2017 г. - дойде времето на геополитическата рецесия

Тя е най-рискова в политическо отношение за последните 70 години
Обновена: 8 яну 2017 15:34 | 8 яну 2017 14:45, Камелия Цветанова
105
2017 г. - дойде времето на геополитическата рецесия
Снимка: Reuters, архив

Промяната на курса на развитие на САЩ под крилото на Доналд Тръмп, китайското желание за разширяване на влиянието и губещият позиции германски канцлер Ангела Меркел ще направят новата 2017 г. "най-нестабилната“ в политическо отношение от Втората световна война насам, смятат от Eurasia Group.

"През 2017 г. влязохме в период на геополитическа рецесия“, смятат от базираната в Ню Йорк компания, цитирани от Bloomberg.

След като Тръмп встъпи в длъжност, международната икономика няма да може повече да разчита на САЩ да чертае пътя на развитие, смятат от компанията, която дава съвети на инвеститорите относно политическите рискове.

Сигналите, които праща Тръмп за затопляне на отношенията с Русия, скептицизмът му към НАТО, както и фактът, че идеите му съвпадат с тези на европейските партии, които са против статуквото (например Националният фронт във Франция), биха отслабили "най-големия военен алианс, защитаващ световния ред“, се посочва в доклад на компанията.

Предупрежденията, които са отправени в него, целят да напомнят за обхвата от заплахи за стабилността през 2017 г., които варират от изборите в Германия, Франция и Холандия и британското планирано излизане от ЕС, до проблемите в развиващите се държави като Бразилия и бежанската криза.

Въпреки това САЩ може би ще успеят да засилят позициите си, смята председателят на Eurasia Group Ян Бремер.
"Може да станем свидетели на най-лошата в геополитическо отношение година от десетилетия насам и въпреки това инвестициите в САЩ и силата на долара да продължат да растат“, заяви той в интервю за Bloomberg Television.

Той смята, че планираната смяна на лидерската позиция в Китай може да тласне президента Си Дзинпин да реагира по-остро пред външнополитическите предизвикателства, което би довело до изостряне на напрежението между САЩ и Китай. За да запази вътрешната стабилност на страната, Дзинпин в случай на признаци за икономически проблеми може да прекали с мерките за справянето с тях. Това, от своя страна, би довело до риск от нови балони или от твърде стриктен капиталов контрол.

Германският канцлер Ангела Меркел, която ще се стреми да бъде преизбрана през есента, ще се изправи пред проблеми, породени от Brexit, гръцката дългова криза и „все по-авторитарния“ турски президент Реджеп Ердоган, който заплашва Европа с прекратяване на договора за бежанците между ЕС и Турция.

Eurasia Group счита, че съществуват и други рискове като:

- липса на икономически реформи на глобално равнище. Възможно е само Китай да е не правилния път, а други големи държави като Италия, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Турция и Великобритания да са в застой;

- политиците да обвиняват централните банки, включително и ФЕД, за икономическите проблеми. Подобни атаки водят до риск за международните пазари;

- "лов на вещици“ срещу членове на опозицията в Турция и все по-голям контрол над турското правителство и медии от страна на Ердоган. Има опасност от натиск върху Турската централна банка да поддържа ниски лихви, а също и да се разчита във все по-голяма степен на фискални стимули за постигане на растеж;

- ядрената програма на Северна Корея. Благодарение на нея азиатската държава би могла да се сдобие с 20 атомни бомби. Паралелно с това тя развива технология, която би й позволила да нанесе удари по Западното крайбрежие на САЩ.

Евентуална изборна победа на Марин льо Пен на президентските избори във Франция би била най-големият политически риск за Европа, т. к. връзките в ЕС и еврозоната са в процес на бавна дезинтеграция, заяви в интервю пред Bloomberg Television професорът по икономика от Нюйоркския университет Нуриел Рубини.

"Ако Марин льо Пен дойде на власт във Франция, ако анти-ЕС партия спечели в Италия, това би било началото на края на Европа и на еврозоната“, добави той.

Още анализи на www.investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
5
 
! Отговори
попонай преди 7 години
За кратко бяха пуснали "новината",че наркобаронът ЕлЧапо давал 100 млн за главата на Тръмп!После новината бързо изчезна!Явно ЦРУ-то му кроят шапка!Ще видим!
22
7
 
12
 
! Отговори
Тръмпинатор преди 7 години
Никой не смяташе, че Тръмп ще бъде сериозен кандидат.Никой не смяташе, че Тръмп ще бъде избран за представител на републиканците.Никой не смяташе, че Тръмп ще бъде избран за президент.Никой не смята, че Тръмп ще бъде качествен президент.Да забелязвате някаква повтаряемост тук?
21
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е гарант за световния ред !? И къде е НАТО питам, ще ви кажа къде е няма го, докато г-н Путин изпълнява човешкия си дълг и се бори с тероризма
20
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЯ САМ СИ Е НАТРУПАЛ МИЛИАРДИТЕ. ЗНАЧИ ЗАЕ КАКВО ДА ПРАВИ И КАК ДА ГО ПРАВИ.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмпа носел червена вратовръзка- то това като царя - вервайте ми.
18
2
 
16
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Дългоносите да не му скроят номер на бай Тръмп ?!
17
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИДВАТ ТЪЖНИ ВРЕМЕНА ЗА Меркел. Вместо слава -натирване.
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигналите, които праща Тръмп за затопляне на отношенията с Русия, скептицизмът му към НАТО, както и фактът, че идеите му съвпадат с тези на европейските партии, които са против статуквото (например Националният фронт във Франция), биха отслабили "най-големия военен алианс, защитаващ световния ред,...........................И К`ВО ПРАВИМ СЕГА?
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не всичко дето бести е злато. Много хора имат хубави идеи, но проблема е че не могат и не знаят как да ги приложат на практика. Москва слезам не верить.
14
5
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
На всички не ни е ясно, ти да не си от тия дето хвърляш пачки през балкона. На политик дето много обещава не може да се вярва, а когато тоя политик е от една прeстъпническа държава то никак.
13
6
 
14
 
! Отговори
Кумa Лисa преди 7 години
Имало едно време един Горбачов.Той ни .......! Сега на янките ще им......., Тръмп. На този свят всичко се връща!
12
1
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До Анонименако твърдиш подобно нещо би ли обяснил подробно как би се случило иначе ще те приемем като поредния предполагател и няма как да те вземем на серознота нека чуем сега думата е твоя в подробности моля за да ти повярваме иначе ще си само плямпалникслушаме..
11
3
 
4
 
! Отговори
ДТ +++ преди 7 години
Все още имам надежда за промяна към по-спокйни времена. А ако нещо се изкелифещи, то поне ще има шоу.
10
3
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
да не ни заслепи само прекалено.
9
2
 
23
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Крайно време е всеки да се справя с вътрешно икономическите, политическите, финансовите и созиални проблеми самостоятелно, без външен натиск!!!Стига вече с тази извратена неолиберална идеология, която натрупа множество проблеми в глобален мащаб!Време е за конструктивни и конкретни решения на натрупалите се проблеми, които ни натресоха неолибералите на Обама, Меркел, Олланд и Камерън!
8
0
 
25
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Нищо подобно. 2016 беше година на нестабилност и големи провали, поради несъобразяване с действителността и реалностите в света. Доналд Тръм ще бъде достоен политик, какъвто беше за последно Рейгън. 2017 година на стабилизацията!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До следва 10Да, да....как пък не....руснаците вече не са толкова глупави, че да прибират такива огризки....Айде там...джа....на бунището на историята....ще бъдат забравени, както забравят пребоядисани ***!!!!
6
0
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
ЕС лидерите /Германия и Франция най-вече/ си въобразиха че налагане волята на малцинства в-у волята на мнозинства е Демокрация. Непопитаха болшинството граждани дали искат да спасяват Гърция с техните пари и дали искат свободен "внос" на ислямисти благовидно маскирайки ги на мигранти! На това се казва популизъм!
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КолиоНай после светлина в тунела.----Абе и преди 27 години когато Горбачов подари СССР на запада, а ние също си смъкнахме гащите пред Запада и скачахме по площадите си мислехме, че сега ни чака само светлото капиталистическо бъдеще, ама тя каква стана.... Така че по внимателно със светлината в тунела. Никакво доверия на западняците и на американците.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво да се прави, в света се нароиха много себични личности. И най-смешното, много хора очакват те да си подадат ръка.Нещо като магаре - магера, чеша, ама ще видим.