Саудитци, иракчани... Жертвите на кървавата Нова година

Жертвите са от над 10 страни, възможно е да станат повече
2 яну 2017 07:30,
39
Саудитци, иракчани... Жертвите на кървавата Нова година
Снимка: Reuters

Граждани на почти дузина страни са станали жертва на терорът в истанбулският клуб "Рейна" в нощта на 1 януари, съобщи "Guardian".

Седмина саудитци, четирима иракчани са сред 39-те жертви на терорът. Правителството все още не е посочило официално от кои страни са жертвите, но частната агенция Доган съобщава, че срeд тях има и двама индийци, двама тунизиици, както и жертви от Канада, Франция, Сирия, Израел и Белгия.

По-рано вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че от 21-те жертви, които са вече официално разпознати, 16 са чужденци и петима са с турско гражданство. Разпознатите са от Мароко, Ливан и Либия.

Още по темата

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо съобщи за гибелта на канадски гражданин по време на вчерашния атентат в Истанбул, предаде ТАСС.

"С дълбока скръб узнах за смъртоносния терористичен акт в един от нощните клубове в Истанбул, по време на който бяха убити и ранени невинни хора, празнуващи Нова година. Терористичният акт отне живота и на един гражданин на Канада", заяви Трюдо, цитиран от БТА.

От името на канадците той изрази съболезнования на роднините и близките на загиналите и пострадалите. Премиерът също така подчерта, че Канада "решително ще продължи да работи със съюзниците и партньорите си в борбата срещу тероризма".

Саудитска Арабия не потвърждава за смъртта на свои граждани, но осъди атаката в съобщение, в което се четеше, че "кралството стои редом до братска Турция срещу тероризма и екстремизма".

Руска гражданка също е загинала при терористичния акт в Истанбул миналата нощ, съобщава ТАСС, позовавайки се на генералното консулство на Русия в Истанбул.

Източник от консулството уточни, че става дума за момиче, за което по-рано се е смятало, че е от Азербайджан. "Установена е самоличността й, документите й потвърждават руското й гражданство", посочи представител на консулството.

Миналата нощ неизвестно лице откри огън в нощния клуб Реина в истанбулския квартал Ортакьой. Според изявление на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу при атаката са загинали 39 души, от които 16 са чужденци. Сред жертвите има граждани на Франция, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Йордания, Либия и Израел.

Министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг заяви, че 65 души са хоспитализирани, като състоянието на четирима е критично. Една от жертвите е българка, чието съсстояние е все още тежко и докторите не се ангажират с прогнози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Равносметката е лоша - на всеки девет дни в съседна Турция се извършва по един терористичен акт. Мечтите на Ердоган Турция да бъде лидер и водач на целия "ислям" потънаха в плаващите пясъци. Краткия подем на икономическите показатели вече е в историята. Политиците ни трябва да са много внимателни с икономическите и политическите обвързаности с Турция. И окончателно да се реши въпросът с двойното гражданство, както и с раздаването на български лични карти на родените в Турция.
28
0
 
1
 
! Отговори
МиТаКа преди 7 години
До Надя НиколоваТи пък не се прави на светица, хората са казали. Кой на каквото си постеле на това ще легне. Който сее ветрове жъне бури и тн......
27
0
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Сред жертвите имало саудитци, иракчани...Значи трябва да изясним едно недоразумение: Терористите от Ислямска Държава обявили че този атентат бил срещу християнските сатанински празници които чествали във въпросния бар. Чудя се, ако толкова саудитци и иракчани са станали християни, това е много добре за християството нали? Но честно казано, никак не го вярвам.По-скоро терористите не зачитат никаква религия. Използват исляма за идеологическо оправдание!
26
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФактАз не виждам проблем в Исляма. Религия като религия... като всички останали. Даже най-близката до Християнството. Като две капки ракия са - едната от кайсии, другата от праскови... но накрая все ракия и все за същите болежки я пием.Т.нар. ислямски терористи са пpости хора, които само си мислят, че са мюсулмани, а те всъщност дори не са чели Корана. Иначе светът познава всякакви терористи - и християнски и будистки и евpейски. Тероризмът няма религия. И българи са правили тероризъм.
25
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пази БожеАбе, по-добре от управлението на Нинова и Радев, които предизвикаха катастрофата в Хитрино.
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Много е просто, куршум от калашник пробива влакова релса"ХАХАХАХАХА!!! Митове и легенди! :)))Явно си от поколението, което не е ходило никога в казарма.
23
9
 
3
 
! Отговори
Ludko преди 7 години
"Казват турските власти, че е изпразнил два пълнителя, а е убил 39 човека и е ранил 60. Нещо не мога да схвана как става тоя номер при положение, че в пълнител на Калашник има 30 патрона?!!!!" Много е просто, куршум от калашник пробива влакова релса, какво остава за човешко тяло в тълпа.
22
9
 
12
 
! Отговори
пази Боже преди 7 години
Жертвите са от над 10 страни, възможно е да станат повече-------------------------------------------------------------------------------Жертвите на ГРОБ са българи от България - много и всеки ден.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кое е странното да работиш в Норвегия където са едни от най-високите заплати, или да отидеш от Норвегия където по това време на годината слънце не изгрява в Истанбул за празниците
20
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно звучи работещи в Норвегия български гражданки да посрещат Нова година в Истанбул.Както и оня млад французин живеещ в Белгия дошъл да търси приятели турци,мъже на Нова година.Но тяхна си работа.Истината е,че за разлика от други атентати насочени към режима на Ердоган жертви на които бяха полицаи и военни,този удари хората със светска ориентация.Що не гръмнаха някоя джамия,или място където се събират камиларите с наргилетата?
19
2
 
21
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Не атентатите ще съборят Европа,а пълзящата ислямизация!Проста сметка-голям атентат е от 10 до 100 жертви,а само от ПТП в България годишно загиват 700 до 1000 души,т.е. всеки месец да гърми бомба-пак е по-малко.Обаче навлизането на хиляди мюсулмани всеки месец си е жива катастрофа!Блокирането на тоя поток е много по-важно от прословутата битка с тероризма!
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АминМомичето най-вероятно е българско туркинче, стига си писал глупости. Другата възможност е етническо българче просто да е пожелало да прекара Нова Година на по-топло от Норвегия място, но това е по-малко вероятно, защото по би отишла да празнува с роднините си в България.Всичко това няма значение, пострадало е зле и дано се оправи по-бързо и леко без трайни последици.
17
2
 
10
 
! Отговори
ХОРЪР преди 7 години
То е под въпрос дали жертвите са етнически белгийци, французи и пр. или само граждани на тези държави. Не че има толкова значение, все са паднали невинна жертва на терора.
16
2
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Ти така ли разсъждаваш по принцип или или имаш кофти седмица (без секс, без коледни премии или нещо от сорта ) Дано да е второто иначе имаш сериозен проблем. Колкото до пишещият на български мюсюлманин - нека да реши коя вяра му е по близка и да има куража да я следва. Никой не е виновен А фактите по отношение на твоята религия, не се опитвах да пишеш нова История. Константинопол си е реален град, който сега няма същото име и размери. А Македония е една 25 годишна държава от българи.
15
8
 
25
 
! Отговори
А бе преди 7 години
До АнонименСъжалявам,но няма как да имам добро отношение към Турция,както и всички българи!Случващото се напоследък потвърждава правилността на тази позиция-Турция си е вечен враг,независимо каква маска слага!Това естествено не значи,че трябва да се скараме,а просто да поддържаме необходимата дистанция.Ако Турция катастрофира,не сме длъжни да пострадаме и ние!
14
2
 
20
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Бог да прости жертвите!А вие сте болни мозъци за да пишете толкова гадни неща за жертвите.
13
8
 
18
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Силната любов ражда и силна омраза.....Няколко години Турция развиваше топли(и изгодни) отношения с ИД,но в един момент просто се наложи да ги прекъсне.На идилците това явно не им хареса....Като добавим проваления мир с кюрдите(заради амбициите на Ердоги),както и изобилието от "умерени" и неумерени" главорези базирани в Турция,всичко си идва на мястото.Мир в Турция няма да има вече никога.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече Има пълнители за калашник с 40 и с 60 патрона.Терористите си "купуват" най доброто! До тези с по 40 се правят и в България!
11
0
 
5
 
! Отговори
не е за смЕх преди 7 години
до 11Явно не си служил куршума няма приятели в такава навалица можеше и да са по-вече.
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 12 Вие потурчените българи не сте ли българи в крайна сметка, бе ?