Марин льо Пен иска връщане на ЕКЮ-то

Еврозоната да замени еврото, настоява френската националистка
4 яну 2017 20:20, Анисия Иванова
57
Марин льо Пен иска връщане на ЕКЮ-то
Снимка: БТА

Страните от еврозоната трябва се откажат от единната европейска валута и да се върнат към структурата на "общата валута", заяви днес лидерката на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен, имайки предвид Европейска валутна единица (ЕКЮ) - паричната система, която предхождаше еврото.

Пред Ройтерс след новогодишна пресконференция Льо Пен, която се надява да стане президент на Франция, заяви също, че френският държавен дълг трябва да бъде деноминиран в нова национална валута под нейно ръководство.

Лидерката на "Националния фронт" отдавна твърди, че Франция трябва да излезе от еврозоната, но преди не е представяла подробности как да се случи това.

ЕКЮ-то съществуваше наред с националната валута, посочи Льо Пен, допълвайки, че национална валута, която съществува съвместно с обща валута, няма да има последици за френското всекидневие.

ЕКЮ-то бе валутна кошница, която се използваше като разчетна парична единица от членките на блока през двете десетилетия преди въвеждането на еврото през 1999 година. Тази кошница съществуваше паралелно с Европейския механизъм на обменните курсове, който се опитваше да намали колебанията в курсовете на валутите на страните членки. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
29
 
! Отговори
До 2 - знаещият преди 7 години
Пич първо замени" у"-то от уграничени със" о "- то от оправляват и тогава започни да обясняваш колко си знаещ и можещ!
4
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анти-феминистТе и за Брекзита така казваха и за Тръмп така казваха и за референдума на Ренци. Тази година в Италия на власт идват партии, които ще поискат Италия да напусне Еврозоната. Във Франция същото ще се получи.
3
4
 
24
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Не че неща ,ама къде е ЮнкерО що не каже нещо или се е сврял някъде на топличко и се нада бурята да го отмине.
2
19
 
19
 
! Отговори
Азъ преди 7 години
До Вива РусияЗа ЕС не знам, но Еврото е пътник.
1
33
 
22
 
! Отговори
Вива Русия преди 7 години
*** ЕС бавно, но сигурно се разпада.