Две години по-късно: Цветя пред редакцията на "Шарли ебдо"

Франция отбеляза втората годишнина от терористичните нападения
5 яну 2017 21:30,
90
Две години по-късно: Цветя пред редакцията на "Шарли ебдо"
Снимка: Архив, Reuters

Франция отбеляза днес втората годишнина от терористичните атаки в столицата Париж срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо" и магазин за еврейски храни, предадоха световните агенции.

Това бяха първите от вълната ислямистки нападения в страната, при които бяха убити общо над 230 души.

Униформени полицаи, министри и кметът на Париж Ан Идалго запазиха минута мълчание пред старата редакция на "Шарли ебдо" и местата на другите атаки. Положени бяха венци с ленти в цветовете на френското знаме.

Вълната от атаки в Париж и околностите преди две години шокира света и се оказа предвестник на нови нападения във Франция на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Терористичните атаки задълбочиха напреженията между светската държава и голямото мюсюлманско малцинство в страната, а реакцията на властите не помогна за повишаване на намаляващия рейтинг на президента Франсоа Оланд, отбелязва Ройтерс.

Днешната поредица възпоменателни церемонии започна пред старата редакция на "Шарли ебдо", където на 7 януари преди две години двамата братя Куаши застреляха 11 души, включително много от прочутите карикатуристи на вестника.

След това бе отдадена почит на близко място, където полицай бе застрелян от извършителите на атаката срещу сатиричното издание.

Братята Саид и Шериф Куаши бяха ликвидирани от полицията два дни по-късно в печатница северно от Париж.

Към момента на атаката, вестник "Шарли ебдо", вече ставал мишена на бомбено нападение заради публикуване на карикатури на пророка Мохамед, бе в тежко финансово положение.

Оттогава сатиричното издание получи милиони евро от абонаменти, много от които направени в знак на солидарност, и се премести на ново място, пазено в тайна.

На 8 януари 2015 г. друг ислямист, Амеди Кулибали уби полицайка. На следващия ден той атакува магазин за еврейски храни в източните покрайнини на Париж, застрелвайки четирима заложници, преди да бъде ликвидиран от полицията.

Общата равносметка на атаките, отговорност за които пое групировката "Ислямска държава", бе 17 убити. Тримата нападатели бяха ликвидирани.

Вълната от джихадистки нападения превърна сигурността в основна тема на кампанията за президентските избори във Франция напролет. Мнозинството от 66-милионното население на страната са християни, но тя има най-големите мюсюлмански и еврейски общности в Европа.

Извънредното положение, въведено във Франция след атентатите в Париж през ноември 2015 г., остава в сила. "Ислямска държава", която е атакувана от френските въоръжени сили в Ирак и Сирия, призова за нови атаки на френска територия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
32
 
! Отговори
Danko преди 7 години
Ооо, това не им е за първи път, те се гавриха и със загиналите след атентата на руския самолет над Синай, Египет. Пълни уруди са Шаприлитата, имаше толкова загинали деца.
10
1
 
31
 
! Отговори
ined преди 7 години
Лешояди като Шарлитата гаврещи се с човешкото нещастие напълно са си го заслушили.
9
3
 
4
 
! Отговори
Циник до редакцията преди 7 години
Червените ръчички под наглата ви "молба" станаха 7 - просто имате късмет, че не е в най-четеното време - сигурно досега щяха да са 777
8
1
 
5
 
! Отговори
Циник до Анев преди 7 години
Жалко само, че вероятно много малко юзъри ще прочетат за какво иде реч!
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко за убитите, но не мога да съчувствам на индивиди, гаврещи се със смъртта на невинни хора - визирам земетресенията в Италия и удавените в самолетната катастрофа преди седмици... Ако има нещо свято, това е именно живота и паметта на хората и тези драскачи точно с това се изгавриха.
6
3
 
11
 
! Отговори
Циник до редакцията преди 7 години
Бо*клуци - досега 5 червени ръчички !
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме цензурирайте!!! Писал съм истината, без грубости!
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен с цветя, франсетата да се снабдят още с бели чаршафи, възглавнички с дантели и туби с бял вазелин - според настроението на гостите им - дали ще ги трепят или само ще ги любят!!!Оръжие и отпор трябва. А не псалми, китки и либерастски изродщини!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тероризъмът е отвратителен.
2
7
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
От децката градина вече не вярват на вицове :)
1
3
 
55
 
! Отговори
xdd преди 7 години
тия си заслужават бомбата вижте какво са написали за руския самолет....