Батальоните на Путин променят света

Тръмп се оказва президент поради благоволението на руския лидер
9 яну 2017 16:10, Елка Василева
217
Батальоните на Путин променят света
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Ако е вярно това, което твърдят американските служби, западните демокрации трябва да са нащрек. Защото не се ли държат "както трябва", Русия може да им изпрати не само "зелени човечета", но и своите дигитални батальони, пише Дойче веле, като се позовава на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Може ли да се вярва на американските тайни служби? Техният бъдещ върховен ръководител сякаш не е склонен да го прави, както показват кратките му изявления в Тwitter.

Първите доклади, които ЦРУ, АНС и останалите служби поднесоха на новоизбрания президент Доналд Тръмп, едва ли ще променят това положение. В тези доклади се твърди, че по стар кагебейски образец, макар и с нови методи, Москва се е намесила в предизборната борба в САЩ - за да наклони везните в полза на Тръмп, който очевидно е влюбен до уши в руския президент Путин.

С последствия за целия свят

Трудно може да се оцени какво въздействие е оказало разпространението на хакнати информации върху резултатите от президентските избори в САЩ. Но ако твърденията са основателни, тогава излиза, че една чужда сила се е намесила в най-важното решение на американската демокрация, което има последствия за целия свят. И че в някакъв смисъл Тръмп се оказва президент поради благоволението на Путин. Самият Тръмп обаче никога няма да приеме каквито и да било съмнения в легитимността си като президент.

Ако такава операция наистина е била проведена (а това няма как да се случи без одобрение от най-високото място), тогава руските тайни служби би трябвало коленопреклонно да поздравят своя върховен ръководител, който - за разлика от Тръмп - сам е от занаята.

Да го поздравят за това, че Кремъл получи онзи американски президент, когото си искаше. За това, че новият обитател на Белия дом е преизпълнен с недоверие към собствения си апарат. И за това, че днес всички западни демокрации вече добре знаят едно: ако не се държат „както трябва”, Русия може да им изпрати не само „зелени човечета”, но и своите дигитални батальони и роботи, които воюват по фронтовете в глобалната мрежа.

Без танкове, но война

Дигиталната революция въоръжи враговете на либералната демокрация и на отвореното общество с такива нови средства за дезинформация и саботаж, за каквито чекистите от миналото столетие можеха само да мечтаят.

Техните не по-малко безскрупулни днешни наследници използват тъкмо тези средства, за да водят скрити асиметрични войни, в които - без никакви танкове или промяна на междудържавните граници - съумяват да изменят реалния свят.

Свободата, единството и суверенитетът на демократичния Запад днес са на мушката не само на ислямисткия тероризъм и неговите „аналогови” атентатори. И за свободния свят ще бъде много лошо, ако тъкмо американският президент не съумее да го разбере. Или пък - по каквито и да било причини - не пожелае да го разбере.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименSmeni psihiatara Speshno ti trebvat novi hapcheta
83
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рекламата, Пропагандата, Демагогията не са измислени от Путин, но така както и много открития от Запада се ползват от Империята на злото, за съжаление не за доброто на мужика.
82
2
 
8
 
! Отговори
Буков преди 7 години
ЦРУ се стремят да се харесат от Тръмп. Искат да се подврат под кожата на президента и лъжат безогледно. Пълни невежи с високо самочувствие.
81
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този разказ може би е еманация на една върхушка която е подета от вихрушката на забравата. Кой разпали света и много бързо забравиха. И някакъв си Кисинджър изваден от няколко слоя нафталин щял да помирява. Толкова плитко, чак смешно. Толкова ли за гупави ли ни мислят. Искат да играят хем лошото ченге, хем доброто. Нещо като Лошия чичо Сам, добрия чичо Президент и злия сибирски Мечок. Е такива Холивеедски недодяланости. Мечтасят да се събудат и да кажат чао на целия свят.
80
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквато и дезинформация да използва путинчо но факта че никой не иска да живее в *** Русия остава. Руснаците дават мило и драго даже да дойдат да живеят и в България.
79
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радио "Америка за Германия" кръв *** а нашите слуги му пригласят...КЕФФФФФ!!!!
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дигитални преписвачи виждам.... и някой го гони параноя.
77
6
 
3
 
! Отговори
Ин водка веритас преди 7 години
при товарищ Путин нЕма лабаво.Нема я! Погледни само как е при тавариш Путин:https://youtube/watch?v=olMqeLM_lVkhttps://youtube/watch?v=ePaboBPT5bw
76
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ненадминат просто, дори една пушка не гръмна, а краварите операции танкове артилерия, сменят президентите оставят след тях един евро-либерастки ***.
75
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох поврьща ми се от Дойче мойче разни тьпотии само искам да спомена ,че Путин е виновен за студа и преспите в Бьлгария
74
2
 
22
 
! Отговори
индипендънс дей преди 7 години
С една всеобхватна, едностранчива и хулителна пропагандна кампания статуквото се опита да предреши изборите в Америка в полза на Хилъри. А сега са достатъчно нагли да оправдават загубата с някаква "информационна война". Тяхното беше и е информационна война - френетична, отчаяна, по всички фронотове. Крадеца вика - дръжте крадеца. Просто ги е страх. Ако загубят и информационния си монопол, цялата им пирамида от лъжи ще се срути.
73
1
 
13
 
! Отговори
до Заро преди 7 години
Прав си.Ако службите бяха потвърдили внушението на този материал, нямаше сената да сертифицира изборната победа. Нивото много ниско по левичарската медия. Даже опит не правят да имитират обективност и да предложат нещо като анализ. Ако някой чете само тях, ще си остане в пълно неведение относно това, което става по света. Пък за някакви пропаганди и манипулации разтягат локуми.... Крадеца вика "дръжте крадеца"
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съмнява ме, че руските хакери са включили климатичното оръжие на краварите дистанционно, моля проверете тая следа.
71
5
 
18
 
! Отговори
не смЕх,а голЕм смЕх преди 7 години
Пак ревът на умряло,ако е така да се стягат и да учат руски ,че при товарищ Путин нЕма лабаво.
70
6
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 7 години
Виж какво приятелю та ти си забравил да споменеш и АНТАРКТИДА.Руснаците са маистори на студа.Заплахата за демокрацията иде имено от там.Треперят ми гащите и сън не ме лови от действията на нашите доскорошни братя освободители.
69
0
 
11
 
! Отговори
isteria преди 7 години
истериите и глупостите, с още по-голям размах, продължват и през 2017-шоуто трябва да продължи
68
10
 
7
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Джуджето Путин, реши изборите в САЩ. Велика е Русия. Сама да смеете да напишете нещо друго, ше разсърдите Големия брат. Негова е истината!
67
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям хакер тоя Путин бе, слага си тайно президенти не може да го прави явно с оръжие в ръка като големия презокеански брат.
66
3
 
13
 
! Отговори
Елке, преди 7 години
а нещо за съдържанието на хакнатите имейли имаш ли да кажеш? Как Хилари забива нож в гърба на другите демократи? Или само Путин ви е виновен на вас ***?
65
3
 
10
 
! Отговори
гола вода преди 7 години
Доклада на службите на САЩ е пълна боза няма никакви доказателства и факти а само препечатки от феизбук и разни предавания,едно голямо нищо....