Батальоните на Путин променят света

Тръмп се оказва президент поради благоволението на руския лидер
9 яну 2017 16:10, Елка Василева
217
Батальоните на Путин променят света
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Ако е вярно това, което твърдят американските служби, западните демокрации трябва да са нащрек. Защото не се ли държат "както трябва", Русия може да им изпрати не само "зелени човечета", но и своите дигитални батальони, пише Дойче веле, като се позовава на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Може ли да се вярва на американските тайни служби? Техният бъдещ върховен ръководител сякаш не е склонен да го прави, както показват кратките му изявления в Тwitter.

Първите доклади, които ЦРУ, АНС и останалите служби поднесоха на новоизбрания президент Доналд Тръмп, едва ли ще променят това положение. В тези доклади се твърди, че по стар кагебейски образец, макар и с нови методи, Москва се е намесила в предизборната борба в САЩ - за да наклони везните в полза на Тръмп, който очевидно е влюбен до уши в руския президент Путин.

С последствия за целия свят

Трудно може да се оцени какво въздействие е оказало разпространението на хакнати информации върху резултатите от президентските избори в САЩ. Но ако твърденията са основателни, тогава излиза, че една чужда сила се е намесила в най-важното решение на американската демокрация, което има последствия за целия свят. И че в някакъв смисъл Тръмп се оказва президент поради благоволението на Путин. Самият Тръмп обаче никога няма да приеме каквито и да било съмнения в легитимността си като президент.

Ако такава операция наистина е била проведена (а това няма как да се случи без одобрение от най-високото място), тогава руските тайни служби би трябвало коленопреклонно да поздравят своя върховен ръководител, който - за разлика от Тръмп - сам е от занаята.

Да го поздравят за това, че Кремъл получи онзи американски президент, когото си искаше. За това, че новият обитател на Белия дом е преизпълнен с недоверие към собствения си апарат. И за това, че днес всички западни демокрации вече добре знаят едно: ако не се държат „както трябва”, Русия може да им изпрати не само „зелени човечета”, но и своите дигитални батальони и роботи, които воюват по фронтовете в глобалната мрежа.

Без танкове, но война

Дигиталната революция въоръжи враговете на либералната демокрация и на отвореното общество с такива нови средства за дезинформация и саботаж, за каквито чекистите от миналото столетие можеха само да мечтаят.

Техните не по-малко безскрупулни днешни наследници използват тъкмо тези средства, за да водят скрити асиметрични войни, в които - без никакви танкове или промяна на междудържавните граници - съумяват да изменят реалния свят.

Свободата, единството и суверенитетът на демократичния Запад днес са на мушката не само на ислямисткия тероризъм и неговите „аналогови” атентатори. И за свободния свят ще бъде много лошо, ако тъкмо американският президент не съумее да го разбере. Или пък - по каквито и да било причини - не пожелае да го разбере.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бобек, а на кое място са по консумация на антифриз и белина? Като добавим към официалния алкохол и импортозаместените алкохолозместители на кое място са в класацията?
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рашките да си продават газта и нефта и да кротуват .
62
2
 
14
 
! Отговори
обективно преди 7 години
Лъжата повторена 1000 пъти ставала истина. Едни хакнати имейли "променили" изборите в Америка, само че още не е открит и един гласоподавател, който да потвърди - "гласувах за Тръмп само заради публикацията на Асандж".Ако говорим за информационна война, то тя беше точно срещу избрания президент, а не в негова полза. Победата му беше въпреки , а не заради пропагандата. Такава беше картнката и в ЮК по друг един повод. Свиквайте, хората вече започнаха сами да мислят и търсят инфо.
61
1
 
9
 
! Отговори
Заро преди 7 години
"Поздравления" за "По публикацията работи: *** Василева". Изобщо не лъха на пристрастия от статията! Изнесете фактите и оставете хората да си преценят. Докато някой хора си мислят, че хората са овце и номинират Клинтън, Цецка и т.н. резултата ще е този и не е виновен Путин, че играта на демокрация не му се е получила на някого.
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е притеснително това, че Русия се е отдала на глобални криминални действия - Крим, Украина, Сирия, САЩ, Кавказ, Прибалтика, Черноморски регион, ЕС, Средна Азия,...
59
1
 
7
 
! Отговори
индипендънс дей преди 7 години
"Батальони" имат всички - държави, корпорации политически партии. А някои от тях имат и огромна медийна империя, която да пропагандира удобната им гледна точка, какво и скъпо платени ПР. В такава обстановка никой голям не може да се оплаква от липса на гласност. Така че проблема е на друга плоскост - просто понякога нечии аргументи са по-силни, вероятно защото е прав. Не можем да оправдаваме собствената си интелектуална немощ с усилията на опонента да докаже правотата си. Всеки има това право.
58
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук като гледам руските *** дори не се крият. Добре, че сте една шепа и никой не ви обръща внимание.
57
3
 
11
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Западняците са тотално изкукури гали ... кибератаки ..дрън, дрън ярина .. както казваше ухилиния политик от началото на прехода Ж.Ганчев. Бабата /Х.Клинтън/ не може да преживее факта, че не влезе в Белия дом и сега демократите се чудят какви простотии да изръсят за да оправдаят провала си, въпреки стотиците милиони, с които напълниха гушите на медиите. въпросната баба сега щяла да се кандидатира за кмет на Ню Йорк ... клана Клинтън не пуска кокъла!
56
1
 
10
 
! Отговори
обективно преди 7 години
Толкова много аргументи има против това пропагандно внушение, че човек може да напише книга по въпроса. Когато демократ говори за сближаване с Русия, той минава за гълъб, когато републиканец говори за стопляне на отношенията, той непременно е предател. Ако пък заеме по-твърда позиция е войнолюбец, заплаха за света. Каквото и да направи, все е лошо. Защо? Защото така твърди левичарската мейнстрийм медия, пък вие ако искате й вервайте.
55
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците измислиха нета, а руснаците го превзеха, като играят на DOTA 2!Между другото, Обама е новият герой в играта - Monkey King!
54
7
 
6
 
! Отговори
Monarch преди 7 години
Демократичните държави са в неизгодна ситуация,когато става въпрос за пропаганда и дезинформация.Заради свободата на медиите и хората като цяло.Но от друга страна,авторитарните държави не могат да се противопоставят на естествените и икономическите закони,които не зависят от лозунги и желания.Историята го е доказала много пъти.Русия е просто досадна муха,която Америка ще смачка.Както навремето СССР.
53
3
 
9
 
! Отговори
обективно преди 7 години
Това е фейк новина. Асандж започна дейността си с уикилийкс като атакуваше точно републиканците. Означава ли това, че Обама е стъанал президент по благоволение на външна сила? Влиянието на една публикация върху изборите е напълно преувеличено. Повтаря се нон стоп едно грешно твърдение, докато хората забравят аргументите, които са го създали и помнят само лъжата, приемат я за истина, впоследствие за аргумент, от колйто вадят други "изводи" и кашата става пълна. Това това е и целта, явно.
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ. се месят в политиката на 2/3 от света,и то не за добро. Манипулирайки, и опустошавайки цели страни. Хайде стига вече с тия номера от филмите на Рамбо. Вечните спасители на света и на мира.
51
0
 
1
 
! Отговори
Поп Андрей преди 7 години
До АнонименСигурен ли сте Ваша милост?Мисля ,че трябва повече да четете.
50
0
 
1
 
! Отговори
ДЕРЬМОКРАТ(ЛАЙНОКРАТ преди 7 години
До Анонимен 55dnes.bg/obshtestvo/2016/12/05/vseki-vtori-bylgarin-ima-problem-s-chashkata-5-seriozen.324510 руснак и българин БРАТЬЯ НА ВЕК !!!
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цру се излага!! как ще повлияе!!при такива средства за информация в сащ? които бълват истината!!
48
4
 
0
 
! Отговори
Патил преди 7 години
Товариш Путин не предполага какъв Монстур си избра
47
1
 
10
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Тия от Дойче Веле да не би да подготвят почвата за евентуално фиаско на Баба Меркел?И Путин сигурно пак ще е виновен...Ама простата истина е,че Русия има много слаби възможности да влияе на тези процеси.Ако е Китай-да,там има буквално милиони хакери работещи за държавата!Крадат всичко,което докопат.
46
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ако не бе толкова млада авторката бих казал че е ходила на курсове за пропаганда при Гьобелс ! Ха, ха...!
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нали трябва да има враг за да си оправдаят разходите