, етикетите, цвета на матряла за бутилката, капачката - или гледате само етикета с цената?
54
0
 
5
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Редакцията ,тя вашата страна не е на опашката по доходи ами по всичко..а е на първо място по Смъртност болести и нисък стандарт!!!!тя тая ваша България е смешно място за алкохолен туризъм и секс на екс.... Как да обесниш че тия пари в беге се взимат за месец не за седмица?!?!?!?5-7евро кутия цигари това ли ем проблема на тия тук.....бе разни неженени дават по 8 евро за кутия боро и не му пука явно не гладуват;)))
53
1
 
1
 
! Отговори
данчо вительо преди 7 години
До Анонимен - бра'о бе, вител, само такава ли пиеш? цел Ню Йорк пие вода от чешмата, а ти френска - ако е истинска-камъчета в бъбреците: у нас нема нищо истинско! знаеш ли къде я бутилират - не нема да ти кажа!
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евтиния само че не за българите. Докога ще ни дразните с такива недовършени заглавия.
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И можеш да си имаш роби за по 200-300 евро на месец.
50
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в немски супермаркет вода Вител 2л струва 0.50 цента.... в Била същата марка вода само че 1.5л е 3.00лв...вие сами си сметнете кое къде е по евтино!!!!
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уффф, ами да дадат на исландците детски 17 евро, пенсия 70 евро и заплата 300 евро и тогава да ми обясняват къде какво. Така е пълна простотия, Където стандарта е висок е нормално цените да са високи.
48
4
 
16
 
! Отговори
демокрадци преди 7 години
Цените са равни и малко по-ниски заради жилищата от комунизма, но заплатите са по-зле от комунизма.
47
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотна статия, пропусна само да спомене, че колкото са ни ниски цените, дваж по-ниски са ни заплатите, и покупателната ни способност е много по-ниска отколкото хората в тия "скъпи държави".Евтино е в родината, а най-евтиното е човешкия труд и човешкия живот. Не знам какъв рецидивист трябва да си ако се радваш на този тъжен факт.Но добра новина за простаците чужденци, които може да идват тук и да се забавляват на наш гръб изгодно. Робите на ЕС, готвачи, чистачи, миячи... евтини яко...
46
3
 
13
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Журналята, Стига сте лъгали
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре са в Русия, но тя не е европейска страна. Там Путин много скоро ще направи всички най-напред милионери, а после и милиярдери. Особено пенсионерите. Затова трябва бързо да се изнесем от загниваща Европа. Някога Аспарух направи грешка, като ни пресели тука. Да се върнем обратно към корените. Всички българи - в Сибир!