Ангела Меркел – следващата мишена на Русия

Тя може да стане новото плашило на мястото на САЩ
4 яну 2017 20:50, Елка Василева
405
Ангела Меркел – следващата мишена на Русия
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Не е изненада, че Русия се отнесе с колективно пренебрежение към експулсирането на своите дипломати от президента на САЩ Барак Обама, обявено в четвъртък в отговор на усилията на Кремъл да манипулира (американските) избори през 2016 г. Москва като че ли изчаква часовникът да отброи (изтичането на мандата на Обама), знаейки, че на 20 януари той ще бъде сменен с почитател (на Путин) в Белия дом и с приятел в Държавния департамент.

Но тази смяна носи и своите рискове. Президентът Владимир Путин губи с нея и своето любимо плашило. В обозримото бъдеще САЩ едва ли ще могат да бъдат за Русия предпочитаният враг на държавата. И познайте кой е най-добре поставен да стане новото плашило? Ангела Меркел, пише Йохен Битнер във в. "Ню Йорк таймс".

Германският канцлер е идеалната мишена. В Германия ще има избори наесен и с възхода на политици, симпатизиращи на Русия, тя, кандидатствайки за четвърти мандат, може да се окаже единствения европейски лидер, готов да се възправи срещу отново напиращата Русия.

След анексирането на Крим през 2014 г. Меркел е най-последователният глас за наказване на Русия. Година по-късно тя гостоприемно отвори вратите на Германия пред милион бежанци и настоя и останалите страни от ЕС да направят същото, с което, според руските етнонационалисти, "разводнявала" европейската култура. Освен това тя продължава да вярва в един обединен, интегриран Европейски съюз като бастион на либералните ценности и, най-малкото негласно, като икономически вал срещу Русия.

Изглежда че Русия, вероятно, планира да направи през 2017-а същото на госпожа Меркел и нейните съюзници, което направи на Хилари Клинтън и демократите в САЩ през 2016 г.

Та нали същата хакерска група, която проникна в компютрите на Демократическата партия, известна в интернет като Fancy Bear или Sofacy group, атакува и мрежата на германския парламент. Тя е обвинена и за кражбата на документи от отделни депутати. Всяко разкритие за това как Русия се е намесвала в американските избори е предвестник за онова, което може да се очаква в германската изборна кампания, която и без това вече се очертава като най-мръсната, най-безскрупулната и най-изтощителната в модерната германска история.

Но този предвестник, от друга страна, дава и преимущество на Германия. Ние знаем за руските технически способности и методи и което е още по-важно, ние развиваме нашия усет за това каква идеология мотивира действията им и как тя ще насочва атаките им.

В това отношение можем да почерпим ценни поуки от Студената война. Това, което Русия върши днес, е до голяма степен дигитална версия на онова, което ние, германците, преди 1989 г. наричахме "Zersetzung". Терминът е труден за превод, но може най-добре да бъде описан като политически еквивалент на явлението, при което се налива киселина върху органична материя: разтваряне и разпадане.

Методите на Zersetzung имат за цел да поставят под съмнение основополагащите норми на западния либерален ред и неговите институции; да изопачат и, следователно, да дискредитират целите на Европейския съюз, НАТО и свободната пазарна икономика; да подкопаят доверието в свободата на медиите и в свободните избори.

Похватите на Zersetzung включват злонамереното очерняне на нечия репутация чрез разпространяване на лъжи и фалшиви новини, създаването на "сива зона" от съмнения, в която за фактите, за истината е трудно да си пробият път.

Вече сме виждали всичко това по-рано в тактиката на КГБ и на източногерманската ЩАЗИ: психологическа война, разпространение на зловредни слухове, схеми за подкупване на политици, които след това да бъдат представени като престъпници. Те го използваха както във вътрешен план - срещу дисиденти, и външно - срещу западните врагове. Путин и неговите бивши колеги от КГБ трябва обаче да знаят, че този път ние имаме по-добър усет за техните мръсни номера за това как са адаптирали Zersetzung за ерата на интернет.

Не по-малко важно е да сме наясно с идеологията , която стои зад тези атаки. През септември моят вестник - "Ди Цайт", обедини усилията си с телевизия Цет Де Еф за разкриване на подробности относно високо усъвършенстваната дезинформационна кампания на Москва. Ние успяхме да получим достъп до 10 000 електронни съобщения (имейли), които показват как идеолози, близки до администрацията на Путин, съветват проруското сепаратистко правителство в Източна Украйна.

Сред тези имейли имаше документ, който излага "тематични опорни точки", които обслужващите бунтовниците медии трябва да следват - ако е необходимо, чрез изопачаване на факти и фалшифициране на новини. В тях се казва: "Днес Русия не е същата, както през 1990-те години и работи непоколебимо за възстановяване на силата на Съветския съюз. Днес Русия е на равна нога със Запада. В ход е глобална дипломатическа война. Но Западът също страда от тази война и все още не е ясно кой ще победи."

Няма съмнение, че подобни настъпателни заповеди са дадени и на армиите от хакери, пратени да атакуват демократите (в САЩ) и които сега кроят атаки срещу Германия.

Съвсем ясно е кой ще загуби. Путин и безразсъдните му фалшификатори трябва да знаят, че единственото, което ще пожънат от тази лъжовност, е още едно изгубено поколение руснаци, които биха служили по-добре на страната си, ако им се даде възможност за честни и конструктивни интелектуални предизвикателства. Правителство, което рисува вражески образ на външния свят, за да създаде усещане, че Русия отново е велика, е обречено на провал, както се е проваляло преди.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
7
 
! Отговори
Истината. преди 7 години
Със избора на Тръмп САЩ обяви война на Китай,няма да влизам в подробности ,който мисли ще се сети.Крим ще бъде изтъргуван и признат във удобен момент за Израел,Израел ще е новата империя превзела земите на Сирия,Иран и Ирак,само гледайте а във тази битка Китай са изоставени,САМО ГЛЕДАЙТЕ,войната сега започва,само гледайте
93
1
 
2
 
! Отговори
до Циник преди 7 години
ееее, ами ние сме почти колеги - аз съм във Феродо - Англия, програмист на CNC машини, извинявай за преди малко
92
4
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Защо е необходимо да обвиняват Путин за собствените си некадърни марионетки? Нима ако им е чиста работата ще се плашат от няколко новинарски канала и чифт *** по форумите? Я, да престанете с тия пропагандни материали!
91
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ангела Меркел е вече мишена на собствения си народ заради глупостта с мигрантите.Едва ли ще гласуват отново за нея.
90
2
 
1
 
! Отговори
до Цицниk преди 7 години
не се засягай, питам от чисто професионално любопитство - и аз съм в автоиндустрията та за това
89
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се поздравим със 139години свободна София ! Да благодарим на братска Русия !Другото са глупости !
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ei.........................KHAZITO MERKEL SEGA BRATIATA ROMI S TURSKO SAMOSAZNANIA OT BG SHE IZDADAT ALBUM S PESNI NA BLAGODARNOST KAM KHAZITO MERKEL CHE IM DADE BLAGINKI SOZIALCHETA I ZELI KASHI NA DARZAVNA IZRAJKA V GERMANIA BEZ DA SA RABOTILI I DEN S DOGOVOR V GERMANIA SHE PEAT MALADO KHAZI NEGO SI GO BIVA MLADO KHAZI MERKEL DJIK TAKI BAKI BAKI BA MERKEL E SUPER KHAZI I TAKA NATATAK
87
0
 
3
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
Поправка - ...ДЕТО само суровини продава...
86
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изкараха руското плашило, за да сплотят редиците на евротолерастите като Меркел. Нов мандат за Меркел означава смърт за Европа, разберете го най-накрая. Плашат ви с Русия само за камуфлаж- врагът на Европа не е външен, а е вътрешен, в лицето на Меркел и Брюксел, които вкарват троянския кон на джихадистите в Европа.
85
1
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
На Путин не му трябват хакери.С него са героите от руския Фолклор-туй Кашчей туй Злото Еднооко.....Но някои са леко своенравни.Изборите си е самоволна проява на Баба Яга....Не искаше конкуренцията.
84
1
 
4
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
До ***.Хем много могъщ - назначава президенти в САЩ и решава избори в Германия (пък и голям хакер),хем президент на регионална държава със слаба икономика детски само суровини продава.Че той направо магьосник бе!
83
1
 
7
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
НИЕ НА КОГО СМЕ МИШЕНА,ЧЕ ОСТАНАХМЕ ПО ДОЛНИ ***,БЕЗ ПРОМИШЛЕНОСТ,БЕЗСЕЛСКО СТОПАНСТВО,БЕЗ ЦЕНТРАЛИ,БАТКОВЦИТЕ ЗАЩО НЕ СИ ПЛАЩАТ ЗА БАЗИТЕ,ЗАЩО НИ ЦОЦАТ С ТОКА И КАДРИТЕ,НАЛИ СА БОГАТИ,МНОГО БОГАТИ,ИМАТ КОЛОНИИ,А ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА ПАК НА АВАНТА,НИЕ КАКВО, ДОНОРИ НА БОГАТИТЕ ЛИ СМЕ,ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ВЕЧЕ 30г НА КОГО СМЕ МИШЕНА.НАЛИ МНОГО ГИ РАЗБИРАТЕ ВСИЧКИ НЕЩА,РУСИЯ,ГЕРМАНИЯ И ДР,А НИЕ МРАВКИТЕ ДО КОГА ЩЕ БАЧКАМЕ,500Г РОБСТВО,ТАМАН СЕ ОПРАВИХМЕ ИПАК СМЕ МИШЕНА ,НА КОГО ЗА ТРЕТИ ПЪТ ПИТАМ,.
82
1
 
5
 
! Отговори
Тая още жива ли е? преди 7 години
Германците трябваше до сега да си я обесят сами или да я самоубият, като Хитлер! Така нямаше да става мишена на никой!
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-обичам анализи позоваващи се на ЕЖК, без да са подкрепени с нито едно доказателство, това е абсолютно професионална...пропаганда и нищо повече.
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В това отношение можем да почерпим ценни поуки от Студената война."От коя Студена война- от старата или от новата? От старата поуките отдавна са извлечени. Поуката от новата Студена война е само една- Западът върви към самоубийство, не го следвайте, ако ви е мил животът.
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия западни медии вече приличат на жълтите медии на нидялко.Вече се забавляваме с техните констатации относно Русия.Мюсюлманинът Барак Хюсеин си въобразяваше,че след като две седмици преди да напусне белият дом изгони руските дипломати,Путин ще му отговори с същото.Само че Путин си го премести.А Меркел вече е пътничка.Поне така се надява цялото прогресивно и демократично човечество.Сагата с Крим отшумя.Украйна е отсвириха тотално,сега плашат литовците,а европейките ги обарват ***.
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на В.Путин! Истински държавник!
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ах ах ах меркел - преструва на беден агне...........
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американската статия очевидно е насочена към широката европейска аудтория. Излишно е да споменавам, че ако нищожна част от европейците изразяваха анти бежански настроения, Ню Йорк Таймс изобщо нямаше да ни обърне внимание, нали така?Вие наричате огромна част от европейците "руски етнонационалисти", наясно ли сте, че след тези ваши изцепки не виждаме врага в Русия, а го виждаме само в лицето на САЩ и Германия?
75
2
 
13
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Леле-този Путин назначава Американски президенти, уволнява германски канцлери....че той бил много могъщ...