Огромен айсберг – на път да се откъсне от Антарктика

За момента няма опасност от повишаване на морското равнище
6 яну 2017 11:37,
41
Огромен айсберг – на път да се откъсне от Антарктика
Снимка: Flickr.com

Един от 10-те най-големи регистрирани айсберги е на път да се откъсне от антарктическия шелф Ларсен С, съобщи Би Би Си, предаде БТА.

Айсбергът е най-северният шелф на Антарктика, с площ 5000 кв. км и дебел около 350 м. Ларсен С плува над водата край Западна Антарктида, като задържа потока на ледниците, които го захранват.

Стара цепнатина в шелфа започна внезапно да се увеличава през декември миналата година. Сега само 20 км задържат айсберга да не отплува. Ако това се случи, шелфът ще стане още по-податлив на разпадане.

Учените следят цепнатината в Ларсен С отдавна, като тревогата им нарасна след сгромолясването на шелфа Ларсен А през 1995 г. и внезапното разпадане на Ларсен В през 2002 г.

За увеличаването на цепнатината на шелфа Ларсен С съобщиха британски учени миналата година. През декември тя нарасна с 18 км само за две седмици. Цепнатината сега е широка около 100 м, като е дълбока около 500 м.

"Ако айсбергът не се отдели през следващите няколко месеца, ще бъда много изненадан", каза проф Ейдриън Лъкман от университета Суонзи.

След отделянето си айсбергът няма да повиши морското равнище, но ако шелфът продължи да се разпада, ще се засили движението на ледниците от материка към океана.

Според изчисленията, ако целият лед от шелфа Ларсен С навлезе в морето, глобалното морско равнище ще се увеличи с 10 см.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
35, Брат, тук не говорим за разтопяване на айсберга, а за това ако се отдели и заплува в океана каква водна маса ще измести обема му. Същото казва и статията само че за Шелфа Ларсен- той ако се отдели на части от Континента техният обем който заемат плувайки в океана ще повиши с 10 сантиметра нивото на световния океан.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за 32 Бе да ти кажа този айсберг ако се разтопи според моите изчисления няма да са 10 сантиметра, но с едни 3-4 сантиметра ще се повиши нивото на световния океан.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да му мислят холандците и англичаните.
30
0
 
12
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Значи връзват го със свински опашки,и никъде няма да отплава.Но да не ги стягат много щото ще го удошът и ще потъне и ще се удави.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 29 И шелфа Ларсен започва да се отделя именно след отделянето на този айсберг. Ит него тръгва процеса...Къде съм казал че айсберга ще повиши нивото на световния океан, бе, бас.тун? Някакво си парче лед 50 км на 100 км площ и дебело 300 метра как ще повиши нивото на световния океан с 10 санта, бе, уби.так?) Говорим за друго, ако Шелфа се отдели с какво ще е пагубен за хората след като се повиши именно чрез него с 10 см нивото на световното морско равнище?? За това питам, смеш.ен!
28
0
 
1
 
! Отговори
от 29 преди 7 години
До АнонименОсвен това не умееш да четеш, ама наш ужас умееш да пишеш))Я пак прочети какво съм написал, да видиш дали си разбрал.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 29 Муахахахах...какво общо имало айсберга с нивото на световния океан? Я прочети последния абзац на статията и ела пак ме питай подобен ***.отски въпрос!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 25 Аз ли да уча, бе, ка.вал? Аз достатъчно съм учил, Грешка! Никога не е достатъчно, затова си толкова ядосан.Учи се дотогава, докато осъзнаеш, че си нищожен и е невъзможно за проумееш Вселената.Айде лек ден.
25
1
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
Ти явно си компетентен по менталните дефицити. Това какво общо има с айсберга и нивото на световния океан, ще ни осветлиш ли?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе, просто не съм длъжен да ти обяснявам, ама ти си питай, нема лошо ,не ми пречиш))
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 25 Потвърждаваш че си папа.гал- сам да съм си прочетял, а ти паркинсон ли имаш на ръцете че не ми обясниш? Или повтаряш глупостите на другите...или своите...може да си един и същи човек. Аргументи, бе,оли.гофрен? Нещо ги нямаш, а ? )))
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм ти писал минус, как позна че съм аз. Ако бях папагал, щях да повтарям само това,което ти казваш )))Ако искаш да знаеш нещо, сам си го учишq не караш другите да ти пишат домашното.Kали се сещаш, че тогава ти ще си папагала?))
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 21 Ти знаеш едно- да чаткаш минуси, папа.гал!)
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 20 Що? Аз съм по-*** от тях- олиго.френите и затова искам да ми обяснят те!
19
2
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
Аз знам, ама няма да ти кажа. Не искам да ти развалям еуфорията, че живееш между олиг***френи, както сам твърдиш.
18
1
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Сам си написал,че искащ обяснения от оли.гоф.рени ..........значи не си по умен от тях хахахахаххахаха
17
0
 
4
 
! Отговори
Пенка преди 7 години
10 см не стигат, трябват поне 15
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито един оли.гофрен от вас тук не може да ми каже какво ще се случи с човечеството ако се повиши с 10 сантиметра нивото на световното морско равнище! Нито един! Само за минуси ви бива...ОВ.ЦЕ! Ще ви обиждам, защото сте си такива!
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знам че не знаете, затова сте ми смешни! Папа.гали!
14
4
 
4
 
! Отговори
от 15 преди 7 години
Вие освен да чаткате минуси друго знаетели?Всички сте едни овце в тази държава- като видите овчаря и му пригласяте. Кажете ако световното ниво на басейните по света се увеличи с 10 сантиметра какво ще се случи пагубно за човечеството?