2 г. след Charlie Hebdo - научи ли си Европа уроците?

Промените в законите и отбраната май остават само на думи
7 яну 2017 20:30, Миглена Иванова
45
2 г. след Charlie Hebdo - научи ли си Европа уроците?
Снимка: БТА

На 7 януари 2015 г. ислямски бойци щурмуваха редакцията на френското сатирично списание "Charlie Hebdo" в Париж. При атаката бяха убити 12 души, припомня Deutsche Welle.

По-рано списанието публикува няколко карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха консервативната ислямска общност. Заради карикатурите списанието получи множество заплахи от радикални ислямисти.

Стрелбата задвижи не само вълна от солидарност в Европа, а и ожесточен дебат за творческата свобода на изразяване, как тя да бъде защитена и възможно ли е поставянето на граници на свободата на словото.

Някои казват, че такива граници не трябва да има. Ако обидите на държавните глави и богохулството преди са били час от наказателния кодекс, това отдавна се е променило, поне в западните общества, посочва изданието.

Стрелбата в редакцията на "Charlie Hebdo" е само едно от серията нападения над творци и културни институции, припомня изданието. Шведският професор по изкуство и карикатурист Ларс Вилкс едва избегна смъртта при атака през февруари 2015 г. Месец по-късно джихадисти нападнаха археологическия музей Бардо в Тунис.

В Сирия пък терористичната организация "Ислямска държава" унищожи голяма част от защитения от ЮНЕСКО древен град Палмира, както и други ценности.

Атаката в "Charlie Hebdo" постави началото и на серия терористични нападения във Франция, при които загинаха повече от 250 души. Атаките бяха насочени точно и срещу свободата на изразяване и културна идентичност, допълва изданието.

Артистичната свобода и свободата на изразяване са ограничени в много страни. Според организацията PEN international в момента около 900 автори и журналисти са в затвора в около 100 държави по света.

Ситуацията особено силно ескалира в Турция през последните две години, като противници на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган често са заклеймявани като предатели и терористи. След опита за преврат в средата на миналата година многобройни медийни компании и издателства бяха закрити, а около 100 журналисти – арестувани.

Ердоган се опита да ограничи и нежелателната сатира от чужбина. През февруари ще има и съдебно заседание по случая с германския сатирик Ян Бьомерман, когото турският президент се опита да преследва заради подигравателна поема.

Атаката в редакцията на "Charlie Hebdo" не е първата в Западна Европа, но несъмнено имаше най-голямо влияние върху западния свят, допълва Observer в свой анализ. Нападението нанася директен удар върху западната култура, която се основава на личната свобода и спокойно съжителство между общностите.

Европа обаче още не е адаптирала системите си за сигурност и затова се стигна до кървавите нападения в Париж от есента на 2015 г., в Ница от лятото на 2016 г. и в Берлин на Коледа. Това е и основната разлика между Европа и САЩ, посочва изданието.

След 9 септември 2001 г. САЩ признаха, че гражданите на страната са мишени и у дома, и в чужбина. Затова и правителството инвестира значителни средства и човешки ресурси в борба срещу тероризма и укрепване на сигурността.

Европа още не си е научила урока. Реалните промени в законите и отбраната в отговор на заплахата са само на думи, заключава изданието. 

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
9
 
! Отговори
ко,не преди 7 години
Европа ли?Що!*** който рисуват най долните и гнусни картинки трябва да питате.Виждал съм много гнусотии.На тея направо къртят.Интересно що се бави карикатурата с техните избити съмишленици.Да не би да им убиха музата.
10
1
 
13
 
! Отговори
ilia-varna преди 7 години
Сега трябва да направят сатирични рисунки и за разстрела на колегите си от преди две години, нали са много отворени и всичко предстявят чрез сатира. Само че сигурно тогава никой няма да ги погледне - ***!
9
1
 
15
 
! Отговори
11 преди 7 години
Тоя пaрцaл се подигра със загиналите от земетръса в Италия - няма свободно слово тука - има само кретения, да се закрива.
8
1
 
4
 
! Отговори
Пиер Задорян преди 7 години
Привет бе Изгърбич? Как дела? Европа ще си научи урока най накрая
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
научи ли си шарли ебдо уроците или арабските учители пак да им дадат урок
6
4
 
22
 
! Отговори
Баладжията преди 7 години
За мен урока беше, че тези бездарници от шарли ебдо трябваше всичките да бъдат избити. Възползваха се от смъртта на част от бездарния си персонал, за да придобият огромна популярност и да продължат да се гаврят с невинни хора. Трябва им нобелова награда за мир, защото обединяват и християни и мюсюлмани в омразата си към тях.
5
11
 
3
 
! Отговори
Евролиберал преди 7 години
Какво има да научава Европа? Атентати има в цял свят. Свободното движение на хора в Европа ще продължи, колкото и да не се харесва това на расистите и ксенофобите! Мнението на разни изпаднали руснаци и източноевропейски *** не се взима под внимание в Свободна, Прогресивна и Либерална Европа - Локомотивът на човешката цивилизация.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те първа започва джихадът в европа.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тцъ!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako chetete korana,koeto ne vi preporuchvam,no shte razberete che djihada ne e evropeiska greshka za da si nauchi urocite,a islyamska tendenciya,koiato rano ili kusno shte e v akciya nezavisimo ot bedni ili bogati durjavi,zatova edibstveniyat otpor e EU,USA,Kitai,Rusiya v yumruk.Stiga gliposti che EU sa vinovni za bejancite i prochie atentati.Koito e krae i agresiven tryabva da poluchi prisuda!!!tova e
1
0
 
23
 
! Отговори
жалко преди 7 години
Нищо не е научила Европа щом продължава да подкрепя групи терористи и да се меша в живота на арабския свят.