Джихадистите вече остават живи, за да се бият отново

"Ислямска държава" изглежда иска да запази своите бойци
3 яну 2017 19:00, Елка Василева
27
Джихадистите вече остават живи, за да се бият отново
Снимка: Reuters

Бягството на извършителя на атаката в Истанбул, който изчезна от мястото, вместо да се взриви или да изчака да влезе в последна престрелка с полицията, може да свидетелства за нова тактика на "Ислямска държава".

При предишни стрелби, които показват признаци на централно ръководство от страна на ИДИЛ, като нападенията през ноември 2015 г. в Париж, в повечето случаи извършителите се биеха докрай. Атаката в Истанбул беше втората за две седмици, след тази срещу коледен базар в Берлин, при която извършителят избяга от мястото, пише в. "Таймс".

ИДИЛ понася големи загуби в своя елитен корпус от кандидати за атентатори самоубийци и ингимаси - нападатели, които не убиват себе си умишлено, но са готови да бъдат убити в хода на атака - при отбраната на Мосул.

Още по темата

Оливие Гита, който ръководи консултантската фирма в областта на геополитическите рискове и сигурността "Глоубъл страт", каза, че ИДИЛ, изглежда, иска да запази своите бойци.

"Осъзнават, че ако успеят да запазят своите бойци живи за по-дълго, тогава те евентуално биха могли да извършат други нападения", заяви той.

Групировката може би разработва нови планове да внедрява джихадисти в набелязани страни и да ги пази да не бъдат открити. ИДИЛ може да научи повече от това как разузнавателните служби проследяват нейните бойци, като провери реакцията след нападения, при които извършителите бягат, вместо да чакат да бъдат застреляни.

"Това е обмислена стратегия от тяхна страна", каза старши съветникът в центъра за оценка на геополитическата ситуация на страните от Съвета за сътрудничество в Залива "Гълф стейт аналитикс" Тиодор Карасик, който проследява отношенията между Близкия изток, джихадистите и Централна Азия. "Те целенасочено оставят документи за самоличност на мястото. Мисля, че го правят, за да всеят объркване и да създадат хаос, а и за да се опитат да разберат как полицията и Западът и неговите разузнавателни служби правят това, което правят."

Новата стратегия може да е свързана с все по-силното съсредоточаване върху Турция като мишена.

Използването на централноазиатски нападател - ако това подозрение се окаже вярно - също е от значение. Д-р Карасик каза, че е ясно, че ИДИЛ смята Централна Азия, голяма част от която е под властта на твърдолинейни светски диктатури, за място, където може да разпространи своето послание.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Ми нема бюджет, бе. В извън работно време сигурно и съпруги играят.
16
1
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
нормално, фанатиците свършват, остават професионалистите.
15
2
 
25
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
На бойците от ИД им се дава статут на клети бежанци ...дават им се пари , храна, покрив и жени ! Дори жените да не искат ......
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ е то девствена рускиня няма Ама карай Джихад е ще вземат каквито има а те са много дори бардака в Рака рускини го обслужват
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След Анкара в Москва
12
5
 
15
 
! Отговори
МНОГО ПО ДОБРЕ преди 7 години
СЕГА ЩЕ БЪДАТ по лесно взривени и няма да има невинни жертви руская сила ще ги направи дюнер кебап и ще ги изедат рибите или нема да има прах от тях нали сега го няма оная ти маимуна от АМЕРИКА ДЕТО снабдяваше а наш любим и драг Тръмп ще им разкаже играта на футбол без топка
11
2
 
21
 
! Отговори
Циник до 11 преди 7 години
Кой светът? Да ги хранят....и да им подсигуряват редовно девственици ли? Тарамбуките ...вместо да хванат пушките , и се бият за родината - търчат с милиони към Европа! Така както си почнал с "помагането" ми дай и на Африканския континент за помогнем - да ги приютим...угояваме...и плащаме! "Вълкът - сам си върши работата затова му е дебел врата" Само , че тези дето плъзнаха из Европа са по-скоро чакали - страхливи готованци!
10
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8 или ще БЯГАТ с кафяви *** като руснаците след Палмира и Табка
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като няма девици има леки рускини бол
8
2
 
9
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Че за какво да се хабят? И да ги хванат с пушката, най-много да изкарат 3-5 години на курорт. Топла вода, редовна храна, разходки, отпуски. А по-вероятно е да се оплачат от някакъв стрес и след месец ще са пак на работа.
7
2
 
14
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Мда...що тарамбуката да убие само веднъж....може и още...па и при Мурксул-ханъм, и да го хванат - го чака луксозен затвор, с фитнес зала, библиотека, телевизор....топличко , сухо, никой не те кара да работиш....биля и образование можеш да получиш....ако ти доскучее
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5 да се биеш и то горе долу успешно с Турската Сирийската Иракската и Иранската армий и сякакви кюрди мюрди и то на КУП неми мязат на страхливци Враговете трябва да се оценяват Реалисти4но не като руснаците с пропагандни фрази Да няма и медал са бягане от Алепо след Палмира виж снайпера ти по мяза на празно шише с препарат за вана
5
2
 
22
 
! Отговори
ined преди 7 години
Свършиха девствениците в мохамеданския рай и затова не искат да се самоубиват.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя иска да трупа още фрагове, явно
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно се справят само за двата последни дни Пробиха обсадата при Мусул снощи наритаха и кюрдите + думнати 4 танка т 72 и един т 90 при база т 4 в Сирия при положение 10000000000 гръмнати щаба
2
1
 
6
 
! Отговори
Косьо преди 7 години
Ми те не всички може да искат женско име девици...
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Права е Надя. Няма мъченическа смърт, няма клацурене на честни ханъми в Рая!