Ангела Меркел – следващата мишена на Русия

Тя може да стане новото плашило на мястото на САЩ
4 яну 2017 20:50, Елка Василева
405
Ангела Меркел – следващата мишена на Русия
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Не е изненада, че Русия се отнесе с колективно пренебрежение към експулсирането на своите дипломати от президента на САЩ Барак Обама, обявено в четвъртък в отговор на усилията на Кремъл да манипулира (американските) избори през 2016 г. Москва като че ли изчаква часовникът да отброи (изтичането на мандата на Обама), знаейки, че на 20 януари той ще бъде сменен с почитател (на Путин) в Белия дом и с приятел в Държавния департамент.

Но тази смяна носи и своите рискове. Президентът Владимир Путин губи с нея и своето любимо плашило. В обозримото бъдеще САЩ едва ли ще могат да бъдат за Русия предпочитаният враг на държавата. И познайте кой е най-добре поставен да стане новото плашило? Ангела Меркел, пише Йохен Битнер във в. "Ню Йорк таймс".

Германският канцлер е идеалната мишена. В Германия ще има избори наесен и с възхода на политици, симпатизиращи на Русия, тя, кандидатствайки за четвърти мандат, може да се окаже единствения европейски лидер, готов да се възправи срещу отново напиращата Русия.

След анексирането на Крим през 2014 г. Меркел е най-последователният глас за наказване на Русия. Година по-късно тя гостоприемно отвори вратите на Германия пред милион бежанци и настоя и останалите страни от ЕС да направят същото, с което, според руските етнонационалисти, "разводнявала" европейската култура. Освен това тя продължава да вярва в един обединен, интегриран Европейски съюз като бастион на либералните ценности и, най-малкото негласно, като икономически вал срещу Русия.

Изглежда че Русия, вероятно, планира да направи през 2017-а същото на госпожа Меркел и нейните съюзници, което направи на Хилари Клинтън и демократите в САЩ през 2016 г.

Та нали същата хакерска група, която проникна в компютрите на Демократическата партия, известна в интернет като Fancy Bear или Sofacy group, атакува и мрежата на германския парламент. Тя е обвинена и за кражбата на документи от отделни депутати. Всяко разкритие за това как Русия се е намесвала в американските избори е предвестник за онова, което може да се очаква в германската изборна кампания, която и без това вече се очертава като най-мръсната, най-безскрупулната и най-изтощителната в модерната германска история.

Но този предвестник, от друга страна, дава и преимущество на Германия. Ние знаем за руските технически способности и методи и което е още по-важно, ние развиваме нашия усет за това каква идеология мотивира действията им и как тя ще насочва атаките им.

В това отношение можем да почерпим ценни поуки от Студената война. Това, което Русия върши днес, е до голяма степен дигитална версия на онова, което ние, германците, преди 1989 г. наричахме "Zersetzung". Терминът е труден за превод, но може най-добре да бъде описан като политически еквивалент на явлението, при което се налива киселина върху органична материя: разтваряне и разпадане.

Методите на Zersetzung имат за цел да поставят под съмнение основополагащите норми на западния либерален ред и неговите институции; да изопачат и, следователно, да дискредитират целите на Европейския съюз, НАТО и свободната пазарна икономика; да подкопаят доверието в свободата на медиите и в свободните избори.

Похватите на Zersetzung включват злонамереното очерняне на нечия репутация чрез разпространяване на лъжи и фалшиви новини, създаването на "сива зона" от съмнения, в която за фактите, за истината е трудно да си пробият път.

Вече сме виждали всичко това по-рано в тактиката на КГБ и на източногерманската ЩАЗИ: психологическа война, разпространение на зловредни слухове, схеми за подкупване на политици, които след това да бъдат представени като престъпници. Те го използваха както във вътрешен план - срещу дисиденти, и външно - срещу западните врагове. Путин и неговите бивши колеги от КГБ трябва обаче да знаят, че този път ние имаме по-добър усет за техните мръсни номера за това как са адаптирали Zersetzung за ерата на интернет.

Не по-малко важно е да сме наясно с идеологията , която стои зад тези атаки. През септември моят вестник - "Ди Цайт", обедини усилията си с телевизия Цет Де Еф за разкриване на подробности относно високо усъвършенстваната дезинформационна кампания на Москва. Ние успяхме да получим достъп до 10 000 електронни съобщения (имейли), които показват как идеолози, близки до администрацията на Путин, съветват проруското сепаратистко правителство в Източна Украйна.

Сред тези имейли имаше документ, който излага "тематични опорни точки", които обслужващите бунтовниците медии трябва да следват - ако е необходимо, чрез изопачаване на факти и фалшифициране на новини. В тях се казва: "Днес Русия не е същата, както през 1990-те години и работи непоколебимо за възстановяване на силата на Съветския съюз. Днес Русия е на равна нога със Запада. В ход е глобална дипломатическа война. Но Западът също страда от тази война и все още не е ясно кой ще победи."

Няма съмнение, че подобни настъпателни заповеди са дадени и на армиите от хакери, пратени да атакуват демократите (в САЩ) и които сега кроят атаки срещу Германия.

Съвсем ясно е кой ще загуби. Путин и безразсъдните му фалшификатори трябва да знаят, че единственото, което ще пожънат от тази лъжовност, е още едно изгубено поколение руснаци, които биха служили по-добре на страната си, ако им се даде възможност за честни и конструктивни интелектуални предизвикателства. Правителство, което рисува вражески образ на външния свят, за да създаде усещане, че Русия отново е велика, е обречено на провал, както се е проваляло преди.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 7 години
Подготвя се почвата за загуба на Меркел на следващите избори? На такова ми прилича
73
1
 
13
 
! Отговори
до 133 преди 7 години
"Аха .. да разбирам ли че евроантлантичски ценности е да нахраниш гладния, бедния и бягащия от война ?"Европа не е приют за бездомници от цял свят, не е обществена кухня, нито благотворителна организация. Тези "бежанци" все към най-богатите страни с най-сочните помощи се тикат. Уж от войната бягат, пък прекосяват половината континент, който им предлага сигурно убежище, за да се натресат на най-сочната мръвка. Евроатлантикът ни баламосва, че бягат от войната, а те всъщност са златотърсачи.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел абла не трябва да си ходи за да има възможност за пълна капитулация на еврозоната.
71
2
 
6
 
! Отговори
Artanis преди 7 години
Vasilev detence malko are stiga si pisal vuv vseki post razni izmisleni agenti ot cru hich ne me interesuvat da ti kaja chesno i stiga si plul po russia zashtoto ako nebeshe tq da ni pomogne vuv voinata sega v momenta shteshe da pishesh na turski i da se kazvash Azis ili redjep...Agent Ouen wilson ot bloka ti
70
3
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
пресмъртна западна пропаганда на един тотално провален и псхихясъл атлантически политически елит!
69
3
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
До 91 Въй !? Путин бомбардира Алепо и сирийците дойдоха у Немско? Ами Афганистан ? И там ли е бомбил Путин? Ами в Алжир ? Тунис ? Мароко? Бомбардира наред тоя Путин , а? И всичкото кеч бяга от него в Германия да изнасилва и мързелува на воля? Не ти е лесно с тая лека главица на тебе.
68
2
 
8
 
! Отговори
до 107 преди 7 години
"До Анонимен 100И в какво точно се изразява 'евроатлантическата пропаганда' ?!!"-------------------Ти прочете ли статита? Обяснява ти се, че си проруски националист ако не искаш да приютиш и интегрираш всичките араби и африканци. Това може да го изцепи само отчаян атлантически либераст.
67
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Провалът на санкциите срещу Русия са израз на провала на запада. Путин отново ги сложи в малкия си джоб и показа високата си класа.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Що ти пука ? Да не си нещо повече от някой с друг цвят на кожата или форма на очите ?"Защото Европа е моят дом. Моят дом е моята крепост, а не световен бардак.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е последният останал германец в Европа.
64
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средния руснак, живее доста по-добре от българина. Русия спечели войната в Сирия с около 2млн.долара на ден, на САЩ за същата ефективност, щяха да им бъдат нужни 115млн.(американски доклад). Поддържането на евтина валута поддържа износа. Русия изпитва неудобства от санкциите, но не изпитва остър недостиг от нищо...
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 107В откровени проcтотии и тъпизми и много пари похарчени безуспешно от Брюксел за примитивна и бездарна антируска пропаганда.
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1945. Ужас! Руснаците идват в Берлин! 2017. Скъпи руснаци! Кога ще дойдете в Берлин?!
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все повече се чувства желание за излизане от ЕС, държавите се чувстват обречени следвайки политиката и не виждат изход от кризата.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко за немската нация , измислиха атомната бомба ,а не можаха да я използват и сега държави носители на бардака и безпорядъка я рекетират .
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Похватите на Zersetzung включват злонамереното очерняне на нечия репутация чрез разпространяване на лъжи и фалшиви новини, създаването на "сива зона" от съмнения, в която за фактите, за истината е трудно да си пробият път."Имам чувството, че ни вземат за дечица от детската градина, на които могат да разказват приказки за Торбалан и Баба Яга. Истината е, че "евроатлантическата" пропаганда издиша по всички показатели и всички виждат, че се крепи само на празни приказки и илюзии.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На ЕС песента вече му е изпята.
57
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Петербург вече започват де се усещат че има нещо сбъркано в системата.
56
2
 
2
 
! Отговори
pesho преди 7 години
bravo Elke , strahotna statija ! kak gi namirash !?
55
4
 
15
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
КОЛКОТО И ГЛУПОСТИ ДА ПИШЕТЕ ЗА РУСИЯ НЕ МОЖЕТЕ ДА МЕ УБЕДИТЕ,ЧЕ ОТ РУСОФИЛ ЩЕ СТАНА РУСОФОБ,НЕ ЗНАЯ БЪЛГАРИН , КОЙТО ДЪРЖИ НА СВОЯТА ЧЕСТ,ЧЕ ЩЕ ПРОДАДЕ РУСОФИЛСТВОТО СИ ЗАРАДИ ПИСАНИЯТА РЕДОВНО В ТАЗИ ПОСОКА.БЪЛГАРИНЪТ МОЖЕ ДА ИМА НЯКОИ НЕДОСТАТЪЦИ,НО УМЕЕ ДА ЦЕНИ МЪЖЕСТВОТО,ЧЕСТНОСТТА И МРАЗИ ЛЪЖАТА,КОЯТО ЗАПАДА И ДО СЕГА ЩАТИТЕ СЕ СРЕМЯТ ДА ОБЪРНАТ ЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ, И ДА НАПРАВЯТ ЧОВЕК ЗА ЧОВЕКА ВРАГ.МОЖЕТЕ ВСИЧКО,НО НЕ И ДА ОБЪРНЕТЕ ДУШАТА МИ.8100