Обама: Тръмп е очарователен и общителен!

Подцених хакерските атаки в предизборната кампания, призна той
Обновена: 8 яну 2017 21:15 | 8 яну 2017 21:13, Анисия Иванова
174
Обама: Тръмп е очарователен и общителен!

Американският президент Барак Обама призна днес в интервю за телевизия Ей Би Си, че е подценил влиянието, което би могла да има една кампания на хакерски атаки и дезинформация в демократичните страни. Това признание той направи два дни след огласяването в САЩ на доклад на американските разузнавателни служби за руската намеса в предизборната кампания в САЩ, предаде Франс прес.

В интервюто Обама отрече да е подценявал руския си колега Владимир Путин, който според американските разузнавачи е организирал тази кампания за хакерски атаки и за манипулиране на медиите по време на предизборната кампания. Кампанията е създала благоприятни условия за избора на Доналд Тръмп за президент в ущърб на Хилари Клинтън. Кремъл отхвърля изводите на разузнавателните служби.

"Мисля обаче, че подцених начина, по който в тази нова информационна ера, е възможно дезинформацията, компютърните атаки и този род неща да повлияят върху нашите отворени общества, да се промъкнат в нашите демократични практики", заяви Обама и подчерта, че тази тенденция се ускорява. Той припомни, че в Европа тази година предстоят избори в много страни съюзници на САЩ в НАТО и призова за бдителност.

Обама каза, че е поръчал доклада от разследването за руската намеса в американската предизборна кампания по-специално, за да бъде сигурен, "че това е нещо, което Путин вече прави от известно време в Европа, на първо време в бившите страни сателити на Русия, където много хора говорят руски, но сега все повече и повече и в западните демокрации.

Американският президент каза, че е имал сърдечни разговори със своя приемник Доналд Тръмп, предаде Франс прес. "Разговорите ми с него бяха сърдечни. Той е отворен към предложения", каза Обама по адрес на Тръмп и го описа като "очарователен и общителен".

"Ценя обмена на идеи, които имах с него. Той е човек, който мисли и който не страда от липсата на доверие в себе си", допълни Обама в интервю за телевизия Ей Би Си и каза, че това "може би е предварително условие за работата на президент".

Обама обаче предупреди Тръмп, че има разлика между воденето на предизборна кампания и управлението. Той каза, че Тръмп няма да може да управлява президентството по същия начин, както човек ръководи семейна фирма.
Обама каза също така, че според него Тръмп не е прекарал много време в изпипване на детайлите на политиката си, нещо което може да бъде едновременно сила и слабост.

"Мисля, че това зависи от подхода му. Това му дава нов поглед върху нещата, което е ценно. Но това изисква също така човек да си дава сметка за нещата, които не знае, да се заобикаля от хора, които имат опит и познания, които да го информират, така че той да вземе правилните решения", заяви Обама.

Относно използването на Туитър от Тръмп, Обама каза, че това му осигурява директна връзка с много хора, гласували за него. Той обаче предупреди Тръмп, че когато стане президент "ще има столици и финансови пазари и хора по целия свят, които ще възприемат всичко, което той казва, много сериозно".

Обама каза също така, че е насърчил Тръмп да развие силни отношения с разузнавателните агенции в САЩ.
 "Ако не внимаваме, чужди страни може да окажат влияние върху политическия дебат в САЩ по начин, който не сме наблюдавали преди 10, 20 или 30 години. Това се дължи от една страна на начина, по който информациите се разпространяват днес и от друга страна на това, че толкова много хора са станали скептични към традиционните големи медии", каза Обама.

Президентът на САЩ заяви, че най-трудното му решение през двата му мандата е било изпращането на 30 000 войници подкрепление в Афганистан през 2010 г.

"Най-тежкото решение настъпи в началото на управлението ми, когато дадох заповед да се изпратят допълнителни 30 000 войници в Афганистан, а бях човек, чиято кампания бе насочена към това да се сложи край на масовите дислоцирания на войски в чужбина", казва Обама в интервюто.

"Смятам, че това бе правилното решение, защото тогава талибаните бяха във възход, преди да встъпя в длъжност, отчасти защото не обръщахме на Афганистан толкова внимание, колкото трябваше", казва Обама. На въпрос дали е разочарован, че осем години по-късно продължава да има американски войници в Афганистан, но и в Ирак той отговаря:

"Да, но научих, че във войната срещу тероризма никога няма да постигаме същите решителни и трайни успехи, които постигаме във войните срещу държави. Дори след като сме унищожили Ал Каида в пакистанските племенни зони, дори след като сме убили Бин Ладен, пак остават хора, които искат и могат да ударят САЩ ако не останем бдителни", казва Обама, пише БТА.

Според него нестабилността на страни като Ирак и Афганистан правят необходимо американското военно присъствие. Днес в Ирак има над 5000 американски военни съветници и около 8400 войници в Афганистан.
 "Обаче вече нямаме онова огромно присъствие и рискът да бъдем нападнати като окупаторска сила е по-нисък", заключава Барак Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ну что (братья) Болгары многие у вас хотят с Россией повоевать? В коментариях вижу злобные иной раз комментарии. Вот шанс и пришл,встретимся на поле боя!!! СКОРО очень СКОРО!!!
32
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пиндосы там танков в Германию нагнали и всякого металлолома.Ну что НАТОвцы повоюем?Мы готовы а ВЫ?
31
0
 
2
 
! Отговори
дедо поп преди 7 години
Чудо чада божий. *** прояви мисъл. Чудо божие
30
3
 
15
 
! Отговори
:=) преди 7 години
През 2008 г., когато Обама стана прецидент на СПЩ, завари Русия като страна-бензиноколонка, а днес я оставя като кибератакуваща свръхдържава.
29
1
 
16
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
С НИЩО ПОЛОЖИТЕЛНО НЕ МОГА ДА ГО ЗАПОМНЯ ТОЗИ,ВЪПРЕКИ ЧЕ БЕ НАЧЕЛО НА НАЙГОЛЯМАТА ДЪРЖАВА,ИМАМ ЧУСТВОТО, ЧЕ Е КУКЛА НА КОНЦИ НА ВОЕННО ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС,РАЗБЪРКА СВЕТА,НЯМА ОПРАВЯНЕ,СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЖЕРТВИ,КАК ЩЕ СПИ СПОКОЙНО,КАТО Е ОБЪРКАЛ ЖИВОТА НА МИЛИОНИ СЕМЕЙСТВА.КАТО КАЖАТ ДИКТАТОР,АБЕ ТАРАНКООЛУ,ВИЖ НАРОДА МУ КАК ЖИВЕЕ,ИМА ЛИ ГЕНОЦИД,ПРИ НАС СМЪРТОСТТА Е НАЙ ВИСОКА,БЕДНОТИЯ,РОБСТВО НА БОГАТАШИТЕ ИФИРМИТЕ,КЪДЕ Е ДЕМОКРАЦИЯТА,ЩЕ ДАДЕ ЛИ НЯКОЙ ОЦЕНКА,ТОВА ЛИ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ,КАЖЕТЕ.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОБАМА ЕДИНСТВЕНИТЕ МАНИПОЛАТОРИ СТЕ ВИЯ СЪС ХИЛАРИ? НО НЕВИ МИНА НОМЕРА ИСЕГА МОЖЕ?САМО ДА ВИ КАЖЕМ ЗА СВИДАНИЕ.
27
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждам,че русофобите са изключително културни,е това са евроантлантическите ценности.
26
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия такива ритници каквито и наби Обама не беше понасяла от втората световна когат Хитлер я окопира за две години.Влага ще им държи на пиещите разредител още сто години,такова омотване със санкции,във война ги вкара,до просешка тояга ги докара ,на ръба на оцеляването,сега Тръмп им се вижда приятел,радват се кат дете на ябълка
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дядо ми би казал : Магаре, не се обаждай от коневърза!
24
3
 
29
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Пълни глупости. Просто на обикновените американци им омръзна от богатите корпорации, които ги смазват всеки ден. Избраха Тръмп защото е различен.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен Обама е Антихриста !Ако направи нещо за да остане на власт - значи той е !
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А БЕ ЩО НЕ КАЖАТ КАКВО СА ПРОМЕНИЛИ ТИЯ ХАКЕРСКИ АТАКИ АМИ САМО ЗА ТЯХ ГОВОРЯТ , ДАЙТЕ ИНФО И ФАКТИ , ДА НЕ СТАНЕ КАТО В УКРАЙНА СЪС СНИМКАТА НА ЧЕЧЕНЕЦ КОЯТО СЕ ОКАЗА ОТ КОНФЛИКТ ОТ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ , И НАКРАЯ КАЗАХА ЧЕ ВЗЕМАЛИ ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ИНТЕРНЕТ ЗА ТОВА СЕ БИЛЕ ПОДВЕЛИ
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо верно няма в приказките на Обама,талибаните в момента са във възход,а положението в Ирак е по трагично ,отколкото при Садам Хюсейн.Хакерските атаки са дело на еврейте в САЩ и Израел ,които не искат Хилари за президент,понеже защитава интересите на Сауд.Арабия и арабските монархии,също така не им хареса и спорузомението с Иран,дело на администрацията на Обама.
20
6
 
0
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
Уникално!Очарователен , общителен ? Дааа , като магаре адвокат!
19
1
 
28
 
! Отговори
вал преди 7 години
Егати лицемера е тоя Обама. До вчера се пенеше срещу Тръмп и го изкара по-черен от дявола,а сега бил очарователен.
18
2
 
35
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Tия пък си въобразили, че Света ще загине без техните революции и военни.. Окупирали половината земно кълбо под фалшив предтекст. Точно в Афганистан от както има американско 'присъствие' производството на опиум се е увеличило 10х, а напоследък Европа се нводни с разни агресивни афганци.. що бе обонго, що така?
17
1
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Олигархията си има друг хабитат...
16
1
 
19
 
! Отговори
Циник до 16 преди 7 години
Самоубийствената либерастия е тази, която отвори вратите на Европейския ни дом за милиони ....идващи както Обама сам признава - от Пакистанските племенни зони! Изкопаеми...които живеят още в 16 век , и нехаят за принципите на западните демокрации!
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп пусна водата от казанчето на масовите медии. Така ви изигра - използва си личния туитър и избягва политкоректния либерален медиен филтър. Масовата медия е в истерия. В България също са под напрежение - цяла диаспора ***, които работеха и по президентства и министерства като пиари, ще трябва да напуснат и да се връщат към старата си работа на "протестъри".Кеф е, че либералите се гърчат. Историята, политиците, икономистите, и най-важното - ХОРАТА им показаха червен картон!
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави ли ви впечатление, че докато се сменя караула в Белия дом, политическата обстановка по света е спокойна? Няма цветни революции в Близкия Изток и Африка, няма напрежение в Украйна...