Обама: Тръмп е очарователен и общителен!

Подцених хакерските атаки в предизборната кампания, призна той
Обновена: 8 яну 2017 21:15 | 8 яну 2017 21:13, Анисия Иванова
174
Обама: Тръмп е очарователен и общителен!

Американският президент Барак Обама призна днес в интервю за телевизия Ей Би Си, че е подценил влиянието, което би могла да има една кампания на хакерски атаки и дезинформация в демократичните страни. Това признание той направи два дни след огласяването в САЩ на доклад на американските разузнавателни служби за руската намеса в предизборната кампания в САЩ, предаде Франс прес.

В интервюто Обама отрече да е подценявал руския си колега Владимир Путин, който според американските разузнавачи е организирал тази кампания за хакерски атаки и за манипулиране на медиите по време на предизборната кампания. Кампанията е създала благоприятни условия за избора на Доналд Тръмп за президент в ущърб на Хилари Клинтън. Кремъл отхвърля изводите на разузнавателните служби.

"Мисля обаче, че подцених начина, по който в тази нова информационна ера, е възможно дезинформацията, компютърните атаки и този род неща да повлияят върху нашите отворени общества, да се промъкнат в нашите демократични практики", заяви Обама и подчерта, че тази тенденция се ускорява. Той припомни, че в Европа тази година предстоят избори в много страни съюзници на САЩ в НАТО и призова за бдителност.

Обама каза, че е поръчал доклада от разследването за руската намеса в американската предизборна кампания по-специално, за да бъде сигурен, "че това е нещо, което Путин вече прави от известно време в Европа, на първо време в бившите страни сателити на Русия, където много хора говорят руски, но сега все повече и повече и в западните демокрации.

Американският президент каза, че е имал сърдечни разговори със своя приемник Доналд Тръмп, предаде Франс прес. "Разговорите ми с него бяха сърдечни. Той е отворен към предложения", каза Обама по адрес на Тръмп и го описа като "очарователен и общителен".

"Ценя обмена на идеи, които имах с него. Той е човек, който мисли и който не страда от липсата на доверие в себе си", допълни Обама в интервю за телевизия Ей Би Си и каза, че това "може би е предварително условие за работата на президент".

Обама обаче предупреди Тръмп, че има разлика между воденето на предизборна кампания и управлението. Той каза, че Тръмп няма да може да управлява президентството по същия начин, както човек ръководи семейна фирма.
Обама каза също така, че според него Тръмп не е прекарал много време в изпипване на детайлите на политиката си, нещо което може да бъде едновременно сила и слабост.

"Мисля, че това зависи от подхода му. Това му дава нов поглед върху нещата, което е ценно. Но това изисква също така човек да си дава сметка за нещата, които не знае, да се заобикаля от хора, които имат опит и познания, които да го информират, така че той да вземе правилните решения", заяви Обама.

Относно използването на Туитър от Тръмп, Обама каза, че това му осигурява директна връзка с много хора, гласували за него. Той обаче предупреди Тръмп, че когато стане президент "ще има столици и финансови пазари и хора по целия свят, които ще възприемат всичко, което той казва, много сериозно".

Обама каза също така, че е насърчил Тръмп да развие силни отношения с разузнавателните агенции в САЩ.
 "Ако не внимаваме, чужди страни може да окажат влияние върху политическия дебат в САЩ по начин, който не сме наблюдавали преди 10, 20 или 30 години. Това се дължи от една страна на начина, по който информациите се разпространяват днес и от друга страна на това, че толкова много хора са станали скептични към традиционните големи медии", каза Обама.

Президентът на САЩ заяви, че най-трудното му решение през двата му мандата е било изпращането на 30 000 войници подкрепление в Афганистан през 2010 г.

"Най-тежкото решение настъпи в началото на управлението ми, когато дадох заповед да се изпратят допълнителни 30 000 войници в Афганистан, а бях човек, чиято кампания бе насочена към това да се сложи край на масовите дислоцирания на войски в чужбина", казва Обама в интервюто.

"Смятам, че това бе правилното решение, защото тогава талибаните бяха във възход, преди да встъпя в длъжност, отчасти защото не обръщахме на Афганистан толкова внимание, колкото трябваше", казва Обама. На въпрос дали е разочарован, че осем години по-късно продължава да има американски войници в Афганистан, но и в Ирак той отговаря:

"Да, но научих, че във войната срещу тероризма никога няма да постигаме същите решителни и трайни успехи, които постигаме във войните срещу държави. Дори след като сме унищожили Ал Каида в пакистанските племенни зони, дори след като сме убили Бин Ладен, пак остават хора, които искат и могат да ударят САЩ ако не останем бдителни", казва Обама, пише БТА.

Според него нестабилността на страни като Ирак и Афганистан правят необходимо американското военно присъствие. Днес в Ирак има над 5000 американски военни съветници и около 8400 войници в Афганистан.
 "Обаче вече нямаме онова огромно присъствие и рискът да бъдем нападнати като окупаторска сила е по-нисък", заключава Барак Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
8
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Грешката на Хитлъри и на Барак ХЮСЕИН Обама е, че не се обърнаха с вежлива молба към руските хакери. Те щяха вежливо да им помогнат да спечелят изборите!
72
0
 
4
 
! Отговори
Циник до 83 преди 7 години
Як коментар
71
1
 
10
 
! Отговори
без глупости,моля преди 7 години
А защо др.Обонго не каже колко хора ходеха на митингите на Тръмп,и колко на килъриту!?И това ли са хакерски атаки!?На Америка и писна от еврейските щуротии,и си каза тежката дума!
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КАК ТАКАПацо е истински русофил и русофилите оценяват коментарите му. Яиж само колко плюса има. Той е носител на евразийските ценности и морал.
69
0
 
1
 
! Отговори
KAK TAKA преди 7 години
До Пaцо KAK MOJA TAKAVA MAIDA TE RODI TOLKOVA PROST. EDIN DOL DRENKI STE S NEQ
68
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Психопата Путин е номер едно единствено в списъка на военнопрестъпниците.
67
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудим се защо Путин е номер едно. На фона на това фриканско недоразумение избрано от американците естествено путин ще е номер едно.
66
1
 
27
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
на калпава ракета космоса и крив
65
1
 
26
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Брей абезяната като усети каишката около врата си и слезе от палмата
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пацо - това не е ли партизанското име на банкянската марионетка
63
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците все им виновни! Защо нищо не казва, че самият шеф на ФБР една седмица преди изборите съобщи, че са открити нови секретни имейли на Хилари, изпратени през обществен сървър, а после се оказа, че няма. Стана като химическите оръжия на Саддам Хюсеин. Ама битият - бит,....
62
2
 
2
 
! Отговори
filan kishiata преди 7 години
Saita e novo dobar , toq stud ako prodaljava mislq da registriram * Curkva na Satanata ot Purvia den na Apokalipsisa i v neq oficialno da se legalizirat orgiite drogata i prostitutkite , moje da mu izpolzvame platformata sreshtu skromno vuznagrajdenie ;)
61
1
 
1
 
! Отговори
filan kishiata преди 7 години
Da
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този форум на лудницата ли е ?
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре махай са ве
58
2
 
10
 
! Отговори
Император Дмитрий преди 7 години
Дурак Обама до края жалък и мазен.....
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обама обаче предупреди Тръмп, че има разлика между воденето на предизборна кампания и управлението.Об"нго знае от себе си и големите бла бла от преди изборитеYes, we can, Yes, we can. Оказа се че единственото можеха е да водят нови войни
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пацо'Paco, Доколкото знам Пако е папагалско име...
55
2
 
9
 
! Отговори
по инерция преди 7 години
Росчо се отказа, ама Пацо още държи.Пацооо, свърщиха парите, стига се пъна бре моме
54
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много премерено и точно се е изказал президента. Дал е ценни съвети на Тръмп.