Ще шества ли популизмът в ЕС през 2017-а?

Първото голямо изпитание ще са изборите в Холандия през март
7 яну 2017 21:40, Миглена Иванова
70
Ще шества ли популизмът в ЕС през 2017-а?
Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз се приближава все повече към първото си голямо изпитание за тази година. През март са изборите в Холандия, резултатите от които ще дадат първата индикация за това дали популизмът ще е темата и на 2017 г., пише CNBC в свой анализ.

"Изборите в Холандия са прелюдия към доминиращата тема на 2017 г. за еврозоната и ЕС – политиката“, коментира Карстен Бржески, главен икономист в ING в Германия.

Според него холандският вот малко се подценява предвид изборите в Германия и Франция, но той се разглежда като тест дали популистките партии биха могли да сформират правителство в някоя от основните държави от еврозоната.

Политическият календар през 2017 г., вече е доста натоварен. Изборите в Холандия са на 15 март, Франция избира новия си президент през април/май, а Германия провежда генерални избори през ноември.

В Италия също ще има предсрочни избори, след като премиерът Матео Ренци подаде оставка заради неуспешния референдум за конституционната реформа. Още обаче не е сигурно кога точно ще се проведат те.

ЕС пък трябва да се започне да изяснява два щекотливи въпроса – Brexit и изпълнението на спасителната програма за Гърция, посочва изданието.

На този фон анализаторите се чудят колко добре ще се справят популистките партии на изборите.

Резултатите от проучванията на общественото мнение например посочват, че антиевропейската Партия за свободата в Холандия ще спечели вота. Като се има предвид фрагментацията на холандската политическа сцена обаче, лидерът й Герт Вилдерс едва ли ще успее да сформира мнозинство.

"Очакваме по-нататъшно раздробяване на политическия пейзаж, което ще доведе до трудности при сформирането на ново коалиционно правителство“, посочват икономисти от Rabobank пред медията. "Най-малко четири партии ще бъдат необходими, за да се постигне мнозинство в двете камари на парламента на Холандия", допълват експертите.

Банката признава обаче, че Вилдерс може и да стане премиер на Холандия, въпреки спорната му роля на политическата сцена в страната. Шансовете на другите популистки партии в страната обаче са малки.

Възможността Холандия да се сдобие с крайно десен премиер има отражение и в други държави от ЕС. Бржески посочва, че в много отношения страната диктува политическите тенденции в цяла Европа. 

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Правилно ли съм разбрал - "популист" е политик, който не желае *** и араби, да паразитстват на гърба на народа му, докато го еват и взривяват по мегданите?"Абсолютно правилно си разбрал, затова да се надяваме че "популистите" ще продължат да громят брюкселската мафия.
33
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Продължава да битува и да се тиражира на принципа "крадеца вика, дръжте крадеца!" заблудата че популизма в ЕС може да дойде на власт! Истината е, че той Е на власт! Точно той и съответната политика докараха до предразпад Съюза! Точно Меркел, Оланд и компания са истинските популисти, защото провеждат политика несъобразена с желанията на собствените им народи!!
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не е женски полов орган е популист?
31
1
 
23
 
! Отговори
несведущ преди 7 години
Правилно ли съм разбрал - "популист" е политик, който не желае *** и араби, да паразитстват на гърба на народа му, докато го еват и взривяват по мегданите?
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато ЕС и държавите в него се управляват от политически ЕВРОТИЦИ,положението ще се смарангосва!Добрата надежда е Г-3- съюзът CHINA-USA-RUSSIA- съкратено групата CUR !Евроитиците искаха пазарна икономика и глобализъм- вот вам глобализъм!Кой каквото търси-винаги го намира!!!Не се полага "Чичолинковците" да си мерят "дипломацията" с тази на "Чичковците"- не са били на правилните уроци при правилните преподаватели!!!
29
0
 
12
 
! Отговори
Почерпан преди 7 години
Тези заглавия не може да са сериозна журналистика. Иначе симпатичните дами, които ни ги представят, против тях нищо нямам.
28
1
 
9
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
NE
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо на всеки 4 год се явава някой реформатор, който иска да оправя бакиите на популистите.Популист след популист навързани като свински черва.
26
4
 
28
 
! Отговори
Проста сметка преди 7 години
Меркел и баварците се разбраха да приемат по 200 000 "бежанци" ГОДИШНО! За 5 години това са още 1 милион бежанци към вече приетите. Както знаете в исляма всеки мъж има по няколко съпруги и 10 деца. Значи след едни 10 години мигрантите ще са над 5, 6 милиона! Ако към тях добавим и 4,5 милиона турци бройката отива на около 10 милиона. И имайки предвид, че немците се * масово, отричат християнските ценности и не правят деца вече... Така се прави подмяна на населението, дами и господа.
25
5
 
36
 
! Отговори
Страхлив либерал преди 7 години
Мола въ нидейти да избира популистити! Не ни разваляйте рахата и мултикултурния РАЙХ!! За нас Меркел-ханъм е светая и светих тя ни построи комунизма и сме много доволни! Я, я! Путин е виновен! В ЕС няма популисти! Това са руски партии, които Русия е създала! Искаме бежанци! Защото сме от третия пол и няма кой да такова жените ни разбирате ли??
24
4
 
31
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 7 години
През 2017-а вече няма да съществува т.н. "ЕС"!
23
4
 
19
 
! Отговори
Тръмп преди 7 години
Ден след ден м-р Тръмп бие шутове по евро-лейбъристките кратуни залеза на популизма настъпва първо в САЩ после и у нас. С такива шутове популизма им набързо ще залезе.
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕДИНСТВЕНИЯ ПОПУЛИЗЪМ Е СОЦИАЛИЗМЪ
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какъв популизъм стана дума, умерената европейска опозия ще сложи край на диктатурата на Меркел и терористите на ИД със основно седалище авиогарата в Кьолн.
20
2
 
14
 
! Отговори
=== преди 7 години
А кой определя кое е популизъм - евролибералите ли или чичко Сорос - смешници....
19
3
 
27
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Популизмът ще продължи да залязва през 2017г, след като Бойко, Меркел и Оланд бъдат свалени от власт за радост на по-нормалните хора.
18
2
 
22
 
! Отговори
Handel преди 7 години
Любимото обвинение на дневпните европейски и американски политици е "популист". И защо? За да не си спомни някой че думата произлиза от народ - този същият "народ", чиито интереси политиците се кълнат да защитават. След което всеки, който действително мисл иза народа го обявяват едва ли не за престъпник. Защото, ако наистина мислиш преди всичко за народа, как ще *** благините на власста и ще си тъпчеш джобовете?
17
2
 
10
 
! Отговори
Фрекзит преди 7 години
Франция няма как да бъде анексирана от фюрерката Меркел ще има референдум.
16
2
 
29
 
! Отговори
Кико преди 7 години
Какво означава "популизъм"? Да не би да използвате новата дума-заместител за "родолюбци"? Пак сте чели и преписвали от БиБиСи, Индипендънт или Дойче Веле? Идват, и Мари Льопен, и Тръмп, и Алтернатива за Дойчланд, и Англия е аут от ЕС!!! Събудете се, народите на бялата, юдео-християнска цивилизация вече започнаха да се пробуждат и да осъзнават, че т.нар. Европейско-атлантически ценности, с цялата им терминология (от рода на популизъм) са един маскарад на ГЕНОЦИД към белите християни!
15
0
 
16
 
! Отговори
М. да ... преди 7 години
2017 крайно време е Меркел да си ходи!Даже е закъсняла!