Батальоните на Путин променят света

Тръмп се оказва президент поради благоволението на руския лидер
9 яну 2017 16:10, Елка Василева
217
Батальоните на Путин променят света
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Ако е вярно това, което твърдят американските служби, западните демокрации трябва да са нащрек. Защото не се ли държат "както трябва", Русия може да им изпрати не само "зелени човечета", но и своите дигитални батальони, пише Дойче веле, като се позовава на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Може ли да се вярва на американските тайни служби? Техният бъдещ върховен ръководител сякаш не е склонен да го прави, както показват кратките му изявления в Тwitter.

Първите доклади, които ЦРУ, АНС и останалите служби поднесоха на новоизбрания президент Доналд Тръмп, едва ли ще променят това положение. В тези доклади се твърди, че по стар кагебейски образец, макар и с нови методи, Москва се е намесила в предизборната борба в САЩ - за да наклони везните в полза на Тръмп, който очевидно е влюбен до уши в руския президент Путин.

С последствия за целия свят

Трудно може да се оцени какво въздействие е оказало разпространението на хакнати информации върху резултатите от президентските избори в САЩ. Но ако твърденията са основателни, тогава излиза, че една чужда сила се е намесила в най-важното решение на американската демокрация, което има последствия за целия свят. И че в някакъв смисъл Тръмп се оказва президент поради благоволението на Путин. Самият Тръмп обаче никога няма да приеме каквито и да било съмнения в легитимността си като президент.

Ако такава операция наистина е била проведена (а това няма как да се случи без одобрение от най-високото място), тогава руските тайни служби би трябвало коленопреклонно да поздравят своя върховен ръководител, който - за разлика от Тръмп - сам е от занаята.

Да го поздравят за това, че Кремъл получи онзи американски президент, когото си искаше. За това, че новият обитател на Белия дом е преизпълнен с недоверие към собствения си апарат. И за това, че днес всички западни демокрации вече добре знаят едно: ако не се държат „както трябва”, Русия може да им изпрати не само „зелени човечета”, но и своите дигитални батальони и роботи, които воюват по фронтовете в глобалната мрежа.

Без танкове, но война

Дигиталната революция въоръжи враговете на либералната демокрация и на отвореното общество с такива нови средства за дезинформация и саботаж, за каквито чекистите от миналото столетие можеха само да мечтаят.

Техните не по-малко безскрупулни днешни наследници използват тъкмо тези средства, за да водят скрити асиметрични войни, в които - без никакви танкове или промяна на междудържавните граници - съумяват да изменят реалния свят.

Свободата, единството и суверенитетът на демократичния Запад днес са на мушката не само на ислямисткия тероризъм и неговите „аналогови” атентатори. И за свободния свят ще бъде много лошо, ако тъкмо американският президент не съумее да го разбере. Или пък - по каквито и да било причини - не пожелае да го разбере.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 155Санкт Петербург е с население горе долу колкото България бе умен. Виж например в един заоаден град от неговия калибър, че има двойно повече от изброените от трб неща
123
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците винаги са били роби. На монголи, на татари, на цар, на боляри, на помешчици, на болшевики и чекисти. Сто годишната негативна селекция проведена от последните е оревърнала руския народ в стадо скотове, което безропотно се подчинява на всеки мерзавец който се е добрал до властта в Кремъл и одобрява всяко негово престъпление.
122
0
 
3
 
! Отговори
Rrr преди 7 години
До АнонименТи си ***.
121
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Герчо с тамбуратаПутин е психопат, масов убиец и военнопрестъпник.
120
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както в Германия след войната имаше денацификация, така и в Русия ще бъде проведена депутинизация. А путинистите в от страните в ЕС ще бъдат изпратени на почивка в Гуантанамо.
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***,в "работническо дело"щеше да си наи малкото началник отдел...това че лакомията на интернационалния елит унищожи средната класа в зап.европа и сащ,превърна целия близък изток,балканите,украина и т.н.в зони на перманентни воини,хаос,и средновековни диващини,заплашващи западна европа с вълни от мигранти-воини на алаха и тн. не е важна причина за появата на политици като тръмп,путиновите хакери са виновни...м?
118
0
 
8
 
! Отговори
иво преди 7 години
До чекитаварищите тръгнали с магарето да си го мерятА ти твоята с на магарицата ли я мериш? Ха, ха, ха!!! Намери някой таварищ да ти я премери с шаблона си.
117
0
 
9
 
! Отговори
иво преди 7 години
До Анонимен"Руските *** винаги"Защо ***, не са ли станали модерни европейски гейове? А ти стана ли или винаги си бил.
116
0
 
15
 
! Отговори
з преди 7 години
Не стана бабичка президент путин виновен сега мн студено в ес съюз пак путин виновен
115
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до руснака.136Защо на руснаците винаги са им нужни врагове?Ха, ха, ти правиш ли връзка с реалността бе? За американците все някой е опасност за великата им държава бе, то не беше Кадафи, Садам, Асад, Милошевич, абе къде се появи светски лидер и хоп, техен враг. Сега е върхът на простотията, на великата държава с 320 милиона жители един Путин им определил президента. Ба си смотаняците и ти барабар с тях.
114
0
 
14
 
! Отговори
н преди 7 години
Браво на путин всичко може
113
10
 
4
 
! Отговори
До 127 преди 7 години
А руските где били когда американци бомбили Сербию? Тоже молчали.
112
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами да се разберат най-послебезиноколнко ли е горна волта с ядрени ракети ли евисокотехнологична държава дето е на ти с кибертехнологиите личе всички тръбят за руските хакерски етакиутре ще ни обясняват че пък са в средните вековеабе паниката е пълна и наивниците дето им вярват не се свършват
111
7
 
5
 
! Отговори
до руснака. преди 7 години
Защо на руснаците винаги са им нужни врагове? Замислял ли си се? А замислял си си се защо някой ви насъсква срещу българите? Помисли, преди толкова яростно да плюеш българите - кой има полза от това?
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 133 ну а с тобой вафл,мне говорить мне чего.Моей стране 1000 лет.Посмотрим кто быстрее подохнет из нас.
109
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ок! я тебя понял.Если чем-то обидел,извини.Просто за эти два года,за которые мою страну облили грязью,нервов уже не хватает.Удачи тебе.Всех с Новым годом и с Рождеством.
108
10
 
2
 
! Отговори
чеки преди 7 години
таварищите тръгнали с магарето да си го мерят
107
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 91 Руснаците дават мило и драго даже да дойдат да живеят и в България.А как ще обясните масовото продаване на имоти от руснаци в България и преместването им в Испания, Италия и Франция? Ако не вярвате на това попитайте преводачите с руски по черноморието и тамошните нотариуси.
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западняците са втрещени че Путин си позволява да прави същото което те винаги са правили - да диктуват политиката в другите държави, да слагат и махат правителство. Как смее тоя руснак да ги копира!
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И 100 дипломати да изгони Обонго все тая.Както се казва за е*ано ду*е цяр няма. Особено пък ако е черно.