Япония отзова посланика си в Южна Корея

Капката преляла заради паметник на корейските "жени за утеха"
6 яну 2017 09:37, Елка Василева
5
Япония отзова посланика си в Южна Корея
Снимка: Reuters

Япония отзовава посланика си от Южна Корея заради паметник на корейските жени, които през Втората световна война са били принудени да работят в бордеи за японската армия.

Въпросът за "жените за утеха" от десетилетия трови отношенията между Сеул и Токио, припомня Франс прес. Много южнокорейци ги смятат за символ на насилията, извършени от Япония по време на колониалното й управление на Корея от 1910 г. до 1945 година.

Повечето историци смятат, че до 200 000 жени са били принудени насила да работят в бордеите на японската армия. Повечето от тях са били корейки, но има и китайки, индонезийки и жителки на други азиатски страни.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга подчерта, че Япония и Южна Корея са потвърдили, че сключеното през 2015 г. споразумение решава окончателно и безвъзвратно въпроса за "жените за утеха". "Въпреки това в Пусан беше издигната статуя, което има достойни за съжаление последствия за отношенията между двете страни", заяви той на пресконференция. По силата на споразумението Япония изрази искрените си извинения и изплати 1 милиард йени (8,8 милиона евро) за създаването на фондация в помощ на пострадалите.

Освен отзоваването на посланика си Токио ще отложи и срещи на високо равнище, свързани с двустранния икономически диалог, добави Суга, цитиран от Ройтерс. Отлагат се и преговорите за валутен суап. Финансовият министър Таро Асо заяви, че те не могат стигнат до успешен завършек без изграждане на отношения на доверие.

Паметникът в Пусан беше издигнат на 30 декември редом с японското дипломатическо представителство, припомня ТАСС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега и германците ако се сетят, че имат топки, ще има надежда за Европа!
3
3
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
До АнонименАко смяташ като робот си прав, но ако включиш и нещата от живота - сметката е друга. Това са вече баби на по 90г., я има 3000 оцелели, я не. На умрелите пари не им трябват.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Аз изчислих, че се падат по 4 евро на всяка една от отвлечените жени, но може и да бъркам.това наистина е подигравка. Японците дължат солидни обезщетения, а за паметника няма какво да се сърдят. Предизвикали са 220 000 трагедии, разбили са живота на тези момичета. Това нещастие трябва да бъде запомнено.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, Япония е дала по 44 евро за всяка една жена, която са принудили да работи в бордеите....