2017 г. - дойде времето на геополитическата рецесия

Тя е най-рискова в политическо отношение за последните 70 години
Обновена: 8 яну 2017 15:34 | 8 яну 2017 14:45, Камелия Цветанова
105
2017 г. - дойде времето на геополитическата рецесия
Снимка: Reuters, архив

Промяната на курса на развитие на САЩ под крилото на Доналд Тръмп, китайското желание за разширяване на влиянието и губещият позиции германски канцлер Ангела Меркел ще направят новата 2017 г. "най-нестабилната“ в политическо отношение от Втората световна война насам, смятат от Eurasia Group.

"През 2017 г. влязохме в период на геополитическа рецесия“, смятат от базираната в Ню Йорк компания, цитирани от Bloomberg.

След като Тръмп встъпи в длъжност, международната икономика няма да може повече да разчита на САЩ да чертае пътя на развитие, смятат от компанията, която дава съвети на инвеститорите относно политическите рискове.

Сигналите, които праща Тръмп за затопляне на отношенията с Русия, скептицизмът му към НАТО, както и фактът, че идеите му съвпадат с тези на европейските партии, които са против статуквото (например Националният фронт във Франция), биха отслабили "най-големия военен алианс, защитаващ световния ред“, се посочва в доклад на компанията.

Предупрежденията, които са отправени в него, целят да напомнят за обхвата от заплахи за стабилността през 2017 г., които варират от изборите в Германия, Франция и Холандия и британското планирано излизане от ЕС, до проблемите в развиващите се държави като Бразилия и бежанската криза.

Въпреки това САЩ може би ще успеят да засилят позициите си, смята председателят на Eurasia Group Ян Бремер.
"Може да станем свидетели на най-лошата в геополитическо отношение година от десетилетия насам и въпреки това инвестициите в САЩ и силата на долара да продължат да растат“, заяви той в интервю за Bloomberg Television.

Той смята, че планираната смяна на лидерската позиция в Китай може да тласне президента Си Дзинпин да реагира по-остро пред външнополитическите предизвикателства, което би довело до изостряне на напрежението между САЩ и Китай. За да запази вътрешната стабилност на страната, Дзинпин в случай на признаци за икономически проблеми може да прекали с мерките за справянето с тях. Това, от своя страна, би довело до риск от нови балони или от твърде стриктен капиталов контрол.

Германският канцлер Ангела Меркел, която ще се стреми да бъде преизбрана през есента, ще се изправи пред проблеми, породени от Brexit, гръцката дългова криза и „все по-авторитарния“ турски президент Реджеп Ердоган, който заплашва Европа с прекратяване на договора за бежанците между ЕС и Турция.

Eurasia Group счита, че съществуват и други рискове като:

- липса на икономически реформи на глобално равнище. Възможно е само Китай да е не правилния път, а други големи държави като Италия, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Турция и Великобритания да са в застой;

- политиците да обвиняват централните банки, включително и ФЕД, за икономическите проблеми. Подобни атаки водят до риск за международните пазари;

- "лов на вещици“ срещу членове на опозицията в Турция и все по-голям контрол над турското правителство и медии от страна на Ердоган. Има опасност от натиск върху Турската централна банка да поддържа ниски лихви, а също и да се разчита във все по-голяма степен на фискални стимули за постигане на растеж;

- ядрената програма на Северна Корея. Благодарение на нея азиатската държава би могла да се сдобие с 20 атомни бомби. Паралелно с това тя развива технология, която би й позволила да нанесе удари по Западното крайбрежие на САЩ.

Евентуална изборна победа на Марин льо Пен на президентските избори във Франция би била най-големият политически риск за Европа, т. к. връзките в ЕС и еврозоната са в процес на бавна дезинтеграция, заяви в интервю пред Bloomberg Television професорът по икономика от Нюйоркския университет Нуриел Рубини.

"Ако Марин льо Пен дойде на власт във Франция, ако анти-ЕС партия спечели в Италия, това би било началото на края на Европа и на еврозоната“, добави той.

Още анализи на www.investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
5
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
Не,дойде време юдео-масонските владетели на Света да почнат да е съобразяват с останалите 99% от него.
62
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФутурологТръмп днес призна, че доклада на службите, че рускат *** е организирала хакерските атаки е верен и Русия трябва да бъде санкционирана.
61
2
 
17
 
! Отговори
НФБ преди 7 години
САЩ съсипаха арабския свят. Напълниха Европа с емигранти. .САЩ се страхуват реално от ЕС и го цепят и отслабват. .САЩ не искат Еврото. ...Долара няма покритие и реално трябва са стане регионална валута ...светът без САЩ би бил по Добър. Никакви инвестиции в САЩИнвестиране в собствената страна. .Русия и Китай да не изнасят капитали
60
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойде време Росенчо да си ходи.
59
3
 
14
 
! Отговори
бг преди 7 години
Хазарските нацисти имат ядрено оръжие,защо Северна Корея да няма?
58
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо, в Сирия путин се провали, не знам кого е отупал?Закрепи си протежето временно, и избяга предвидливо, защото видя че не става нищо от него.Второ, за Турция, прави фелейшо на ердоган, защото не може без него.Трето, окупира Крим, само колкото още повече да го разсипе. Беднотията е пълна.Ако това е добър президент...
57
3
 
12
 
! Отговори
бг преди 7 години
Еврейският ешкиназки плъх не споменава нищо за окупираните от Израел Голански Възвишения.
56
5
 
6
 
! Отговори
бг преди 7 години
Или геополитическа рецесия,или Русия ще им стовари няколко хиляди атомни бомби.
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим ваш.Весь мир - наш.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
youtube . com / watch ? v = dnP1fJ1bzxE
53
15
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 7 години
A мы в Росии говорим:Весь народ живт в говне,а *** живт в Кремле.
52
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоо, анонимния с разумната политика на Обама. Я поясни какво включва тя - ФЕД напомпа изкуствено икономиката след като напечата 3 трилиона долара през 2009 г. Краткосрочното подобрение ще има дългосрочни последици - най-малкото защото тези пари нямат покритие.Да ти обяснявам ли защо ФЕД целенасочено поддържа дадено ниво на инфлация?Защото от средносрочна и дългосрочна перспектива, след 20 г. например, държавния дълг ще се обезцени с 20-40%.А ти се радвай на Обама.
51
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 67, 68 преди 7 години
Това което аз виждам е че нямате никакви аргументи да оборите тово което съм написал затова прибягвате до обиди.
50
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фашисткото жуже Пу успя да си придаде особено мъжествен имидж.Но всъщност е един женски репродуктивен орган.В Чечня клекна и сложи Кадиров-протежето, за да не режат чеченците руски глави. Демек-капитулация.В Украйна - протежето Янукович. Демек-капитулация.В Болгария - Пятая колонна - *** от продажници и копейкаджии-еничари."Освободените, и те ли не ни обичат?"Да, представете си, и те не ви обичат.Реално "фашисткий карлик" никъде не постигнал нищо без рушвети, проституция и надупване. И платена пропаганда.
49
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Анонимен 60Действай, действай, чети коментарите, следи по цял ден кой какво написал, отговаряй, пиши, защото скоро ще ви спрат грантовете.
48
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Анонимен 60Виждам че си типичен българин, от истинските българи, прoстаците. Простаkът от ирония на разбира, на простаkа трябва да се говори прави куме в очи.
47
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 60 преди 7 години
Типичин тролски шаблон. В статията за Меркел двама ми разправят че от 15 години живеят в Германия (информация от извора) и ми обясняват как ставало по-лошо, а не се връщат. Виновна била Меркел. Тук ти ми разправяш че живееш в Америка (информация от извора) и там нещата се подобряват щото избрали Тръмп, а не се сещаш да кажеш че от 8 години Обама води разумна политика да ги извади от най-голямата икономическа криза и резултатите са очевидни (борси, долар, заетост нагоре) преди да изберат Тръмп.
46
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ така или иначе са обречени на провал. Средната класа се стопява, бедността и безработицата се увеличават. Тръмп няма да може да ги спаси каквито и мерки да предриеме. Единственият който можеше да ги спаси беше пияницата Елцин, но за лош късмет се появи Владимир. Сега опитват тук и там - Украйна, Либия, Сирия но навсякъде изядоха тупаника от мечока. Най-добре е да се кротнат и да мируват, и това Тръмп добре го разбира. И бедни могат да живеят, не е толкова страшно.
45
5
 
7
 
! Отговори
Руски фен преди 7 години
Знам че някои се чудят какво толкова намираме в Русия, та сме толкова прехласнати по нея. Ще ви кажа - не че са кой знае какво в повечето области, но просто ме кефят. То и цескеато и левски на са европейски и световни шампиони но си имат много фенове нали?
44
4
 
5
 
! Отговори
Гораздо Больше преди 7 години
Тръмп е извънземно точно като Путин. Извънземните ще оправят света.