Ангела Меркел – следващата мишена на Русия

Тя може да стане новото плашило на мястото на САЩ
4 яну 2017 20:50, Елка Василева
405
Ангела Меркел – следващата мишена на Русия
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Не е изненада, че Русия се отнесе с колективно пренебрежение към експулсирането на своите дипломати от президента на САЩ Барак Обама, обявено в четвъртък в отговор на усилията на Кремъл да манипулира (американските) избори през 2016 г. Москва като че ли изчаква часовникът да отброи (изтичането на мандата на Обама), знаейки, че на 20 януари той ще бъде сменен с почитател (на Путин) в Белия дом и с приятел в Държавния департамент.

Но тази смяна носи и своите рискове. Президентът Владимир Путин губи с нея и своето любимо плашило. В обозримото бъдеще САЩ едва ли ще могат да бъдат за Русия предпочитаният враг на държавата. И познайте кой е най-добре поставен да стане новото плашило? Ангела Меркел, пише Йохен Битнер във в. "Ню Йорк таймс".

Германският канцлер е идеалната мишена. В Германия ще има избори наесен и с възхода на политици, симпатизиращи на Русия, тя, кандидатствайки за четвърти мандат, може да се окаже единствения европейски лидер, готов да се възправи срещу отново напиращата Русия.

След анексирането на Крим през 2014 г. Меркел е най-последователният глас за наказване на Русия. Година по-късно тя гостоприемно отвори вратите на Германия пред милион бежанци и настоя и останалите страни от ЕС да направят същото, с което, според руските етнонационалисти, "разводнявала" европейската култура. Освен това тя продължава да вярва в един обединен, интегриран Европейски съюз като бастион на либералните ценности и, най-малкото негласно, като икономически вал срещу Русия.

Изглежда че Русия, вероятно, планира да направи през 2017-а същото на госпожа Меркел и нейните съюзници, което направи на Хилари Клинтън и демократите в САЩ през 2016 г.

Та нали същата хакерска група, която проникна в компютрите на Демократическата партия, известна в интернет като Fancy Bear или Sofacy group, атакува и мрежата на германския парламент. Тя е обвинена и за кражбата на документи от отделни депутати. Всяко разкритие за това как Русия се е намесвала в американските избори е предвестник за онова, което може да се очаква в германската изборна кампания, която и без това вече се очертава като най-мръсната, най-безскрупулната и най-изтощителната в модерната германска история.

Но този предвестник, от друга страна, дава и преимущество на Германия. Ние знаем за руските технически способности и методи и което е още по-важно, ние развиваме нашия усет за това каква идеология мотивира действията им и как тя ще насочва атаките им.

В това отношение можем да почерпим ценни поуки от Студената война. Това, което Русия върши днес, е до голяма степен дигитална версия на онова, което ние, германците, преди 1989 г. наричахме "Zersetzung". Терминът е труден за превод, но може най-добре да бъде описан като политически еквивалент на явлението, при което се налива киселина върху органична материя: разтваряне и разпадане.

Методите на Zersetzung имат за цел да поставят под съмнение основополагащите норми на западния либерален ред и неговите институции; да изопачат и, следователно, да дискредитират целите на Европейския съюз, НАТО и свободната пазарна икономика; да подкопаят доверието в свободата на медиите и в свободните избори.

Похватите на Zersetzung включват злонамереното очерняне на нечия репутация чрез разпространяване на лъжи и фалшиви новини, създаването на "сива зона" от съмнения, в която за фактите, за истината е трудно да си пробият път.

Вече сме виждали всичко това по-рано в тактиката на КГБ и на източногерманската ЩАЗИ: психологическа война, разпространение на зловредни слухове, схеми за подкупване на политици, които след това да бъдат представени като престъпници. Те го използваха както във вътрешен план - срещу дисиденти, и външно - срещу западните врагове. Путин и неговите бивши колеги от КГБ трябва обаче да знаят, че този път ние имаме по-добър усет за техните мръсни номера за това как са адаптирали Zersetzung за ерата на интернет.

Не по-малко важно е да сме наясно с идеологията , която стои зад тези атаки. През септември моят вестник - "Ди Цайт", обедини усилията си с телевизия Цет Де Еф за разкриване на подробности относно високо усъвършенстваната дезинформационна кампания на Москва. Ние успяхме да получим достъп до 10 000 електронни съобщения (имейли), които показват как идеолози, близки до администрацията на Путин, съветват проруското сепаратистко правителство в Източна Украйна.

Сред тези имейли имаше документ, който излага "тематични опорни точки", които обслужващите бунтовниците медии трябва да следват - ако е необходимо, чрез изопачаване на факти и фалшифициране на новини. В тях се казва: "Днес Русия не е същата, както през 1990-те години и работи непоколебимо за възстановяване на силата на Съветския съюз. Днес Русия е на равна нога със Запада. В ход е глобална дипломатическа война. Но Западът също страда от тази война и все още не е ясно кой ще победи."

Няма съмнение, че подобни настъпателни заповеди са дадени и на армиите от хакери, пратени да атакуват демократите (в САЩ) и които сега кроят атаки срещу Германия.

Съвсем ясно е кой ще загуби. Путин и безразсъдните му фалшификатори трябва да знаят, че единственото, което ще пожънат от тази лъжовност, е още едно изгубено поколение руснаци, които биха служили по-добре на страната си, ако им се даде възможност за честни и конструктивни интелектуални предизвикателства. Правителство, което рисува вражески образ на външния свят, за да създаде усещане, че Русия отново е велика, е обречено на провал, както се е проваляло преди.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
6
 
! Отговори
баба Мара преди 7 години
Анонимен 198 и нему подобни драскачи-подлостите,интригите и конфликтите по света ги създават задокеанските ти господари, но толкова са ти оскъдните познания,че просто не си заслужава да ти се доказва кквото и да е.
153
0
 
1
 
! Отговори
Инвалид преди 7 години
До БАБА БУНА 204 Апа ние у наше село имаме лековит извор , детето лекува всичко. Даже гробище си нямаме.
152
1
 
7
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ЧЕ ТЕ ТОЧНО ТАКИВА БУТАТ НАПРЕД И ИМ ОСИГУРЯВАТ ПОБЕДИ,НАШИТЕ ДА НЕ БИ ДА СА ПО ХУБАВИ,ВИЖТЕ ГИ ОТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ЕДНИ И СЪЩИ,ПАРИ НЯМА,ИКОНОМИКА СЪЩО,РОБИ СМЕ В СОБСТВЕНАТА СИ РОДИНА,КОЛОНИЯ СМЕ НА ЗАПАДА И ПО НАТАТЪК .ОТЧИТАТ ОГРОМНИ УСПЕХИ,ПЪК КАТО СЕ ОГЛЕДАМ ,САМО ДЕТО ГРОБИЩАТА СЕ ПРЕПЪЛНИХА.
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютна празнословница, ще се справим, да ама не.
150
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как тая стара мома я избраха германиците акъла не ми го побира,тя семейство не може да завърти тръгнала германия и европа да командва..
149
1
 
11
 
! Отговори
Меркел преди 7 години
Най противната политическа мумия след Кунка.
148
2
 
6
 
! Отговори
по нашите географски преди 7 години
До автора на статията: Ако всичко това е вярно, то не си е струвало да се хабите да пишете толкова:)
147
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия на Путин не е в състояние да направи нищо позитивно. Тя има потенциал да прави единствено конфликти, подлости и мpъсни номера на цивилизованите страни, включително и на България.
146
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците преди говориха за Славянство, но когато и техните учени доказаха, че генно нямат нищо общо руси и славяни, тогава пък почнаха да говорят че сме Православни братя :)Тези оиянници не са ни никакви братя, а поробители!Трябва да са ни благодарни за писменоста и вярата, които вземат от нас.А те само пият и плюят света.
145
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това може руската кочиина това прави.
144
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия - това е само територия, а не държава.САЩ от територия станаха сеетовна сила само за 200 години, а русия за 800 само затъва в нлатото
143
5
 
13
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Ta nali tia ot isliamska darjava e sponsurirana ZRU i EU.I ako ne biaha tesi sa6tite rusnazi ,to tesi silni ;amerikanski geroii;i tiahnite kolegi ot eu 6tiaha da sa usrani ot vsiakade.Ne triabva da se iskarva Rusia nai 4ernata darjava,pri polojenie 4e rusia otdavna preduprejdava6e sa tosi imigrantski potok.No nikoi ne 6te da slu6a.
142
36
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия все ще си е добре, дори Меркел да я няма.Русия винаги щеже бедна и гладна.
141
21
 
8
 
! Отговори
решетников преди 7 години
и ние трябва да изгоним феновете на "Бояришник".
140
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като прочетох името на списувателя на статията в Ню Йорк Таймс и ми стана ясно...Битнер...евреин, та дрънка.... Може ли господинът да обясни как са "получили" достъп до 10 000 имейла..не ли по съшия начин, по който твърдят, че хакерства Русия... Или руските хакери за зли и лоши, защото са против престъпницата Килъри, а американските и германски такива са истински герои, защото са хакнали имейлите на руснаците?!...
139
6
 
41
 
! Отговори
Градското преди 7 години
Хайде , пак Путин виновен , че Меркел избрала да седне на *** , а не да общува с руснаци!Няма да и хареса и ще даде заден , но.....късно ще е дъртооо!
138
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е надупчена германската мишена Меркел от дупки на попадения!!!От свои действия,от действия на съпартийци,сънародници,от чужди приятели и не знам дали ще издържи попадение на Путин!!Че,мишената едва се държи бе!!Не попадение,полъх и трябва само да падне!!!
137
2
 
26
 
! Отговори
варна преди 7 години
На Германия им трябва леля Цеца Цачева,защото е най-подготвена от всички. Нищо че не говори никакви езици, всички знаят че е подготвена.
136
4
 
34
 
! Отговори
niki преди 7 години
Значи не Меркел е виновна че внесе 2 000 000 талибана, а Путин?Близките на жертвите убити от приятелите на Меркел трябва да я съдят.
135
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много кеф ми става като си представя как бабето ще се пържи тази година, бавно и агонизиращо като църнийо и приятел.