Франция е осуетила 24 000 кибератаки през 2016 г.

Атакувана е била и системата за безпилотни самолети
8 яну 2017 15:52, Анисия Иванова
13
Франция е осуетила 24 000 кибератаки през 2016 г.
Архив: Ройтерс

Кибератаките срещу френското министерство на отбраната се удвояват всяка година и през 2016 г. френските специалисти са осуетили 24 000 външни кибератаки, заяви министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес.

В интервю за "Журнал дю диманш" министърът заявява, че след встъпването му в длъжност през 2012 г. "и особено през последните 3 години, кибернетичната заплаха стана значителна и застрашава даже нашите средства за водене на бойни действия". Ако подобна операция "се ръководи от една или друга страна, това би било неприемлива намеса" в работите на Франция, подчертава Льо Дриан.

Министърът на отбраната посочва, че Франция не е напълно защитена от подобни атаки и би било наивно да се мисли подобно нещо. "Не може да се изключи и вариантът операции, подобни на тези, които наблюдавахме в САЩ, да се опитат да нарушат френския изборен процес", добави той. Президентските избори във Франция ще се състоят тази година, през април и май, припомня АФП.

Френските служби за киберзащита са си направили съответните изводи от данните за възможна кибернамеса в изборите в САЩ, увери Льо Дриан, цитиран от ТАСС.

Опитите за кибератака са били насочени както срещу имиджа на министерството на отбраната, така и към постигането на стратегически цели - шпионаж и подготовка на други операции. Имало е дори опит за посегателство срещу френската система за безпилотни самолети, съобщи министърът.

"Франция си запазва правото да отговори с всички средства, които сметне за подходящи. Това може да включва кибер арсенала, с който разполагаме, или конвенционални средства", подчертава Льо Дриан, цитиран от АФП. "Всичко ще зависи от ефекта на нападението", уточнява той.

По инициатива на Льо Дриан Франция е на път да създаде командване на кибероперациите. Според него до 2019 г. новата инстанция ще разполага с 2600 "кибербойци".

До 2025 г. Франция може да увеличи финансирането на въоръжените си сили до 2 на сто от БВП, заявява Льо Дриан в друго интервю за в. "Журнал дю диманш".

Той напомня, че това е целта, която е обявил на срещата на високо равнище на НАТО в Нюпорт през 2014 година. Според генерал Пиер дьо Вилие, началник на френския генерален щаб, целта от 2 на сто от БВП разходи за отбрана трябва да бъде постигната още по-рано, до 2022 г., за да може армията да се справя с поставените й задачи, отбелязва ТАСС. През 2016 г. военният бюджет на Франция беше увеличен с още 600 милиона евро, достигайки 32 милиарда евро. Тази година е планирано увеличението му с още 700 милиарда евро.

Льо Дриан подчертава, че като министър на отбраната смята "Ислямска държава" за основната заплаха в Сирия. Никой не може да гледа равнодушно на страданията на мирните граждани в Сирия. Въпросът ще бъде обсъден на предстоящите преговори в казахстанската столица Астана, уверява той. "Има опит за примирие. Ако той проработи, би било много добре, защото ще има по-малко страдания", подчертава министърът. "Но има и поводи за скептицизъм - примирието е много нестабилно и вече беше нарушавано", припомня той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Оня преди 7 години
До Анонимен 7Е щом не вярваш провери тази огранизация HADOPI..Вече имам две предопреждения от нея...ако искаш и писмата ще ти изпратя ..Трето няма да има ..Съд ...и глоба ..
10
0
 
1
 
! Отговори
Маке-ариец преди 7 години
СмЕх. Осуетили 24000 атаки за една година. То само нашият IPS засича по толкова на нашите АйПи-та за една минута
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТИЯ ЩЕ МЕ УМОРЯТ ВЕЧЕ ОТ СМЯХ , АМЕРИКА ГИ ШПИОНИРА , ПОДСЛУШВА И СЪБОТИРА А НА ТЯХ ВСЕ РУСНАЦИТЕ ИМ ВИНОВНИ , НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ ДА ПОКАЖАТ НЯКОЙ СНИМКА НА ОЛАНД И ПУТИН НА ПОКРИВА С ЛАПТОП КА СЕ МЪЧИ ДА МУ ХАКНЕ ЛИЧНИЯ ЕМАИЛ / УЖАС
8
0
 
3
 
! Отговори
французин преди 7 години
Много руснак, много нещо братя !
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОняПълна простотия си написал празноглавецо, няма такова нещо.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те за туй във Франция си свалят през VPN и глоба не ги лови.
5
3
 
2
 
! Отговори
Оня преди 7 години
У френско като те хванат да теглиш софтуер, музика или филми с авторски права , глобата е от 1500 до 7000 евро...смятайте ..
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
военният бюджет на Франция беше увеличен с още 600 милиона евро, достигайки 32 милиарда евро. Тази година е планирано увеличението му с още 700 милиарда евро.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2 АнонименДругарю специалист, как ще спрат нета ?. Ша ни светнеш ли ?.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен- На руснаците .
1
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
спрете нета на *** и ще си решите проблемите.