Германия е засякла над 1200 потенциални терористи

Ислямисткото движение в страната е опасно и фрагментирано
Обновена: 8 яну 2017 07:48 | 8 яну 2017 07:45, Камелия Цветанова
68
Германия е засякла над 1200 потенциални терористи
Снимка: Reuters, архив

Германското разузнаване е изправено пред опасно и все по-фрагментирано ислямистко движение, заяви директорът на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) Ханс-Георг Маасен в интервю за ДПА, по-малко от три седмици след нападението срещу коледен базар в Берлин.

Още по темата

Маасен призна, че 24-годишният нападател Анис Амри е бил забелязан от силите за сигурност, но подчерта, че доказателствата срещу него са били слаби. Директор Маасен отрече обвиненията, че са били допуснати грешки.

"Нашите колеги в съвместния център за борба с тероризма работят по случая много професионално и с голям опит", заяви той.

При извършеното с камион нападение срещу коледния базар на 19 декември бяха убити 12 души и ранени над 50, повечето от които тежко, припомня ДПА.

По данни на оглавяваната от Маасен Федерална служба за защита на конституцията Амри е бил радикализиран в бързо променящата се германска салафистка общност (известна още като уахабитска). Тя вече не се обединява около няколко известни лидери, а е фрагментирана.

В Германия има над 9700 салафисти, подчерта Маасен.

Служители на вътрешното разузнаване са знаели от месеци, че Амри, чиято молба за убежище е била отхвърлена, посещава салафистки джамии, предимно в Берлин и в Северен Рейн - Вестфалия. Те са знаели и че използва най-малко 14 имена след пристигането си в Германия през 2015 г. и са получили предупреждение от мароканската служба за разузнаване, че тунизиецът планира нападение.

"Трябва да се имат предвид ресурсите за наблюдаване на комуникациите в голям мащаб, с които разполагаме", подчерта Маасен. "В Германия има други опасни хора, които ни притесняват силно", добави той.

Разузнавателните служби знаят за над 1200 души, които смятат за потенциални ислямистки терористи. Повечето от тях не са свързани с организации и събират поддръжници около себе си.

"Затова не можем да говорим само за една салафистка общност, а се справяме с множество горещи точки", подчерта Маасен. Той посочи, че вътрешното разузнаване трябва да следи всички салафистки лидери, а много от тях комуникират по виртуални мрежи, които не са съществували преди няколко години. Всичко това усложнява разузнавателната дейност.

Директор Маасен заяви също, че между лидерите на салафистката общност има силно съперничество, но има и единодушие по определени, "включително по отношение на подкрепата на джихадистки групи". /БТА/


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
До цензуриста преди 2 години
Нали ти искаш демократично отношение, защо цензурирал опозицията. Усещаш ли какъв си във кръвта ти сега?
34
10
 
1
 
! Отговори
Рашид ел Тюрки преди 2 години
Салафистите не са лоши хора, те просто искат шериат. Това е право на всеки мюсюлманин да иска да живее в държава, която се управлява по законите на Аллах.
33
0
 
13
 
! Отговори
жена във Франкфурт преди 2 години
До Darma
Много точна оценка! Живея във Франкфурт от 3 години, но от около година наистина стана страшно да се движиш в града без страх. Централните улици са заляти от шляещи се араби и северно африканци, всички движещи се в големи групи и предизвикващи страх и ужас. Полицаите се разхождат с автомати около тях, но какво от това. Човек има усещането, че те пазят тези мюсюлмански *** и терористи, а не немците и нормалните работещи хора в града.
32
0
 
12
 
! Отговори
No comment преди 2 години
От желание да се спазват правата на всякакви видове психопати , цената на правото на живот на обикновените хора остава на заден план . Значи , имаме тука 1200 терористи , но нямаме достатъчно силни доказателства за това ! Най - силното доказателство е като убият няколко десетки мирни хорица . Ето го мечтаното доказателство !!! Сега пък терориста изчезнал ! Нищо , ще го търсим . Важно е хората да имат усещането за демокрация .
31
4
 
2
 
! Отговори
100%TURK преди 2 години
Е и кво като в турция е имало президент кюрд ?!
________________
До 30.
Много значи , мноооого !
И чак когато и в България бъде избран турчин или *** , тогава почни да филосовстваш ! А до тогава , гледам май ще има да пиеш много чай още !
30
1
 
10
 
! Отговори
Darma преди 2 години
До Пустиняк
Ти изобщо ходил ли си в Германия през последните 2 години? А в България?
Какви светлинни години, бе човек? Ти нормален ли си изобщо? И какво общество в Германия? Та по улиците се разкарват само близко-източни и африкански маргинали. Немците се страхуват да излизат. Влези в Die Welt и прочети статията за това, че 58% от жените се страхуват да пътуват в градския транспорт и да ходят по улиците сами.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 200? Само????? Та тук се преселиха цели армии!
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждаме нагледно какво става с една държава, когато се прави на по-католик от Папата и кани куцо и сакато заради "европейските ценности" на брюкселските психопати.
27
0
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Забележителна глупост трайно броди из Германия, като времето непосредствено преди Хитлер ! 1-о поканиха всички ислямисти,сега извадиха списъци да ги броят! Не е зле да извадят и хронометри да отчитат времето до следващия атентат! После ще се чудят: Що тъй?
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците като засекат терорист - го изпращат в секретен затвор като Гуатанамо и той изчезва. В Европа са политически коректни. Разликата в интензитета на терористичните актове показва какъв е резултата в подхода.
25
13
 
1
 
! Отговори
преди 2 години
До амъна кояйъм

Със "задълбочените" си познания за Тюркийе и кюрдите можеш да шашнеш само някой 5 годишен от маалата си, а не мене. Ти докато си виждал Урфа, или Мардин, или Диарбакър и пр. само на карта, аз съм бродил по техните улици и околните планини и чукари в продължение на 7 години!

И да не забравя - ама коймак истийорсан, анана гит!
24
1
 
12
 
! Отговори
хуманно предложение преди 2 години
Едно кастриране на пристигащите, като превенция, би гарантирало спокойствие на цяла Европа. Така не само пристигащите "лекари", "учители" и "ядрени инженери", но и натурализираните "европейски граждани" ще постигнат душевно равновесие и ще се съсредоточат върху професиите си.
23
0
 
1
 
! Отговори
Милански преди 2 години
>33 Ми земете да посещавате споменатите джамии, белким и нашите роми почнат да ги спонсорират;)
22
0
 
21
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Има някаква грешка. Не може лекари, учители, ядрени инженери да правят такива неща.
21
1
 
17
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
Дай боже един ден да отдеш да живееш в Турция, да ти сложат феса на главата и да се кланяш на килимчето всеки ден..тогава ще разбереш, че и в Турция не е добре! даже е по-зле като съдя по моите прятели в Турция, които само се споглеждат, но не смеят да говорят и искат да напуснат завинаги обетованата земя на султана Ердоган.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, умилостивихте ли ги джихадистите, като им вкарахте един милион мюсюлмани за подкрепление, Мамо Меркел?
19
2
 
7
 
! Отговори
амъна кояйъм преди 2 години
До

Е и кво като в турция е имало президент кюрд ?! Да не би турската върхушка да го е оставила да помага на кюрдския народ ? Турската държава е симулант на демокрация ,назначава един президент кюрд или двама политици ,но постоянно им диша във вратовете и ги кара да правят това което е изгодно само на турците ,а не което е от изгодно и на кюрдите ! Ти отиди в Урфа и югоисточна турция и виж как турската власт се отнася с почти 20 милионното кюрдско население , виж в какъв ужас живеят кюрдите
18
0
 
13
 
! Отговори
до всички преди 2 години
Въпроса ми бе всъщност, да го преведа---защо Запада предпочита арабски терористи пред българоциганите? Само да поясня--на арабите-торористи им се плаща за да са в Германия, а българоциганите-ни гонят като най-долните творения на дявола.
17
30
 
0
 
! Отговори
преди 2 години
До Боже Господи

Дай боже един ден и репресираните малцинства в българия се сдобият с една десета от правата които имат кюрдите в Тюркийе.
Дай боже един ден и българия да си има президент турчин, както в Тюркийе имаше кюрдин президент - Тургут Юзал.
Дай боже един ден и в българия да има турчин министър-председател, както в Тюркийе си имат - настоящият премиер Бинали Йълдърм.
Дай боже един ден и в българския парламент една трета от представителите да са от малцинствата, както е в Тюркийе! Амин!
16
8
 
1
 
! Отговори
преди 2 години
До 23

Много добре знам кой и защо създаде ПКК, но тука само КОНСТАТИРАМ ФАКТА за документираната подкрепа на Германия към терористите от ПКК, която включва финансиране, трениране на терористите в тренировъчните лагери в северен Ирак от страна на инструктори от Бундесвера, доставка на оръжия и муниции на терористите от страна на германското правителство.
Между другото не само ПКК, никой терорист от терористични организации, които са активни в Тюркийе - общо около 120, не ги закачат в Германия.